Kinderyoga met je peuter of kleuter + winactie. Door Maryke

Het is heel fijn om tijd te hebben en te nemen voor je kind, om af en toe samen iets te doen en elkaar nog beter te leren kennen. Nu denk je misschien, ik ken mijn kind wel. Maar ik merk dat je door samen te zijn en samen te ontdekken, spelen en bewegen nieuwe dingen ontdekt. Quality time met je kind is belangrijk voor de band die je samen opbouwt. Met Ravi zat ik op peuterdans, elke vrijdag samen bewegen op kinderliedjes, ik heb hier toen zo van genoten. Vooral van het samen zijn en samen delen. In alle hectiek ben ik hier met Bodhi nooit aan toe gekomen, maar toen kwam er iets heel leuks voorbij. 3 Lessen ouder-kind yoga van Jorienosaurus kinderyoga. Ik meldde ons meteen aan en 3 weken geleden was de eerste les. Vanmorgen vond alweer de laatste les plaats, 3 weken vlogen zo voorbij. Ik wil jullie graag vertellen waarom het zo bijzonder en uniek was.

Samenzijn met kinderyoga

De afgelopen 3 weken ging ik met Bodhi, mijn peuter van bijna 3, naar Jorienosaurus kinderyoga. Ik maakte voor de tweede keer kennis met kinderyoga, want afgelopen jaar heeft Ravi ook een keer een les meegedaan. Maar helaas vond hij het toen nog iets te spannend en wilde het bij 1 keertje laten. Ik schreef er wel een blog over. Ravi was toen 4 en dan mogen de ouders er niet meer bij zijn. Alle kindjes onder de 4 mogen hun papa’s, mama’s, opa’s of oma’s gelukkig heel dichtbij houden. En daar gaat het juist in deze lessen ook om, het samenzijn.

Voorlezen

Elke les begint met het voorlezen van een kinderboek. In de eerste les was dat het boek, ‘Eén muisje kan geen optocht zijn!’ Jorien leest voor en alle ouders en kinderen zitten in een kring op een yogamatje en luisteren aandachtig. We mogen een dekentje om ons heen doen voor het knusse gevoel, de vloerverwarming geeft extra warmte, je wil bijna niet meer opstaan. Maar dat moet, want in de loop van de les doen we figuren uit het boekje na, biggetjes op een skelter, ganzen en hazen. We liggen op onze rug of springen als hazen door de zaal. De kindjes en de ouders kijken goed hoe Jorien het doet. De eerste les voelen ze zich nog niet heel vrij. Je merkt dat het even duurt voordat ze Jorien vertrouwen en merken dat ze echt heel lief is. Ook de andere kindjes en hun ouders zijn spannend en dat geeft ook helemaal niet, daar is ruimte voor. Ook ouders doen lekker mee en schaamte is er helemaal niet, waarom zou je je ook schamen als je heel goed een Kangoeroe na kunt doen 🙂 Elke les eindigt met het maken van een tekening. De kinderen mogen krijtjes pakken en tekenen hoe ze de les hebben ervaren. Nu kan Bodhi nog niet echt iets tekenen, maar ik merkte dat de kinderen het wel heel fijn vinden en er rustig van worden. Bij dit moment hoort een kopje thee of glaasje water en een koekje.

De wereld ontdekken

In de tweede les stond het boekje ‘Noortje in de sneeuw’ centraal. Buiten lag er een dik pak sneeuw, waardoor het boekje perfect aansloot bij de situatie. We deden sneeuwvlokjes na, werden een sneeuwpop en smolten hierna door de zon, Bodhi schaatste op mijn voeten en we bliezen sneeuwvlokjes van watjes door de zaal. Vanmorgen las Jorien het boekje ‘Kleine Kangoeroe’ voor. Dit boekje gaat over loslaten, de wereld ontdekken en zelfvertrouwen opbouwen. Een hele mooie les, omdat Bodhi hier veel moeite mee heeft. We sprongen als een kangoeroe door de zaal, fladderden als vlinders en stampten als een olifant. Ook is er tijd om elkaar even te masseren, met olifanten gestamp, zacht gefladder of als sneeuwvlokjes die zachtjes neerdalen. Bodhi houdt er niet zo van als ik zijn rugje aai, terwijl hij wel gek is op knuffelen. Ravi is gek op een massage en houdt weer niet zo van knuffelen. Ik hou van beide 😉

