Voorjaars vakantie tips

De leukste tips en uitjes voor de voorjaarsvakantie

Voorjaarsvakantie! We hebben de leukste tips en uitjes weer voor je verzameld. Wandel met een Alpaca, bezoek het Springkussen festival Twente, plons weer eens in een zwembad of een van de vele voorstellingen.

 Musea

Vakantiefestival bij De Museumfabriek

De Museumfabriek, het Rozendaal 11, Enschede

Volwassenen: € 12,50                                                                                                      Kinderen  4 t/m 17 jaar: € 10,00 Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Budgettip: Voor 35 Euro koop je de gezinsdagkaart, die geeft toegang voor het hele gezin. 

} Maandag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Deze voorjaarsvakantie is het vakantiefestival bij De Museumfabriek. Er zijn weer allerlei leuke workshops en activiteiten georganiseerd. Kom van alles te weten over planeten, sterren, insecten en dieren! Bekijk de weefdemonstraties, ga sterrenkijken, volg een workshop over planeten of ga zelf aan de slag in de Makerspace. Ook komt Auke-Florian van Naturalis 3 dagen onderzoek bij De Museumfabriek doen. Het museum heeft namelijk een eksternest verworven voor de collectie. Kom meekijken met het onderzoek, luister naar het verhaal van de ontdekking en stel al je vragen aan deze nest-onderzoeker. Kom van 17 februari t/m 25 februari ontdekken en creëren bij De Museumfabriek!

Rijksmuseum Twenthe Kinderworkshops

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129, Enschede

Entree: kinderen t/m 17 jaar gratis (volwassen 15 euro)

}17 februari van 11:30 tot 16:00 uur en 22 februari van 11:00 tot 12:30 uur

In verband met de lopende tentoonstelling Het internationale landschap geeft Vanessa Oostijen van Studio Koosje meerdere workshops bij het Rijksmuseum Twenthe. In haar workshop ‘Maak je eigen landschapscollage’ gaan kinderen aan de slag met de thematiek van de tentoonstelling. Na een kort bezoek aan het museum gaan ze hun eigen collage maken waarin ze zelf een interpretatie van een landschap kunnen geven.

Oyfo techniekmuseum (met maakactiviteiten en workshops)

Floris Hazemeijerstraat 300, Hengelo

Entree + de kosten van de maakactiviteit

}16 t/m 25 februari (De workshops vinden plaats op 16, 20 en 22 februari, de maakactiviteiten van 19 t/m 23 februari)

Ook deze vakantie maak jij het bij Oyfo Techniekmuseum. Kies je voor het scharnierdier, de bibberspiraal of het glas graveren? Of ga je liever aan de slag met de borstelrobot? Je kunt kiezen uit verschillende maak-activiteiten. Op de site zijn de rondes met tijden te vinden. Vergeet niet bij de balie aan te geven aan welke activiteit je mee wilt doen! Ook kun je een workshop over textiel volgen en is er een tentoonstelling over de Hengelosche Trijpweverij. Klik hieronder voor meer informatie.

Natura Docet

Oldenzaalsestraat 39, Denekamp

Kinderen tot 4 jaar gratis. Vanaf 4 jaar €10,00 

} Dinsdag t/m zondag 10:00 – 17:00 uur

Bij Natura Docet hebben ze een speciaal programma voor jullie in de voorjaarsvakantie. Ze hebben verschillende dagelijkse activiteiten. Maar op een aantal dagen kun je Koningspython Loesje ontmoeten tijdens een Meet & Greet of wat dacht je van een workshop porselein schilderen? Ook kun je de natuur komen tekenen!

 Voorstellingen

Familievoorstelling Spiegelbeesten bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Grotestraat 281, Nijverdal. Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

6,50 inclusief een glas ranje voor de kinderen en een kop koffie/thee voor de begeleiders.

}18, 19 en 20 februari. (11.00, 13.00 en 14.15 en duurt ongeveer 45 minuten)

Het Waterloopwoud heeft een nieuwe bewoner, het is Coco, de eekhoorn. Ze komt uit de grote stad en is zó blij met haar nieuwe huisje tussen de varens. Maar dan wordt er een brief bezorgd die haar hele leven op de kop zet. Het is een brief van meneer Vos. Hij wil een pretpark bouwen en daarom moeten alle dieren hun huis verlaten. Wat nu? Maar dan krijgt buurman Bosuil een briljant plan… Zal het de dieren lukken om de plannen van meneer Vos te stoppen?

Kaarten kun je telefonisch reserveren bij het buitencentrum T: 0548-612711

Kaarten zijn op de dag zelf ook verkrijgbaar aan de balie mits er plek is.

