Museumnacht Enschede: Ontdek Cultureel Enschede met kinderen in het donker!

Door

Museumnacht Enschede is een evenement dat jaarlijks plaatsvindt en enthousiastelingen van alle leeftijden aantrekt. Maar wist je dat dit magische evenement ook perfect is om met kinderen te bezoeken? Beeld je in: een avond vol kunst, muziek en verrassingen, gehuld in duisternis. En een activiteit in het donker; dat vinden de meeste kinderen magisch!

Museumnacht Enschede: zo werkt het!

Op 4 november, tijdens Museumnacht Enschede openen verschillende culturele instellingen hun deuren in de avond en nacht. Je koopt online je ticket voor het evenement. Deze wissel je op de avond zelf in voor een polsbandje en dat bandje geeft je toegang tot ALLE locaties! Voor iedereen onder de 16 jaar koop je je ticket voor 8 Euro per kaart, voor volwassenen is de prijs 17 Euro. Voor studenten geldt er een studententarief van 12 Euro per kaart. Er doen maar liefst 22 locaties mee, er is dus echt voor iedereen wat wils!

Museumnacht Enschede met kinderen: een aantal locaties met activiteiten die VETTT zijn voor kinderen uitgelicht!

Op de site van Museumnacht Enschede vind je een overzicht van alle activiteiten door heel Enschede. Speciaal voor alle ouders die wel in zijn voor een Cultureel uitje met kinderen in het donker, hebben we Vettt’s favorieten met kinderen voor je in een overzicht gezet. Hij staat hier al met een dikke stip op de agenda en de kinderen hebben er zin in. Vooral het woord ‘Nacht’ heeft de aandacht getrokken :-)!

1. Kaliber Kunstenschool

Creatieve, muzikale en dans-activiteiten bij Kaliber Kunstenschool.

 • Workshop Sculpturen in het donker (19.00-00.00)
  Ga jij de uitdaging aan? Stap de donkere ruimte binnen en ga zonder enig zicht aan de slag met het maken van een sculptuur. Wat zie je nog, wat voel je, wat ruik je… Laat je handen het werk doen, je ogen zullen steeds meer zien. Durf jij?
 • K-Pop Dans workshop (Vanaf 19.00, meerdere workshops)
  In deze workshop door docent Mingke Kool leer je een hele toffe choreografie van een bekende K-pop groep! K-pop is een Koreaanse muziekstroming en dansstijl waarbij het uitbeelden van de tekst in de dans een belangrijk onderdeel is. Verwacht sowieso wat unieke K-pop moves te leren!
 • Workshop Ukulele (20.00-23.00)
  De ukelele, het kleine broertje van de gitaar, kun je overal mee naartoe nemen. Met zijn vier snaren produceert deze een ontzettend vrolijk geluid. In deze workshop kun je met een paar (simpele) akkoorden al snel bekende nummers meespelen. Ga jij ook de uitdaging aan? Gezelligheid gegarandeerd!
 • Hip-Hop Dance (21.00-21.30)
  Hip-Hop dans is veelzijdig, leuk en laat veel ruimte over voor improvisatie. Onder leiding van docent Joey de Vries krijg je een workshop die interessant is voor alle niveaus en leeftijden. Heb jij wel zin in een energieke avond, kom dan meedoen!
 • Tekenen (19.00 – 00.00)
  Deze staat bij ons zeker op de wish-list. Een van de kinderen heeft van deze docent al eens tekenles gehad, vond ze prachtig! Docent Rob van Putten zal een workshop tekenen geven. Je gaat aan de slag met intuitief tekenen en ik verwacht dat dat ook in het donker is :-).

2. Rijksmuseum Twenthe

 • Gotta catch em all: speur door het museum! (19.00-00.00)
  Het Rijksmuseum Twenthe is zo’n mooie plek. Een speurtocht door het museum maakt het voor iedereen net een stukje leuker en makkelijker om kunst te kijken en je ontdekt het museum eens op een andere manier. Doe mee met ‘Gotta Catch em All’ en speur door het museum.
  Haal bij de entreebalie een antwoordvel op met details van kunstwerken. Probeer vervolgens samen zo snel mogelijk te achterhalen welke details bij welke kunstwerken in het museum horen. Heb je ze allemaal gevonden en de juiste titel op het antwoordvel ingevuld? Lever het antwoordvel in bij de entreebalie en maak kans op een prijs!

  museumnacht enschede

3. Museumfabriek

De Museumfabriek is hét familiemuseum en dat zie je ook wel terug in het programma tijdens Museumnacht Enschede. Hieronder een aantal van de activiteiten die op de planning staan.

