Proefjes om thuis te doen, Marije’s top 5!

Hoewel bij mijn twee jongens de interesses hartstikke ver uit elkaar liggen, zijn ze voor probeersels en experimenten wel te porren. Dit keer hebben we vijf proefjes gedaan. Leuk én leerzaam om te doen. En ook van mislukte proeven leer je wat! Ik heb de vijf leukste proefjes om thuis te doen voor je verzameld. 

#1 De Skittles proef

Je koopt een zak Skittles. Je legt ze op een wit bord in een rondje. Je giet iets water binnen in de cirkel. Vervolgens wacht je een minuut. Of twee. Het resultaat is verbluffend. Thabang vindt het prachtig en wil dit elke dag wel doen (en ondertussen verdwijnen er natuurlijk heel wat Skittles in zijn mond).

#2 Water-op-de-kop-proef

Je schenkt een glas water helemaal vol tot er werkelijk niks meer bij in past. Je dekt het glas af met een stuk karton. Je pakt het glas en draait het glas in één keer om. Het water stroomt er niet uit. Al snel hadden we hier weer een verbaasd gezicht in huis. Tip: gebruik stevig karton, bijvoorbeeld van een pizza doos en je moet niet teveel wiebelen met het glas (het ging bij ons twee keer mis).

Proefjes om thuis te doen

#3 De colafontein

Deze hoort er natuurlijk ook bij als je gaat experimenteren. Toch heb ik deze nog nooit eerder gedaan. Mijn kinderen zeuren er heus weleens om, maar het komt er nu pas van (toch een stok achter de deur als je erover gaat bloggen). Je pakt een fles cola light en draait de dop eraf. Je rolt een stuk papier op en plakt dat vast met een paar plakbandjes. Dan laat je daar vijf Mentosjes in glijden. Je houdt je vinger er nog even onder zodat ze nog niet in de cola vallen. Je telt af en dan laat je via het papier de Mentos in de cola vallen. Er ontstaat een heuse colafontein, woehoe!

Proefjes om thuis te doen

#4 De tulpenproef (in dit geval rozenproef)

Je koopt een bos witte tulpen (die zijn nu niet verkrijgbaar dus kocht ik gerbera’s, die waren na een week zowat nog wit, dus weer op naar de bloemenwinkel, ik ga nu voor de witte rozen). Zet de bloemen in de vaas en voeg een potje ecoline en wat water toe. Je wacht een paar uurtjes en je ziet dat de bloemen de kleur van de ecoline krijgen. Bij rozen moet je een paar dagen wachten.

Afgelopen schooljaar heb ik deze ook gedaan bij mij in groep 1. Ik had alleen de tulpen op het dak van mijn auto laten liggen (ik had mijn handen vol) en die zijn er na een tochtje over de snelweg natuurlijk wel afgewaaid. Ik heb nieuwe tulpen gekocht en alsnog de ecolineproef met succes uitgevoerd. Tip: wel oppassen met de ecoline. Ik heb nog dagen met knalrode vingers rondgelopen.

#5 De potlodenprikproef

Je vult een zakje water (bijvoorbeeld 1 liter zakken die je dicht kan ritsen van Marskramer) en zipt ‘m dicht. Je pakt zes potloden met scherpe punten. Je prikt de potloden er doorheen. Als het goed is lekt er geen water uit de zak. De tip hierbij is dat je het voorzichtig en rustig doet. Dit is heel gaaf als het lukt!

Proefjes om thuis te doen

Tips

Het mooiste is als je met kinderen probeert te verklaren waarom de dingen werken zoals ze werken. Het is ook leuk om juist vooraf al vragen te stellen en om ze zo te laten voorspellen. De kinderen kunnen zo een heleboel spelenderwijs ontdekken en onderzoeken.

Dit boek ‘verbluffende experimenten‘ is erg leuk als je thuis vaker proefjes wilt gaan doen! Op www.proefjes.nl staan ontzettend veel leuke proefjes (226 stuks!) die we nog willen uitproberen. Oké, we gaan ze echt niet allemaal doen. Ze staan handig per onderwerp gerangschikt: proefjes met krachten, vuur, water, licht, geluid, chemische reacties, etcetera. Bijvoorbeeld hoe je smurfensnot maakt? En wat denk je van het uitzoeken op welke kant een boterham met pindakaas valt? Of bekijk hoe rozijnen kunnen dansen? En hoe maak je een onzichtbare stof? Genoeg boeiends te vinden!

De proefjes zijn vooral voor kinderen vanaf 8 jaar, maar als je het samen doet kan het al veel eerder. In mijn klas zijn ze vier jaar en zij vinden het maar wat interessant om kennis te maken met deze bijzondere verschijnselen. Heb je zelf nog leuke aanvullingen voor proefjes om thuis te doen? Ik hoor het graag!

Veel proefjes plezier!

Marije

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.