Voorstelling – Help, Helikopterouders! (8 plus)

Wilminktheater, Enschede

7,50

}Woensdag 21 februari om 14:30 uur

Een actuele en hilarisch herkenbare familievoorstelling vol interactie voor alle curlingvaders, tiger moms, pizzapapa’s, loedermoeders én hun kinderen. Dat is Help, Helikopterouders! van Het Laagland op woensdag 21 februari in de Pay. Zaal van het Wilminktheater.

Voorstelling – HEBBES ( 4 plus)

Muziekcentrum, Enschede

Vanaf 7,50

}Zondag 25 februari om 14:30 uur (uitverkocht)

HEBBES is op zondag 25 februari in het Muziekcentrum Enschede een woordeloos, uniek en spectaculair bewegingstheater voor iedereen van 4 tot 104 jaar. Twee acrobaten van circustheatergezelschap WIRWAR Producties en twee musici van muziektheatercollectief Frisse Oren slaan de handen ineen voor deze acrobatische muziekvoorstelling over de zekerheid van vasthouden en het avontuur van loslaten.

Voorstelling – Heer Otto, Zirkoes Fantaztika

Stadstheater De Bond, Molenstraat 25, Oldenzaal

Vanaf 12,50

}Zondag 25 februari om 15:00 uur

Wat een drukte op het veld. Het tentdoek wordt gehesen, acrobaten stapelen zich op en een clown raast rakelings langs op zijn eenwieler. Door de geur van verse popcorn en zaagsel weet je het zeker: het circus is in de stad! Een fysieke en humoristische voorstelling vol live muziek, over het gemis van dierbaren en over dat je samen altijd meer kan dan alleen. Geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar.

 Binnenactiviteiten

Voorjaarsvakantie activiteiten bij Optisport De Wilder

Zwembad De Wilder, Scholtenhagenweg 32, Haaksbergen

Los bezoek 6,60 per persoon (3,50 voor kinderen van 0 t/m 1 jaar). Met de familie? Kies voor een familiekaart (21,00) en schaf gelijk een tweede kaart aan voor slechts 15 Euro! Meer info >

} 19 t/m 23 februari. De activiteiten vinden om 14.00 uur plaats. Bekijk hieronder het programma.

Deze voorjaarsvakantie kun je weer lekker zwemmen bij De Wilder in Haaksbergen. Van maandag t/m vrijdag worden er om 14.00 steeds activiteiten aangeboden. Schatzoeken, stoelendans, wedstrijd bommetje maken en meer!

Springkussen Festival Vliegveld Twenthe

Vliegveld Twenthe

11,50 (ouders: 2,50 incl koffie/thee, kinderen van 0-1 jaar: gratis)

} 19 t/m 23 februari van 10:00 tot 16:00 uur

Deze voorjaarsvakantie kan je weer volop springen & dansen. Totaal 10.000 m² aan springplezier! Voor de allerkleinsten is er een speciale peuterhoek. Dit wil je niet missen, want er wordt gezorgd voor lekker veel zitplaatsen, een kleur- en knutselhoek, een lasergame-arena en er kan gedanst worden tijdens de kinderdisco! 

Huis Verwolde – Jacht op de muizen

Huis Verwolde, Laren

2,00 p.p.

}

In het onderhuis van Huis Verwolde zijn een aantal muizen verstopt die de voorraden opeten. Help jij ze zoeken en verjagen? 

Doe mee met een vakantieworkshop bij Kaliber!

Kaliber Wierden, Enschede, Almelo en Oldenzaal

7 Euro voor 1 workshop, 2 workshops kost 13 Euro, 3 workshops kost 19 euro en 4 kosten 25 Euro. 

} Dinsdag 20 februari van 09.00 tot 17.00 uur

In de voorjaarsvakantie organiseert Kaliber Kunstenschool allerlei leuke workshop. Gericht op kinderen van 6 t/m 18 jaar. Je kunt ook meerdere workshops op 1 dag doen zodat je de hele dag nieuwe dingen ontdekt! Maak een gipsverbandbeeldje, of doe mee met een workshop Ukulule, papieranimatie, zangles, Djembé, Theater of K-Pop.

EK Tikkertje 2024 – Sportaal

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Gratis

} Dinsdag 20 februari van 09.00 tot 17.00 uur

Sportaal organiseert deze vakantie het EK tikkertje. Meld je aan met een team van 5 en ga de strijd aan! Er wordt gespeeld in arena vol obstakels waarbij er een tikker is en een loper. Maandag is bedoeld voor eerste en tweede klassers en dinsdag voor kinderen uit groep 7 en 8! aanmelden moet voor 14 februari!

