Wintersport met kleine kinderen: 9 tips!

Al jaren zoeken wij in februari de sneeuw op: 6 dagen skiën als het weer het toelaat, heerlijk! Sinds er kinderen zijn, is er een boel veranderd. Maar nog steeds trekken we in februari richting de sneeuw. Ik krijg vaak de vraag: kan dat wel, met (kleine) kinderen op wintersport? Is dat wel leuk? Nou, dat zal ik je vertellen: het is hartstikke leuk! Want kinderen, hoe klein ook, hoeven geen belemmering te zijn voor je wintersport. Vandaag een aantal tips voor wintersport met kleine kinderen. 

1. Accepteer dat het niet meer zoals vroeger is

Voordat er kinderen waren, hadden we eigenlijk alleen onszelf om rekening mee te houden. Dat betekende ‘s ochtends opstaan, ontbijten en zo snel mogelijk op de latten. Dan het liefst de hele dag skiën, tussen de middag lunchen met een biertje en ergens de dag afsluiten in een leuke après-ski tent. Ergens tussendoor nog een diner naar binnen werken en vervolgens lekker chillen.

Met kinderen ziet je dag er net iets anders uit. Vooral als ze nog niet oud genoeg zijn voor skiles. Zelf vond ik het superleuk om mijn kinderen kennis te laten maken met de sneeuw. Het ritme voor de vakantie stemden we af op de kinderen en als het lukte om 2 halve dagen te skiën, dan was dat al heel wat. Overigens kun je dat natuurlijk invullen zoals je zelf wilt: je kunt om en om met je partner de zorg voor de kinderen verdelen, maar ik vond het ook gewoon wel lekker om bij de kindjes te zijn.

Inmiddels is Lize oud genoeg voor skiles op wintersport en afgelopen jaar hadden we dus wederom een nieuw ritme: we moesten om 10 uur bovenaan de piste staan voor skiles. Op zich ook wel weer fijn, omdat je dag zo ineens een echt doel krijgt.

Wintersport met kleine kinderen

2. Voorbereiding is het halve werk

Toen onze kindjes nog veel kleiner waren, begonnen we op tijd met voorbereiden. Als er in Nederland sneeuw was, gingen we erop uit en richting de skivakantie gingen we samen op zoek naar snowboots (lang leve voeten die ieder jaar groeien), leuke handschoenen, een goede skibroek en uiteraard een fijne muts. Zelf vind ik het erg leuk om op de Nintendo Wii de winter(sport)spelletjes te spelen: bij sommige spelletjes heb je hele mooie ‘pistes’ waar je kunt skiën of snowboarden met behulp van je balance board.

Als je kinderen wat ouder zijn (4/5 jaar of ouder), kun je zelfs in Nederland al skilessen nemen. Onze dochter Lize heeft vanaf de herfstvakantie tot aan de voorjaarsvakantie elke week een uurtje op de ski’s gestaan bij Skicentrum Moser in Enschede. Dat werkte echt geweldig. Ze kon zo langzaam wennen aan die vervelende skischoenen door ze elke week een uur te dragen. En omdat ze leerde skiën op een borstelbaan en zo heel veel techniek aangeleerd kreeg, was het skiën in de sneeuw een eitje. Echt een dikke vette aanrader!

3. Ga met familie/vrienden/kennissen!

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Wij gaan eigenlijk elk jaar met de hele schoonfamilie op vakantie (4 gezinnen). Voordat er kinderen waren, zaten we bij elkaar in 1 huis: 8 volwassenen, super gezellig. Nu met kinderen is dat wel iets veranderd. Je merkt dat iedereen zijn eigen ritme heeft. Daarnaast is het best wel fijn om soms wat privacy te hebben. En dus spreken we van tevoren met elkaar af naar welk dorp we gaan en zoekt iedereen daar zijn eigen accommodatie. De één in een hotel, de ander in een eigen (deel van een) huisje: ieder wat hij wil. Wel kunnen we allemaal wandelend naar elkaar toe en zo kun je soms afspreken om de zorg voor de kinderen te delen, zodat je zelf ook een keer op pad kunt. En daarnaast is het ook gezellig om samen te eten, een dagje te gaan rodelen, of lekker wandelen met de slee.

Wintersport met kleine kinderen

4. Selecteer een accommodatie aan de piste of dichtbij de piste

Dit is best een lastige tip, omdat je in veel gevallen extra betaalt voor een accommodatie op een ‘toplocatie’, maar ik vond het afgelopen jaar zo fijn dat we echt aan de piste zaten! We konden ‘s ochtends zo ons huis uitrollen, Lize ging skiënd naar de lift, wij liepen naar boven en we zagen elkaar boven. Geen eindeloos gesjouw met ski’s en stokken, geen ellenlange wandelingen op je akelige skischoenen, maar hup, zo de piste op.

Als niet iedereen in je gezelschap wil (of kan) skiën, is het ook leuk om aan de piste te zitten. Je kunt dan mooi alles in de gaten houden vanuit je huis/appartement en je zou kunnen afspreken bij degene die aan de piste verblijft. Dichtbij een restaurant is ook leuk. Als je dan tijdens het skiën kunt afspreken voor lunch met de achterblijvers is het ook een stuk gezelliger.

Wintersport met kleine kinderen

Deze foto maakte ik vanuit het raam van onze accommodatie, we zaten pal aan de piste.

