Interview met Marloes en Linda van De Boomhut

Door

Ik hoor vaak om me heen dat ouders uitdaging ondervinden met de opvoeding. En eerlijk, ik vind het persoonlijk ook regelmatig een behoorlijke challenge. Je wilt het beste voor je kind, maar soms is het lastig om erachter te komen wat dat is. En soms heb je daarvoor wat hulp van ‘buitenaf’ nodig. Een tijdje geleden maakte ik kennis met De Boomhut. De Boomhut is een praktijk voor orthopedagogie waar je als ouder met je kind terecht kunt voor verschillende dingen. In dit interview neem ik je mee in het verhaal van Linda en Marloes die hun eigen praktijk voor orthopedagogie hebben in The Performance Factory in Enschede.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Marloes (41) en Linda (34) en we zijn allebei orthopedagoog en eigenaar van onze praktijk De Boomhut. Marloes is specialist (hoog)begaafdheid en werkt ook graag met kinderen en jongeren met autisme. Linda is mindfulnesstrainer voor kinderen en jongeren en werkt graag met (hoog)gevoelige kinderen.

Marloes woont met haar man en zoon in Enschede en houdt van koken en lekker eten. Marloes wandelt veel en probeert af en toe een boek uit te lezen. Linda woont in Deventer in een boerderijhuisje aan de rand van het bos. Ze vindt het leuk om op rommelmarkten ‘schatten’ te zoeken, gaat graag naar yogales en is weer begonnen met breien. 

Jullie zijn allebei orthopedagoog, wat doet een orthopedagoog zoal?

Orthopedagogen zijn werkzaam in verschillende werkgebieden in de jeugdzorg en het onderwijs. Als orthopedagoog hou je je bezig met allerlei problemen die je kunt tegenkomen in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. 

Wij bieden als orthopedagogen onder andere individuele begeleiding, gespecialiseerde huiswerkbegeleiding, opvoedondersteuning en mindfulnesstraining.

Samen runnen jullie De Boomhut in Enschede, wat doet De Boomhut precies?

Samen hebben we in 2011 De Boomhut ‘gebouwd’. Dit is een kleinschalige praktijk voor orthopedagogie waarbinnen we op een laagdrempelige manier zo persoonlijk mogelijke hulp bieden aan kinderen, jongeren en/of hun ouders.

Hoe zijn jullie erop gekomen om samen met de Boomhut de starten?

Voordat we met onze praktijk startten, waren we collega’s bij een praktijk voor orthopedagogie hier in Enschede. De vestiging in Enschede hield op te bestaan, waarop wij elkaar aankeken en zeiden: dan gaan we het toch zelf doen? En nu zijn we bijna 9 jaar verder!

Voor welke doelgroep werken jullie?

We leggen mensen vaak uit dat we met de extra leuke kinderen en jongeren werken. Daarmee bedoelen we kinderen met iets extra’s zoals een diagnose autisme of AD(H)D en ook kinderen die slimmer of gevoeliger zijn dan anderen, last hebben van (faal)angst, boze buien, somberheid, verdriet, weinig zelfvertrouwen, moeite met leren, slaapproblemen etc. Ook hun ouders kunnen bij ons terecht met opvoedingsvragen. We denken graag met hen mee.

In principe werken we met basisschoolkinderen en middelbare scholieren, vanaf ongeveer 5 jaar tot en met een jaar of 18. Sommige jongeren blijven nog een tijdje als ze starten met studeren. Voor studenten met bijvoorbeeld autisme is het heel prettig om tijdens een onbekend eerste studiejaar terecht te kunnen bij een bekende hulpverlener.

de boomhut

Hoe komen ouders bij jullie terecht? Tegen welk soort problemen lopen ze met hun kind aan?