Bibliotheek Enschede

Bibliotheek Enschede, verschillende locaties

Gratis

In de voorjaarsvakantie is de bibliotheek natuurlijk ook geopend. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Onder andere in het thema Geheim boek en pokemon. Daarnaast worden er workshops neon-lamp maken gegeven (veelal uitverkocht)! Vergeet je hiervoor niet in te schrijven op de site! Daarnaast zijn er natuurlijk ook  voorleesuurtjes. Hiervoor is inschrijven niet nodig.

Bibliotheek Haaksbergen

Bibliotheek Haaksbergen

Gratis

Ook de bibliotheek Haaksbergen is natuurlijk geopend! Hier kun je dinsdag 20 februari meedoen met de workshop in het bouwlab met het thema: waanzinnige boomhut. Donderdag 22 februari kun je een neon object maken! Vergeet je niet voor beide aan te melden.

Vakantie in het Bouwlab

Hoge bothofstraat 39N, Enschede

Vanaf 25,00

}

Kom in de vakantie bouwen in het Bouwlab! Leer programmeren, knikkerbanen bouwen, LEGO sets bouwen, pixelart maken met brokjes en nog veel meer. Omdat het leuk is. om creatief bezig te zijn en om gezellig vrienden te maken!

Recreatiezwemmen Aquadrome

J J Van Deinselaan 2, Enschede

Vanaf 4,75

}

Kom in de vakantie recreatief zwemmen bij Aquadrome! Dé plek waar plezier en ontspanning samenkomen in het verfrissende water. In de vakantie is Aquadrome elke werkdag geopend!

Funzone Enschede (indoor spelen, glowgolf, jumpen en funbowlen!)

De Reulver 120, Enschede

Raadpleeg de site

}Speelpark is alle dagen van 9:00-18:00 open
}Krazy Kangaroo: iedere dag van 10.00 – 11.00 voor kids t/m 5 jaar. Vanaf 11.00 voor kindern vanaf 18.00.
}Glow minigolf is maandag t/m zondag van 9:00-22:00 (soms 21:00, houdt de site in de gaten) 

Als je deze vakantie zin hebt om te spelen, trampoline te springen of te glow minigolven. Kom dan naar FunZone Enschede. Alles is te vinden in 1 gebouw, hoe handig! 

Dagelijks: Ga Schaatsen en op vrijdag Frozen Friday Schaatsdisco!

IJsbaan Twente

Kinderen t/m 12 jaar 6,50 p.p, 12+ 7.50 per persoon.
Gezinskaart: 25 euro (4 personen, minimaal 2 kinderen t/m 12 jaar))

}Bekijk de actuele openingstijden op de website.

Tijdens de voorjaarsvakantie is de IJsbaan Twente ook geopend! En superleuk voor de wat oudere kids: op vrijdag is er Frozen Friday Schaatsdisco! 

Ga bowlen!

Verschillende locaties

Gratis

} Zelf in te plannen

Allerlei bowlingbanen in Twente zijn te vinden op de onderstaande pagina. Bowlen is een geschikt uitje voor alle leeftijden. Dus super leuk om met de familie te doen!

Lekker naar buiten! Buitenactiviteiten

Kinderactiviteit ‘Vossenjacht’ Hof Espelo

Weerseloseweg 259, Enschede

3,-

} Woensdag 21 februari om 14:00

Een spannende speurtocht waarbij je op zoek gaat naar onze verkleedde vossen. Vos gevonden? Dan krijg je een letter. Heb jij als eerste alle letters en kun je daarmee een woord maken? Drink na afloop lekker warme chocolademelk en eet wat lekkers. Deze middag is voor kinderen van 5 tot 12 jaar en je kan starten tussen 14.00 en 15.30 uur. Vergeet je niet van tevoren aan te melden.

Kinderactiviteit ‘Vuurtje stoken en broodjes bakken’ bij Watermolen Frans

Bergweg 8, Mander

3,-

} Woensdag 21 februari om 15:00

Altijd al willen weten hoe je een vuurtje stookt. Met vrijwilligers ga jij dat deze dag leren. Om te vieren dat het is het gelukt ga je daarna met zijn allen marsmallow roosteren boven het vuur en een broodje bakken. Ook ga je leuke natuurspelletjes doen. De middag is leuk voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar. We beginnen om 15.00 uur en het duurt tot 17.00 uur. Vergeet je niet van tevoren aan te melden.