 • Glow in the Dark Creations (19.00 – 00.00)
  Het creatieve hart van de Museumfabriek: De Makerspace. Hier ga je tijdens Museumnacht aan de slag met verschillende glow in the dark activiteiten. Laat je schmincken met glow in the dark schmink, maak een glow in the dark button of rijg je eigen glow in the dark ketting!
 • Sterren kijken in de sterrenwacht van De Museumfabriek! (Doorlopend, op reservering)
  In kleine groepjes ga je naar de 7de verdieping van het gebouw om daar in de sterrenwacht te klimmen. Hier kijk je door een grote telescoop op zoek naar de prachtigste sterren! Onze vrijwilligers staan klaar om je te helpen en alles te vertellen over wat jij ziet!
  Deze activiteit kan alleen doorgaan bij helder weer. Per groep is een maximum van 5 deelnemers, verzamelen in de entreehal. Vooraf online te boeken via www.demuseumfabriek.nl vanaf 30 oktober 2023.
 • De Frietfiets! (19.00 – 00.00)
  Trek gekregen? Voor een frietjes is bijna iedereen wel enthousiast te krijgen! Biologisch, zelfgemaakte frieten vanuit de bakfiets, die vind je op het terrein voor de Museumfabriek

4. Theatervoorstelling Supertramp (12+) Oude Markt (20.00-21.00 en 22.15-23.00)

Supertramp is een trailervoorstelling van Theater Sonnevanck en Theater Oostpool. De voorstelling wordt gespeeld vanuit een trailer, de trailer vind je op de Oude Markt.

5. Theatervoorstelling alles wat theater is (12+) Boksclub Twente (19.00-19.45, 21.15-22.00)

Een theatervoorstellingen op een unieke locatie: in een boksclub! De voorstelling gaat over het maken van theater en over het spelen van een rol. Een voorstelling van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck.

Naast bovengenoemde activiteiten is er nog veel meer te doen en te ontdekken! Op de site van Museumnacht Enschede vind je een overzicht van alle activiteiten, hier kun je ook je tickets reserveren: Museumnacht Enschede.

museumnacht enschede

6. Tubantia: van ruilen komt huilen (19.00-00.00 uur)

Heb je nog een foeilelijk schilderijtje, een kandelaar die er maar staat of iets anders waar je iemand anders nog wel blij mee kunt maken? Neem het mee lever het in en ruil het voor iets nieuws. Laat de kinderen iets nieuws uitkiezen! In het Tubantiagebouw aan de lonnekerspoorlaan 114-b. Sowieso leuk om eens in dit gebouw rond te kijken waar je deze avond ook kunt dansen op de krant op het meest bijzondere housefeestje van Enschede!

8. Studiocomplex (19.00-00.00 uur)

Je kent de locatie vast wel: Studiocomplex aan de Getfertsingel. Daar waar altijd van die gigantische kunstobjecten buiten staan, naast het voormalige Tubantia gebouw. Een tikkeltje underground, maar ontzettend VETTT. Hier vind je tijdens museumnacht Karavana’s mobiele straattheater, Karnieland (een eigentijdse alternatieve doe-kermis, de wereld van Karnieland werkt op spierkracht dus om iets te ervaren moet je zelf in actie treden) en Ropable. De laatste is een circusartiest die tijdens Museumnacht met een nieuw project komt, wat dat precies gaat worden is nog een grote verrassing! Het is in ieder geval een show met acrobatiek…de rest is nog een verrassing!

Praktische Informatie

 • Datum en Tijd: Museumnacht Enschede vindt meestal plaats op 4 november 2023 van 19.00 tot 00.00.
 • Ticketprijzen:
  Onder de 16 jaar: 8 Euro
  16+: 17 Euro.
  Studenten:12 Euro
 • Meer info: Museumnacht Enschede.

In het donker zie je meer!

Dwaal samen met je gezin door de duisternis en ontdek de verborgen schatten van Enschede. Het is een avond die zowel jong als oud zal betoveren en inspireren. Veel plezier!

Museumnacht Enschede

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.