5. Een rugdrager voor kindjes die (nog) niet kunnen lopen

Neem een rugdrager mee voor kinderen die niet kunnen lopen. Trust me, met een kinderwagen door de sneeuw is niet te doen en hij neemt ook nog eens een boel ruimte in als je ‘m in de auto meeneemt. Een rugdrager werkt echt super. Je kunt heerlijk naar buiten en je kindje kan eenvoudig mee. Als je een flink stuk gaat wandelen, kunnen ze er ook in slapen; ze slapen zo op dat heerlijke deinende ritme. En dan heb je zelf je handen vrij.

Wintersport met kleine kinderen

6. Extra setjes skikleding

Misschien overbodig om te melden, maar neem voldoende skikleding mee! Vooral kinderen die in de luiers zitten, willen nog wel eens een ongelukje hebben. Daarnaast is skikleding ook vaak niet 100% waterdicht en na een speelsessie in de sneeuw wil wel eens alles kletsnat zijn. Niets is frustrerender dan dat je skibroek vies of nat is, je moet wachten op de wasmachine (als die er al is) en dat je dan niet naar buiten kunt. Via Marktplaats of een tweedehands winkel (zoals Kidz Vintage in Enschede) kun je vaak een voordelig (extra) exemplaar op de kop tikken.

Afgelopen jaar was ik er heel blij mee, hoewel onze kinderen niet eens meer in de luiers zitten. Lize bleef met haar skibroek haken aan een houten bankje en trok zo een gat in haar broek (en een splinter!). Niet te repareren helaas, dus gelukkig konden we nummer 2 uit de kast halen.

7. De slee (neem een opvouwbare)

Het heeft bij onze kinderen een beetje moeten groeien, maar inmiddels zijn ze fan van de slee! Mijn zwager en schoonzusje hadden een superhandige, namelijk één die je op kunt vouwen. Zo neemt ie maar weinig ruimte in de auto in beslag. Pepijn vond het vooral leuk om zelf de slee te trekken en de rest wilde er wel graag op zitten. Daarnaast doet een slee het altijd goed op foto’s. Mocht je nou zelf geen slee hebben, bij sommige hotels/accommodaties kun je gebruik maken van de aanwezige slee(tje)s. Dan hoef je er helemaal niet mee te slepen!

Wintersport met kleine kinderen

8. Een goede zonnebril of skibril

Dit is echt wel een belangrijke in deze tips voor wintersport met kleine kinderen: investeer in een goede zonnebril of skibril! Vooral als de zon schijnt, kan dit enorm pijn doen aan je ogen. Daarnaast is het gewoon belangrijk om de ogen van je kindje te beschermen. Skibrillen zijn bij onze kindjes geen succes, maar gelukkig willen ze allebei wel graag een zonnebril op. Is je kindje te klein voor een echte bril, dan kun je ook op zoek naar zo’n kinderbril van Baby Banz bijvoorbeeld, waar een verstelbare band aan zit.

Wintersport met kleine kinderen

9. Neem genoeg te spelen mee

Dat begint eigenlijk onderweg al; zorg dat je genoeg speelgoed meeneemt voor je kids. De avond voor we vertrekken pak ik 3 tasjes: 1 tas met (buiten)speelgoed voor in de kofferbak en een rugzakje voor Lize en één voor Pepijn voor op de achterbank. Die rugzakjes vul ik met speelgoed zonder te overleggen met de kids en dan zijn ze zo een uurtje of 2 zoet met onderzoeken wat er in de tassen zit als we in de auto zitten.

Mijn schoonouders hadden afgelopen jaar van die leuke CAT mini wagens meegenomen (een graafmachine, bulldozer en dumper) en die deden het heel goed in de sneeuw. Uiteraard is een schep voor in de sneeuw ook altijd goed, net als een sneeuwpop-set (met knopen, een hoed, een neus, etc). Mocht er nou slecht weer voorspeld zijn en zie je weinig kans om lekker buiten in de sneeuw te spelen, dan is het handig om ook wat binnenspeelgoed mee te nemen. Bij ons doen spelletjes als Uno, Mens Erger je Niet en Rummikub het heel goed (ondanks dat Pepijn nog maar 3 jaar is). Een nieuw kleurboek en goed geslepen kleurpotloden zijn ook een goed idee. Hema en Action verkopen van die kleine blikjes met potloden en in de dop een puntenslijper. Die heb ik op vakantie altijd in de handtas, zodat ik overal kleurpotloden tevoorschijn kan toveren.

Wintersport met kleine kinderen

Tips voor wintersport met kleine kinderen

Nog wat kleine tips voor wintersport met kleine kinderen: als je kinderen lastige eters zijn, neem dan vooral wat eten van huis mee. Niets is zo frustrerend als kinderen die niets kunnen (willen…) eten op vakantie. Zo hadden wij bijvoorbeeld een pak crackers en hagelslag mee op vakantie en die gingen bijna op! Een laatste tip is de colsjaal. Het fijne van een colsjaal is dat hij goed blijft zitten. Je schuift ‘m zo over het hoofd van je kindje en loopt zo geen risico dat hij afwaait. Wij willen niets anders meer!

Ga jij op wintersport met je kids? En wat zijn jouw tips voor wintersport met kleine kinderen?

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.