Je kind belonen: stickers plakken werkt!

Ik heb wat je noemt een temperamentvolle dochter. Ik bedacht een beloningssysteem door stickers te plakken. Ze doet namelijk alles in de overtreffende trap. Veel liefde, grote knuffels en hard lachen om grapjes. Maar ook: bij verdriet hartverscheurend huilen, bij boosheid beginnen te schreeuwen en als er iets anders gaat dan zij in haar temperamentvolle koppie heeft, wil dat nog wel eens eindigen in een driftbui in de supermarkt. En nee, ik ben dus niet zo’n moeder die dan naast haar op de grond gaat liggen zoals in de reclame.

Duidelijkheid geeft rust

Soms vind ik het echt een struggle om niet te veel weg te zinken in negativiteit. Je hebt van die dagen… Je herkent het vast wel. Veel gemopper op elkaar, een pesthumeur, kort lontje, noem maar op. Ik heb gemerkt dat duidelijkheid al wat rust brengt bij mijn dochter Sascha. Door een weekkalender te maken en elke avond even met haar door te nemen hoe de volgende dag eruit gaat zien, breng ik al wat rust in haar hoofd. Want tijdens dit gesprekje spreken we ook een beetje af wat we gaan doen morgen en dat geeft wat minder ruimte voor discussies.

stickers plakken

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Ik bespreek altijd de dag even kort. Welke dag is het vandaag? Wat heb je gedaan? Wat vond je leuk? Vond je ook iets minder leuk? Morgen is het dinsdag. Op dinsdag ga je naar school en daarna naar de B.S.O. Ik haal jou na mijn werk weer op. Ik leg kleren voor haar klaar voor morgen, ook dit scheelt weer een discussie. Want ook wat kleding betreft heeft Sascha een uitgesproken mening.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Denk daar maar eens over na. Ik probeer dan ook alle positieve dingen, alles wat er goed gaat en gewenst gedrag uit te lichten:

‘wat was het gezellig vanmiddag hè? Wat fijn dat je zo goed hebt opgeruimd! Vond je jouw boterham lekker? Je hebt hem helemaal opgegeten!’

Maar toch, aan het einde van de dag heb ook ik er soms de kracht niet meer voor. En dat heeft mijn meisje feilloos door. Nog even een paar keer tegen die grens aan trappen, of er lekker overheen gaan. Tijd rekken, haar pyjama niet willen aantrekken, nog één verhaaltje mama, toe! Ik moest iets bedenken om dit te stoppen.

Een beloningssysteem

Ik bedacht een beloningssysteem. Nou ja, ik bedacht het niet zelf, want die bestaan natuurlijk al wel. Maar ik maakte er zelf één. Heel eenvoudig. Ik zette een paar horizontale strepen en wat verticale strepen op een groot, wit vel. Hierdoor ontstonden er 5 vakjes naast, en 5 vakjes onder elkaar. Ik kocht een stickervel waarvan ik wist dat Sascha ze mooi zou vinden. Tijdens een gesprekje over het naar bed gaan heb ik haar uitgelegd wat de bedoeling is. Wat wil ik hiermee bereiken? Een gezellig momentje voor het slapen gaan, zonder gemopper. Dus: tanden poetsen, pyjama aan, naar bed. Dan bespreken we de dag kort, lees ik één verhaaltje voor en dan: lekker slapen!

Stickers plakken!

Als dit lukt, dan mag Sascha de volgende ochtend één van de stickers plakken. Lukt dit niet? Jammer! Geen sticker en morgen proberen we het nog een keer. Als ze vijf stickers heeft geplakt, volgt er een beloning. Iets wat ze heel leuk vindt om te doen, of een klein cadeautje. Ik kreeg de ‘sticker cards’ van SES om eens uit te proberen en die lenen zich hier perfect voor. Leuke glitterkaarten die je kunt inkleuren met bijgevoegde kleurpotloden. Als je klaar bent met kleuren kun je hem aan iemand geven, of zoals Sascha deed, op je slaapkamer hangen. Het is namelijk ook een sticker.

Stickers plakken

Verdiende beloning

En dit werkte! Ze vond het echt leuk om op deze manier de stickers te verdienen. Natuurlijk was het huilen geblazen als het niet gelukt was. Maar ik bleef consequent en op een gegeven moment begreep ze het als het een keer niet zo goed was gegaan. De volgende dag deed ze dan ook extra haar best. Als beloning samen de sticker cards inkleuren vond ze helemaal het einde. Nog steeds probeert ze soms de grens op te zoeken, maar ik kan haar nu wel aanspreken op haar gedrag en haar herinneren aan de afspraak met de stickers plakken.

Stickers plakken

Hebben jullie ook een bedritueel? Of misschien een ander systeem dan het stickers plakken? Ik ben ben benieuwd!

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.