Jorienosaurus kinderyoga (2)

Bodhi genoot enorm van de kinderyoga

Loslaten

In de tweede les kwamen de kinderen al zichtbaar losser. Een groter deel van de zaal wordt gebruikt en de kindjes raken vertrouwd met Jorien, elkaar en de ouders. Loslaten, steeds een stapje verder van je mama of papa. De kinderen leren en ervaren dat dat helemaal niet eng is, ze bouwen zelfvertrouwen op binnen een veilige omgeving. Je kind ontdekt zijn of haar lichaam, wat kan er wel en wat niet. Ademhaling is iets dat voor een kind nog heel onbekend is, maar door er een oefening van te maken en er een verhaal bij te verzinnen wordt het tastbaarder. Het mooie is om te zien dat elk kind zich in zijn of haar eigen tempo ontwikkeld. Het ene kind is veel fysieker, terwijl het andere kind alle antwoorden weet. En dat mag en dat is mooi.

Daarom heb ik deze 3 lessen als iets heel dierbaars ervaren. De eerste les gaf Bodhi na een half uurtje aan NU naar huis te willen. Dat deden we niet en hij bleef ook wel mee doen, maar de tweede en derde les heb ik hem niet één keer het gevoel zien hebben dat hij naar huis wilde. Ook hij heeft zichtbaar genoten van het nadoen van dieren, het luisteren naar een verhaal, het samenzijn met mij, het tekenen, van het koekje en van Jorien. Ik had het er in het begin over dat je vaak denkt je kind wel te kennen. En dat klopt natuurlijk ook, maar ik ontdekte juist dat Bodhi een hele goede focus heeft, goed oplet als er iets voorgedaan wordt en heel gecontroleerd beweegt.

Jorienosaurus kinderyoga (4)

Eén muisje kan geen optocht zijn. Het boekje dat we tijdens de eerste les lazen.

Winactie kinderyoga

Wil je ook 3 lessen meedoen? Dat kan. We geven 1 serie van 3 lessen ouder-kindyoga gratis weg. Laat hieronder, of op Facebook een bericht achter waarom jij graag met je zoon of dochter mee zou willen doen.

De volgende serie lessen is op vrijdagmiddag 10, 17 en 24 februari van 14:00 tot 15:00 uur. Leeftijd is 2 t/m 6 jaar, locatie: Yoga Oosten, Voortsweg 204. De kosten voor 3 lessen zijn € 37,50 voor 1 ouder met 1 kind. Wil je je direct opgeven? Stuur een mailtje naar jorienosaurus@hotmail.com

 

Jorien (a.k.a. Jorienosaurus) werkt al jaren met kinderen, ze geeft kinderyoga aan kinderen van 2-15 jaar. Je kunt bij haar een abonnement afnemen, maar ook een strippenkaart, een proefles is gratis. Jorien verzorgt ook kinderfeestjes en workshops op scholen. Ook doet ze zelf al jaren fanatiek aan yoga. Ze is gecertificeerd kinderyogadocent en creatief kindercoach. Bij haar staat creativiteit voorop, dat vind ik persoonlijk echt heel fijn. Ze wil kinderen helpen zichzelf te ontwikkelen, iedereen is anders en iedereen heeft een eigen tempo. De kinderen krijgen handvatten om bij zichzelf te blijven, hoe zwaar, chaotisch of vreemd de buitenwereld soms ook mag lijken.

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.