DIY: Regenbooghanger

Een superleuke DIY die zelfs de meest onhandige mama’s nog gaat lukken: een regenbooghanger! En je kunt hem makkelijk zelf maken. Perfect voor als je je een middagje verveelt… Of beter gezegd: als je je telefoon of Netflix een keertje zat bent. Zoals bij mij het geval. Ik plaatste deze regenbooghanger op Instagram en ik kreeg er zoveel reacties op dat ik er een blog over schreef. Hier lees je precies hoe je deze regenbooghanger van dik geslagen katoen zelf maakt. 

Wat heb je nodig voor deze regenbooghanger:

De volgende spullen heb je nodig voor deze regenbooghanger. In het stukje over de voorbereidingen lees je ook waar ik de spullen gekocht heb.

 • Dik gevlochten touw
 • Kleuren wol
 • IJzerdraad
 • Naald
 • Stevige schaar
 • Tape
 • Gekleurd koord of wol

De voorbereiding

Tja, touw, ijzerdraad en gekleurd wol heb ik natuurlijk niet thuis liggen. Op internet vernam ik dat je als basis dik geslagen katoenen touw moet gebruiken. Van 16 of 18 mm. Ik denk dat een grote bouwmarkt het wel heeft liggen, maar je kunt het in ieder geval ook online bestellen via www.touwbestellen.nl of www.touwspecialist.nl. Ik heb 4 meter gekocht van het 18 mm touw en kon hiervan twee regenbooghangers maken. Nu was de eerste vrij groot, dus misschien dat je van 4 meter ook wel 3 kleinere kunt maken. IJzerdraad kocht ik bij de bouwmarkt en katoenen koord/wol bij een lokaal wolwinkeltje. Dit vind je ook vast bij de Action, HEMA, Zeeman ofzo! Kleurtjes kiezen vond ik trouwens nog best lastig.
Hieronder wat linkjes waar je het touw kunt bestellen:
https://www.touwbestellen.nl/touwbestellen/katoen-touw-geslagen/sp005519
https://touwspecialist.nl/product/katoen-18mm/

Regenbooghanger

Regenbooghanger

Beginnen maar!

Alles in huis? Let’s start! Leg het touw neer in een regenboogmodel, zo groot als jij het wilt hebben. Zorg dat je dan eerst met stevig afplaktape de zijkanten afplakt. Plak het tape tot waar je het touw ‘gekleurd’ wilt hebben. Alles daaronder wordt het gedeelte van het touw dat gaat uitrafelen. Het tape plakken moet je echt niet vergeten! Want als je anders gaat knippen dan rafelt het touw helemaal uit en kun je er niets meer mee.

Tape klaar? Dus dat betekent dat je acht keer tape geplakt hebt? Dan knippen maar. Knip de boogjes door tussen de stukjes tape. Je knipt zo dat je uiteindelijk vier losse bogen hebt met aan de uiteinden telkens het stuk tape met de losse stukken die uitrafelen.

Regenbooghanger

Regenbooghanger

DIY Regenbooghanger

DIY Regenbooghanger

Wikkel maar!

Nu begint het echte werk. Leg het ijzerdraad langs het touw en wikkel het gekleurde koord helemaal rond het touw. Zorg dat het ijzerdraad telkens aan de achterzijde van het touw blijft en niet zichtbaar wordt aan de voorkant. In het begin is het echt wel even wennen om het touw en het ijzerdraad goed vast te houden en tegelijkertijd het koord heel nauwkeurig om het touw te wikkelen. Als je een mooie regenbooghanger wilt, dan zorg je dat je dit heel precies doet. Ik deed het koordje voor koordje en telkens heel strak tegen het vorige koordje aan. Duw het goed aan en zorg dat je geen witte stukjes ertussen krijgt. Dit klusje duurt wel even en dit kun je prima op de bank doen en met een schuin oog Netflix kijken.

Ik stopte telkens aan het eind van de tape, zodat de tape niet meer zichtbaar is. Aan de achterkant (waar ook het ijzerdraad achter het koord zit) knoopte ik het koord goed vast zodat het (hopelijk) niet snel los gaat.

Check of het koord overal op dezelfde plek begint en eindigt!

Tip, heb je boog 2 bijna af? Leg deze dan naast boog 1 en kijk of het kleurtje op dezelfde plek eindigt als de vorige, zodat het één mooi geheel wordt. In sommige gevallen moest ik het koord nog iets langer doorwikkelen over het tape heen, zodat het gekleurde gedeelte op dezelfde plek eindigde als bij de eerste boog. Doe dit bij boog 3 en 4 ook, zodat je op het eind niet voor verassingen komt te staan, zoals ik uiteraard wel verrast werd;).

Alle vier de bogen af? Dan pak je naald en draad en stik je ze aan de achterkant aan elkaar. Dit voor de stevigheid en dat ze mooi aan elkaar zitten. Ik deed dat links en rechts bij het tape en aan de bovenkant. Gewoon van de ene boog doorprikken naar de volgende boog. Vervolgens hang je aan de bovenkant van de achterzijde een touw/koord waarmee je een ophanglus wilt maken. Ik maakte dat gewoon vast aan het draad waarmee ik de achterkant had vastgenaaid. En voila!!

Ik ben nog niet helemaal tevreden over mijn gebruikte kleuren, dus ga nu bezig met een nieuwe in natuurtinten. En ik wil nog een iets andere soort proberen. Keep you posted! En nog vragen over deze DIY? Laat het me weten!

Ik ben er in totaal ongeveer 4 uurtjes mee bezig geweest, je moet er dus wel even wat tijd voor nemen.

Regenbooghanger

 

Meer DIY’s lezen op VETTT?

We schreven al eerder over leuke dingen om zelf te maken. Een overzicht van alle DIY’s vind je op deze pagina: DIY.

Over Evelin

Meer blogs van Evelin lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
 • Nathalie
  maart 15, 2019

  Wij hebben het op net dezelfde manier gemaakt :))
  Liefs