Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers. Waarbij Annabel ‘contactloze’ foto’s maakt van de bizarre situatie waar wij in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen. We willen jullie als Vettt-lezer zo meenemen in het leven van andere Twentse ouders én hoe zij deze bizarre tijd ervaren. Om de dag vind je op Vettt een nieuw interview.
Kim woont samen met haar zoontje Dex in een markant straatje aan een park in het centrum van Enschede. Haar vriend woont met zijn dochtertje in Utrecht. Ze zijn beide ondernemer en richten zich op sociale innovatie. Kim ontwerpt momenteel de circulaire damesschoen van de toekomst en ontwikkelt daarnaast voor haar werkgever samen met een groot team een slim online leerportaal voor het onderwijs en de kinderopvang.
Hoe voel je je bij deze situatie?
Ik heb er gemengde gevoelens over. Ik maak me vooral zorgen om de gezondheid van veel mensen, om kinderen in onveilige thuissituaties en om getroffen ondernemers die ik ken.
Tegelijk vind ik het een bijzonder fenomeen hoe de hele wereld wordt ‘stil gelegd’ en hoe zich nog duidelijker aftekent dat wij de natuur enorm beschadigen.
Back to basics vind ik niet perse iets negatiefs, terug naar waar het daadwerkelijk om draait. Het lijkt alsof de quarantaine meer bezinning over ons consumptie gedrag oplevert en een ‘reset’ van onze waarden. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.
De urgentie om onze footprint te verkleinen voel ik al lang. Ik hoop oprecht dat de beweging om als mensheid mondiaal onze footprint te verkleinen nog veel sterker op gang zal komen door deze periode.
Is er iemand bij jou thuis ziek?
Mijn vriend woont in Utrecht en kwam met griep terug van skivakantie in Oostenrijk. Uit voorzorg ging hij lange tijd in zelf-quarantaine, dus we hebben elkaar heel lang niet gezien. Dat was wel afzien in een tijd waarin je graag samen met je gezin wilt zijn.
Hoe vullen jullie de dagen?
Met school & werk natuurlijk en daarnaast met allerlei spelletjes en spelen in de tuin. Springen op de trampoline, skeeleren als het buiten rustig is en waar je afstand kan bewaren, klussen in huis, puzzelen en bouwen met lego of brokjes van Het Bouwlab.
Ik volg zelf momenteel veel online scholingen/classes en webinars en luister naar audioboeken.
Wat vindt Dex van deze situatie?
Dex mist het spelen met zijn beste vriendje en hij mist het om zijn klasgenootjes te zien. Tegelijk is hij gewend aan omgaan met gemis en veranderende omstandigheden en dat merk ik nu goed aan zijn veerkracht.
Werk jij met een schema voor de kinderen?
Ja, ik maak bijna iedere dag een planning met Dex, omdat hij dat overzicht fijn vindt. Deze dagplanning timmer ik niet helemaal dicht, omdat er iedere dag wel iets voorbij komt waardoor je samen een beetje flexibel moet zijn. Per dag worden geconcentreerd werken afgewisseld met bewegen, leuke dingen doen en pauzes.
Laat je Dex buitenspelen?
Ik ga samen met Dex naar buiten. Regelmatig beginnen we de ochtend met een wandeling en stoppen we even bij de speeltuin. Als het druk is in de speeltuin, lopen we verder. Het werkt goed voor Dex om eerst te bewegen voordat hij moet concentreren op zijn schooltaken.
Hoe vaak doe je boodschappen?
1x per week en alleen. Ik heb in de coronaperiode een abonnement op een maaltijdbox genomen, dus een deel van de boodschappen wordt bezorgd.
In hoeverre beïnvloedt het Corona-virus jouw werk?
Ik werk 3 dagen per week aan een webbased applicatie voor (online) leren voor alle leerkrachten en pedagogisch medewerkers, dus daar is nu extra veel vraag naar. Het bedrijf waar ik voor werk is als landelijke organisatie heel goed ingericht op werken op afstand en beeldbellen met binnen- en buitenland was al goed ingeregeld, dus dat gaat allemaal door.
Daarnaast ben ik vanuit mijn eigen bedrijf al een tijdje een compleet circulaire damesschoen/pump aan het ontwikkelen. De corona periode zie ik als de bevestiging dat we als mensen moeten inzetten op nieuwe oplossingen die onze impact op deze aarde verkleinen. De fashion- en footwear industrie zijn daarbij enorme vervuilende sectoren, waarbij de recyclebaarheid van producten vaak belachelijk slecht is.
Wat is voor jouw persoonlijk de grootste uitdaging?
Niet te streng zijn voor mezelf.
Heb je nog een ultieme lezerstip in deze bijzondere tijd?
Ik heb een abonnement genomen op Masterclass.com en vind het inspirerend om te leren van mensen met een uitgesproken talent. Voor de actieve en mentale ontspanning tijdens deze mondiale onwerkelijke nieuwe werkelijkheid heb ik nog de volgende tips: BAM yoga, de rituals app en de VGZ (mindfullness) app.
#1: Door het glas met Annabel Jeuring, moeder van 4
#2: Door het glas met Maryke Mondria, moeder van 2
#3: Door het glas met Mijla Trimbach, moeder van Luuk
#4: Door het glas met Evelien Bolt, moeder van 3
#5: Door het glas met Wendy ter Bekke, moeder van 3
#6: Door het glas met Nienke Veltman, moeder van 3
#7: Door het glas met Marleen Reimerink, moeder van 2
#8: Door het glas met Collin Vaneker, vader van 3
#9: Door het glas met Gemma, moeder van Lorenzo
#10: Door het glas met Fran, moeder van 2
#11: Door het glas met Maike, moeder van 2
#12: Door het glas met Dorothée, moeder van 2
#13: Door het glas met Rob, vader van 3