Scharrelkids doe-dag 

Arboretum Poort-Bulten, Lossersestraat 68, De Lutte

Gratis

}

Zondag 25 Februari is er weer een Scharrelkids-doedag in Arboretum Poortbulten, georganiseerd door de IVN Oldenzaal-Losser e.o. Dit keer met Winter als thema. De dag is bedoeld voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar in gezelschap van (groot)ouders/verzorgers.

Tussen 11.00u en 12.30u kan gestart worden met de activiteiten, om 14.00u is het afgelopen.

Er worden verschillende activiteiten aangeboden. Wat eet een uil eigenlijk? Dat kun je vandaag ontdekken! De bijenstal is open en er is een speurtocht. Ga je mee naar de vogelkijkhut, ontdekken en leren over de vogels die er zijn? Om de vogels in de winter goed te verwennen gaan we een vogelvoer-dennenappel maken.  Als je van dit alles honger hebt gekregen kun je broodjes bakken boven een vuurtje met een warme kop soep erbij.

Opgave voor de Scharrelkids-doedag met vermelding van het aantal personen is verplicht. Dat kan op de website : https://www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo en op emailadres: Scharrelkids.ivnoldenzaallosser@gmail.com

Sprookjespad Bentelo

Begint bij Spoolder Proeven & Proosten

Gratis

} Zelf in te plannen

Sprookjespad Bentelo is een interactieve wandeling en is leuk vorm gegeven door middel van de app. Om de route is een heel verhaal gebrouwen. De route is ongeveer 1,5 kilometer lang en halverwege staat een picknicktafel. Perfect uitje dus voor jonge kinderen! Lees voor meer informatie de blog!

Kinderboerderij Dondertman

Meester Bosweg, Holten

Entree is 2,50, wil je je opgeven voor We Go Western dan zijn de kosten 9,50.

} 10.00-17.00 uur

Een leuk uitje tegen een kleine prijs? Kinderboerderij Dondertman is zo leuk! En zoveel meer dan een kinderboerderij, er is van alles te spelen en te doen. In de vakantie geniet je van allerlei extra activiteiten. De hele vakantie staat in het teken van ‘We go western’ met allemaal leuke extra activiteiten. Let op: je moet je wel even opgeven! 

Doe de huisnummer bingo!

Verschillende locaties

Gratis

} Zelf in te plannen

Een ommetje in je eigen wijk een nieuwe dimensie geven? Print de bingokaarten uit en ga op zoek naar de huisnummers op de kaart. Het wordt nog leuker als de eerste die bingo heeft een prijs wint! 

Ga wandelen! 

Verschillende locaties

Gratis

} Zelf in te plannen

Alle blogs die wij over wandelen schreven vind je op deze overzichtspagina. Er staan te gekke korte wandelingen tussen die je met kinderen kunt doen. Denk aan Kasteel Twickel in Delden, Waterpark Het Lankheet, vliegveld Twente of Het Piratenpad in Ommen!

Geniet bij de Watermolle!

Watermolenweg 3, Haaksbergen

Gratis

} Dagelijks van 11:00 tot 22:00.

De Watermölle is een heerlijke plek om even tot rust te komen. Vanaf hier kun je samen met je kinderen een wandelroute lopen van 3km, of het kabouterpad. Er zijn ook langere routes. Als het weer het toelaat is er een vuurschaal buiten en kinderen kunnen marshmallows kopen! Na afloop is het nagenieten met wat lekkers bij Restaurant De Watermolle.

Over de grens! Let op: in onze voorjaarsvakantie zijn er in het grensgebied geen vakantie. Grote kans dus dat het er lekker rustig is!

Het Erlebnispark van Emsflower + speciale activiteiten

Carl-von-Linné-Str. 1, Emsbüren

Kinderen 3-11 jaar €8,00, 0-2 gratis, volwassenen €12,00

Deze voorjaarsvakantie wordt een bezoek aan Emsflower extra leuk want er is een superleuk vakantie programma!

Het Erlebnispark van Emsflower bied een kijkje achter de schermen van Europa’s grootste perk- en potplantenkwekerij. Maar het is ook een prachtig indoor speelparadijs dat je combineert met een bezoek aan de aanliggende tropische tuinen waar je verschillende exotische dieren ontdekt. Of wandel door de vlindertuin waar honderden tropische vlinders rondvliegen! Het Erlebnispark bied een dagje uit voor jong en oud, bij zowel goed als slecht weer.  Extra tip: in Duitsland is er geen vakantie, dus lekker rustig 🙂

Dierentuin Nordhorn

Heseper Weg 110, Nordhorn

Vanaf 9,50 p.p

} Maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 vanaf maart sluiten ze om 19.00 uur.