Ouders vinden ons via internet of komen via andere ouders bij ons terecht. Leerkrachten, huisartsen en andere zorgverleners wijzen ouders ook op De Boomhut. Het is heel uiteenlopend tegen welk soort problemen ouders aanlopen met hun kind. Soms gaat het om een kleiner of kortdurend probleem, bijvoorbeeld faalangst voor spreekbeurten, en zijn 5 afspraken voldoende, een andere keer gaat het om een groter of langdurig probleem, bijvoorbeeld autisme, en worden er afspraken gemaakt voor het hele schooljaar. 

Wat zouden jullie ouders mee willen geven die ‘vastlopen’ met hun zoon/dochter?

Je mag hulp inschakelen als het even niet zo lekker loopt. Je hoeft het niet alleen te doen. Wij hebben misschien wel wat in onze ‘gereedschapskist’ waar je (kind) vervolgens zelf weer mee verder kan ‘bouwen’. Voel je vrij om eens contact met ons op te nemen. 

Hoe gaat een traject bij jullie in zijn werk?

Het begint meestal met een telefoontje of mailtje van een ouder. Vaak kun je dan als ouder(s) binnen een week nog bij ons terecht voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als we de indruk hebben dat we je zoon/dochter kunnen helpen en voor jou voelt het goed, dan kan er gestart worden met de begeleiding. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig en je komt niet eerst op een wachtlijst.

Worden trajecten ook vergoed door een zorgverzekeraar?

Trajecten worden meestal door ouders zelf betaald. Vergoeding door zorgverzekeraars is vaak niet mogelijk. Als een kind vastloopt en reguliere hulpverlening niet aansluit, kunnen ouders een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen en onze begeleiding daarmee bekostigen. Voor minima heeft de gemeente Enschede een subsidieregeling getroffen voor bepaalde soorten begeleiding. 


Jullie geven ook mindfulnesstrainingen. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Wij als volwassenen ervaren het leven soms als druk, veel, overweldigend. Voor kinderen is dit vaak niet anders. Een mindfulnesstraining helpt ze onder andere om tot rust te komen, te leren omgaan met hun gedachten- en gevoelswereld, te letten op de seintjes van hun lijf, aardig te zijn voor zichzelf en anderen en zich te focussen. Slaapt je kind niet makkelijk in, maakt hij/zij zich snel zorgen, is hij/zij gevoelig, ongeconcentreerd, moe, rusteloos en/of gespannen? Dan zou deze training iets voor je kind kunnen zijn. We bieden de lessen aan in kleine groepjes (6-8 jaar, 9-11 jaar, 12-14 jaar en 15-18 jaar), maar ook individueel. De training bestaat uit allerlei aandachtsoefeningen, zintuiglijke opdrachten, concentratiespelletjes, verhalen, yoga, tekenen en gesprekjes. Op onze website vind je meer informatie over de mindfulnesstrainingen voor kinderen.


Wat vinden jullie het allerleukst aan jullie bedrijf?

Het allerleukst en tegelijk het meest waardevol is de glimlach op de gezichten van de kinderen die hier de deur uit gaan! Heel leuk is ook de vrijheid die we als zelfstandigen hebben. Is er bijvoorbeeld een nieuwe methodiek die we graag willen gebruiken tijdens onze begeleidingen? We hoeven alleen met elkaar te overleggen en bij wijze van spreken hebben we het werkmateriaal een dag later in huis.  

Hoe ziet jullie bedrijf er over 5 jaar uit?

Poeh! Nou, het zou geweldig zijn als we de komende jaren gewoon mogen doorgaan met wat we zo graag doen: extra leuke kinderen en jongeren zo goed en passend mogelijk helpen. Dat De Boomhut zo groot groeit dat we meer ruimte of werknemers nodig hebben, is helemaal niet ons doel. We houden juist van klein en betrokken.

Wat zijn jullie favoriete plekjes in Twente en Deventer die je graag met VETTT-lezers wilt delen?

De Performance Factory in Enschede natuurlijk! 🙂 En in Deventer is het Havenkwartier een hele leuke plek, die wel wat weg heeft van de gemoedelijke en industriële sfeer van de Performance Factory. Ook is er aan de IJssel een mooi nieuw stadsstrand met een paviljoen.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.