Kerst DIY: hangers van zoutdeeg

Door

Bij ons vragen de feestdagen gewoon om leuke DIY’s! Meestal hebben de kinderen hele leuke ideeën om samen aan de slag te gaan en iets passends in elkaar te knutselen. Meestal….want nu had mama een idee. Een heel leuk idee, al zeg ik het zelf. Lekker eenvoudig, dus ook voor Bram van 4 een leuk klusje, maar wat schetst mijn verbazing? Geen van beide kinderen was het met mama eens. Roos vond het toch stiekem een beetje kinderachtig en Bram? Die had al zoveel pepernoten en koekjes gebakken met mama dat hij hier geen zin meer in had. Dus ben ik lekker zelf aan de slag gegaan. Met zoutdeeg. En na een blik op Pinterest durf ik zeker te beweren dat dit alles behalve kinderachtig is! Dus laat die zelfgemaakte kersthangers maar komen!!

Het ultieme zoutdeeg recept

Wie is er niet groot mee geworden? Zoutdeeg! Een mengsel van bloem, water, olie en zout, dat wordt gekneed tot een soepel deeg wat gebruikt kan worden als klei. Door de grote hoeveelheid zout is het absoluut niet eetbaar, maar wel lekker lang houdbaar.
Omdat het lang geleden is dat ik met zoutdeeg gewerkt heb, was het weer even zoeken naar de juiste hoeveelheden van elk ingrediënt. Als je zoekt op internet kom je na het intypen van het woord ‘zoutdeeg’ pagina’s vol recepten tegen. De meeste recepten geven een verhouding 2-1-1 als het gaat om bloem, water en zout. Dat heb ik geprobeerd en ik kreeg de smurrie niet meer van mijn handen…. Ik heb meer bloem toegevoegd totdat ik een deeg had gekneed dat eruit zag als een werkbare klei. Ik zal jullie dus een zoektocht naar het juiste recept besparen en het hier verklappen. Men neme:

De ingrediënten

* 3 kopjes bloem
* 1 kopje water
* 1 kopje zout
* 1 eetlepel olie (dit voorkomt dat je deeg gaat scheuren)

Kneed de hele handel lekker door elkaar, totdat je een bal deeg hebt dat voelt als klei. Kleine tip; voeg het water beetje bij beetje toe. Dan heb je sneller resultaat dan wanneer je het hele kopje water in één keer toevoegt. Je krijgt daar trouwens wel gespierde vingers van, maar dat terzijde….

Zoutdeeg is als koekjes bakken, maar dan anders

Ik heb vorige week nog met Bram koekjes gebakken. Vond hij helemaal geweldig! Van Sinterklaas had hij een mooi bakblik gekregen met koek-vormpjes, dus ik was toch redelijk teleurgesteld dat hij nu niet met mij zoutdeeg figuurtjes wilde maken. ‘Nee mam, dat heb ik toch al gedaan?’, was zijn antwoord en daarmee was de kous af. Mama stond er alleen voor… Het heeft me niet tegen gehouden en met verschillende vormpjes ben ik lekker aan de slag gegaan. Het was net koekjes bakken, maar dan anders. Binnen afzienbare tijd had ik een schaal vol kerstfiguurtjes gecreëerd en was het zoutdeeg op. Zonder kinderen gaat zoiets toch echt wel sneller. Bram kwam nog even kijken, maar bleek onvermurwbaar en wilde ook niet even één figuurtje maken voor de foto…

zoutdeeg

Uitharden van je zoutdeeg figuurtjes; hoeveel geduld heb jij?

Zoutdeeg kan op verschillende manieren uitharden. Je kunt het een paar dagen op de verwarming laten drogen, maar als je wat minder geduld hebt, zoals ik, dan bak je de figuurtjes af in de oven. Hoewel, het is niet echt bakken, meer drogen. Zet je de oven namelijk te hoog, dan kan het deeg knappen. En dat is zonde van je harde werk. Laat je figuurtjes daarom minimaal een uur uitharden in een voorverwarmde oven van 100 graden. Heb je dikke figuurtjes? Laat ze dan tot 2 uur in de oven. Voor het beste resultaat draai je al je figuurtjes een kwartiertje voor het einde even om. Laat je figuurtjes vervolgens heel goed afkoelen voordat je verder gaat met decoreren.

zoutdeeg

Ontspannen zoutdeeg decoreren in grafische printjes

Heel eerlijk gezegd vond ik dit gedeelte wel heel fijn zonder kinderen. Ontspannend zelfs. Al mijn figuurtjes waren uitgehard en afgekoeld en ik had ondertussen bedacht wat ik wilde maken. Momenteel ben ik helemaal van de grafische prints en het liefst in neutrale kleuren, dus ik besloot om mijn figuurtjes met een watervaste stift te decoreren. Dit kan alleen als de deegfiguurtjes heel goed zijn uitgehard en afgekoeld, anders pakt de stift niet. Je kunt zoutdeeg trouwens ook heel goed beschilderen met acrylverf, maar dat is voor een volgende keer. Na het decoreren heb ik diverse hoekjes in huis gepimpt met mijn eigen hangers en zo is mijn missie geslaagd!

zoutdeeg

Als je kinderen hebt die knutselen met zoutdeeg wél leuk vinden

Figuurtjes maken van zoutdeeg blijft echt wel heel leuk om met je kinderen te doen. Het is eenvoudig, bijna iedereen heeft de ingrediënten wel in huis, en je kan er zoveel leuks mee maken. Niet alleen hangers, maar wat te denken van handafdrukjes, poppetjes voor je kerststal (oké, daar komt wat meer creativiteit bij kijken, maar het idee is echt tof!), de letters van je naam of zelfs een krans! Er is meer dan genoeg inspiratie te vinden op Pinterest. Zoek maar eens op ‘zoutdeeg’ en ‘kerst’ en je weet niet waar je moet beginnen. Ik heb me in elk geval kostelijk vermaakt en ben blij met mijn hangers. Toch hoop ik wel dat Bram en Roos de volgende keer weer zin hebben om mee te doen, dat is namelijk wel zo gezellig….

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.