Wat je wilt weten over een overlijdensrisicoverzekering!

Door

Het is een onderwerp waar we liever niet over nadenken; het verliezen van een partner. Toch is het wel belangrijk om het hier samen met je partner over te hebben. Vooral als je kinderen hebt! Het verlies van een geliefde is natuurlijk erg zwaar en de zorg voor je kinderen en het verwerken van jullie verlies is natuurlijk het belangrijkste op zo’n moment. Het laatste waar je je zorgen over wilt maken is je financiële situatie. Daarom vertel ik je vandaag meer over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Wat is het en hoe kan het jouw helpen?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering, in het kort ORV, keert eenmalig een van te voren afgesproken bedrag uit, als jij of je partner tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden.  Dit bedrag kan gebruikt worden om de huur te betalen of om een (deel van je) hypotheek af te lossen. Zo hoef je je hier als nabestaande geen zorgen over te maken en en weet je zeker dat jij of je partner en kinderen niet hoeven te verhuizen als het inkomen van jou of je partner plotseling wegvalt. Dit maakt het verlies natuurlijk niet minder erg, maar zo zorg je wel voor een zo stabiel mogelijke situatie voor de nabestaanden.

Waarom heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

In veruit de meeste gezinnen werkt één ouder voltijds en één ouder deeltijd. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er maar een kostwinner is, of dat jullie beiden voltijds werken. Het is hoe dan ook belangrijk om ervan verzekerd te zijn dat jullie gezin het ook redt als er opeens een inkomen wegvalt. Stel jezelf dus de volgende vragen: “Heb ik voldoende inkomen om voor mijn kinderen te kunnen zorgen als mijn partner wegvalt?”, “Zou mijn partner de hypotheek ook zonder mijn inkomen kunnen aflossen?” en “Wil ik in dit huis blijven wonen als mijn partner wegvalt?”. Zijn jullie er achter gekomen dat een overlijdensrisicoverzekering een slimme zet is? Dan is het tijd om een verzekering te kiezen die bij jullie past.

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn drie verschillende typen overlijdensrisicoverzekeringen waar jullie uit kunnen kiezen: de gelijkblijvende-, de lineair- dalende en de annuïtair dalende OVR. Bij de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het uitgekeerde bedrag gedurende de volledige looptijd gelijk. Het is slim om voor dit type te kiezen als je een risico wilt verzekeren dat voor een lange periode constant blijft, zoals een aflossingsvrije hypotheek. De premie is in vergelijking met de andere types wel hoger. Bij de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het uitgekeerde bedrag elk jaar met een vast bedrag.
Het is handig om naar dit type verzekering te kijken als je de ORV gebruikt om je hypotheek (deels) af te lossen. Maar hij kan natuurlijk ook worden gebruikt om wegvallend inkomen op te vangen. De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt bijna altijd afgesloten als je ook een annuïtair dalende hypotheek hebt. Dit betekent dat je naarmate de tijd vordert een steeds groter deel van je hypotheek aflost. Er wordt dan dus ook een steeds lager bedrag gedekt.

Een moeilijke maar belangrijke beslissing

Deze blog bespreekt een onderwerp dat een stuk zwaarder is dan je van ons gewend bent. Maar juist dit soort moeilijke beslissen zijn héél belangrijk om te nemen. Je wilt het zo goed mogelijk voor jouw kind(eren) regelen, maar het uitzoek werk is niet altijd het leukste. Zitten jouw kind(eren) in een moeilijke periode dan is praktijk Vlinder Je Mee wellicht een interessante. Deze praktijk richt zich helemaal op rouwverwerking bij kinderen.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.