Heerlijk altijd, een bezoekje aan deze dierentuin: Tierpark Nordhorn. Evenals we eerder schreven over de Duitse zwembaden, verwachten we hier ook dat het relatief rustig is omdat er in Duitsland geen vakantie is.

Westfield Shopping Mall, LEGO Discovery Centre, Aquapark, House of Magic en Sealife Oberhausen

Centro, Oberhausesn

Combitickets: 30,50 (2-17  jaar), 32,50 (volwassenen) en kinderen onder de 2 jaar zijn gratis.

} Maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.30 uur.

In Oberhaussen vind je echt voor iedereen wat wils. Rondom Centro heb je niet alleen de Westfield Shopping Mall, maar ook het subtropsiche zwembad Aquapark, het LEGO Discovery Centre, Sealife en het House of Magic! Overdekt, dus ideaal ook als het weer wat minder is. Parkeren doe je gratis!

Dagje shoppen over de grens!

Centro, Oberhausesn

} Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur.

Tieners in huis? Grote kans dat ze dit helemaal leuk gaan vinden! Bij Westfield Centro vind je alle grote ketens inclusief de Sephora, die nogal ‘in trek’ is bij de tieners :-). Dit gaan ze dan zeker leuk vinden!

Zwemmen

Verschillende locaties

Verschilt per locatie

} Zelf in te plannen

In de vakantie heb je natuurlijk tijd genoeg om te gaan zwemmen. Gelukkig hebben we in de omgeving Twente keuze genoeg qua zwembaden. We vroegen jullie op Insta naar jullie favoriete zwembaden. Dat waren: Optisport de Wilder, Twentebad Hengelo, Nordhorn, Borne (fijn voor de kleintjes lekker kleinschalig), Wierden (met 2 soorten peter-kleuterbaden), De Scheg Deventer, Marveld Groenlo of ga de grens over naar Bahia Bocholt, zie de blog hieronder. Deze kregen we niet getipt maar is ook erg leuk , Nettebad in Osnabrueck..

TIP: Uitjes in Duitsland zin extra top deze vakantie want daar hebben ze geen vakantie! Bijvoorbeeld Bahia.

Ontbijt, lunch en diner met kids

Twentsche Foodhal – Lazy sunday 

Hoge Bothofstraat 39a, Enschede

Ligt eraan wat je besteld natuurlijk 🙂

}

De Twentsche Foodhal is een heerlijke plek om lekker een hapje te eten of drinken. Je kunt kiezen uit 8 wereldkeukens in de grote 1000m2 hal. Zondag is het ook tijd voor Lazy Sunday. Elke Lazy Sunday staat er een kidsentertainment team klaar om de kinderen te entertainen! Dus kom van 14:00 tot 18:00 uur lekker chillen met een hapje en drankje.

Ontbijt, lunch, diner en ambachtelijk ijs bij Sprakel! Tip: leuk te combineren met bijv. het kabouterpad Hof Espelo!

Dorpsstraat 137, Lonneker

}

Midden in het dorp Lonneker vind je Sprakel, je kunt het niet missen! Een plek waar je de hele dag door terecht kunt om te genieten van iets lekkers. Voor de kinderen (en volwassenen) zijn er spelletjes en een kleurplaat op de kinderkaart. En dat ijs…daar wordt natuurlijk ieder kind blij van :-). Leuk om te combineren met een wandelindg door Hof Espelo met onder andere het kabouterpad en het klauterwoud.

Restaurant Fox met fijne februari deal!

Johanninksweg 78, Denekamp

5 per kind

}

De gehele maand februari kun je uiteten met je kind(eren) bij restaurant Fox in Denekamp voor 5 euro per kind! Kies uit verschillende voorgerechtjes,  hoofdgerechten en toetjes. Voor de kinderen is er ook een grote binnenspeeltuin met vanalles, een ballenbak, puzzelelementen en nog veel meer!

Uit eten met kinderen

Verschillende locaties

} Zelf in te plannen

Twente heeft heel veel restaurants die hun best doen uit eten gaan leuk te maken voor kinderen én voor hun ouders (fijn). En dan heb ik het niet over de bekende vreetschuren of grote ketens, maar over fijne plekjes waar je gewoon echt goed kunt eten en gezellig kunt zitten en spelen. Wij hebben onze favorieten gebundeld!

Haal nieuwe kinderboeken in een minibieb!

Verschillende locaties

Gratis

} Zelf in te plannen

Je vindt in Twente ontzettend veel Minibiebs. Een hele tijd geleden vroegen we jullie om locaties waar de minibiebs staan, dat heeft een hele mooie lijst opgeleverd. Pak de fiets, en ga samen op zoek naar een Minibieb in de buurt!