Boekreview: Sterrenstof

Ik was laatst bij een bijzondere boekpresentatie. Het prentenboek ‘Sterrenstof’ werd gepresenteerd. Met teksten van Robert Lentelink en illustraties van zijn zus Monique. Sterrenstof is bedoeld om kinderen steun te bieden en uitleg te geven over hoe een overleden broertje of zusje toch altijd om je heen is. In dit blog vertel ik meer over het boek Sterrenstof.

Een ‘stil geboren’ kind

Robert Lentelink heeft het zelf meegemaakt. Zijn vrouw Nusa Meijboom is zwanger van een tweede kind en al vrij snel blijkt uit verschillende echo’s dat hun zoontje niet gezond is en dat er geen kwaliteit van leven voor hem is weggelegd. Vervolgens nemen ze een heel moeilijk besluit om de zwangerschap te beëindigen. De geboorte wordt opgewekt en Lennon wordt geboren. Heel even heeft hij nog geleefd. Als een kind overlijdt tijdens de zwangerschap of rond de bevalling dan noemen we dat een ‘stil geboren’ kind. Meer uitleg over het ‘stil geboren’ kind van Robert en Nusa vind je op het blog van Nusa: Op de goede dingen.

Vanaf het begin betrekken de ouders grote zus Lize erbij. Aan haar wordt verteld dat haar broertje Lennon naar de sterrenfabriek (het crematorium) gaat en dat ze daar sterrenstof van hem maken en de wind die stof meeneemt naar boven.

Het boek Sterrenstof

Een tijd later besluit Robert zijn herinneringen op papier te zetten en hij vraagt zijn zus Monique om illustraties te maken. Het boek telt 30 pagina’s en twaalf illustraties. Het is op rijm geschreven. Het gaat over een meisje dat een broertje krijgt, maar die overlijdt bij zijn geboorte. Als haar vader haar uitlegt dat haar broertje een sterretje wordt, vraagt het meisje zich af hoe dat kan. Daarom vertelt haar vader over de sterrenfabriek.

Sterrenstof

Review

Het boek heeft een aantrekkelijk vierkant formaat. De teksten zijn kort en eenvoudig. De rijmende zinnen maken het prettig leesbaar. De illustraties passen er perfect bij …. zo’n moeilijk onderwerp toch verfrissend en hip neerzetten is goed gelukt, het maakt het verhaal compleet. Voor kinderen die dit meemaken kan het boek echt een steun zijn, het helpt bij de verwerking van het verlies van een broertje of zusje. Tegelijkertijd is het een mooi verhaal om een kostbare herinnering levendig te houden.

Stiekem moet ik er hier even bijvertellen dat de illustraties van een vriendin van mij komen: Monique Lentelink. Wat ben ik er trots op dat zij dit allemaal zo prachtig heeft gemaakt!!

Inmiddels is er al een tweede druk verschenen. Het boek is te koop via www.opdegoededingen.nl of via bol.com (19,38)

Verder kan je ze volgen op Facebook (Sterrenstof) en Insta (Sterrenstofhetboek). Voor overige vragen en info kan je mailen naar: sterrenstof@opdegoededingen.nl. We hopen dat dit boek bij zoveel mogelijk mensen die het nodig hebben terecht komt. Juist om dit soort droevige situaties bespreekbaar te maken!

 

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.