Vlierbloesemchampagne en siroop maken!

Een paar jaar geleden begon ik met het maken van vlierbloesemsiroop. Ik kocht het wel eens in de supermarkt, omdat ik het zo lekker vond. Tot iemand me eens vertelde dat het super simpel is om het zelf te maken en natuurlijk veel goedkoper! Toen ik zoonlief deze week naar de scouting bracht, zag ik onderweg de vlier volop in bloei staan ineens! Ze bloeit echter maar een paar weken per jaar, dus wil je er nog van genieten , dan moet je niet al te lang wachten met het verzamelen van de vlierschermen! Tijd om te gaan plukken en weer een voorraad vlierbloesemchampagne en -siroop te maken.

Knippen maar!

De vlier is een plant uit de muskuskruidfamilie en in de zomer geeft ze prachtige schermen (vlierbloesem) en in de winter geeft de vaak zo onopvallende vlier heerlijke bessen (vlierbessen). Wil jij ook vlierbloesemsiroop maken, houd dan even rekening met het volgende tijdens het knippen: Knip de vlier in de ochtend en het liefst als de zon er al even op heeft gestaan. Zo geeft ze de meeste stuifmeel af. Knip alleen op ooghoogte of hoger, want vlier waar hondjes over geplast hebben, is geen aanrader ;-). Het liefst knip je de vlier, want als je de schermen eraf trekt, verlies je ook al veel stuifmeel. Leg de vlier voorzichtig in een emmer of mandje.

Vlierbloesemchampagne maken

Ik ga in deze blog 2 recepten met jullie delen. Zelf ben ik enorm dol op de vlierbloesemchampagne. Ik ga jullie hier precies vertellen wat je nodig hebt en hoe je het maakt…. Mijn kinderen zijn dol op de siroop, die je net zo gebruikt als ranja. Dus een beetje siroop mengen met water en een ijsblokje is zó lekker op warme zomerdagen!

Wat heb ik nodig?

  • 8 à 10 grote vlierbloesemschermen
  • 4 liter water
  • 600 gram (ruwe riet)suiker
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 biologische citroenen
  • glazen flessen (goed uitkoken)

Hoe maak ik de champagne?

Controleer je vlierbloesem op beestjes, vaak lopen ze er al vanzelf uit, maar check het toch even. Knip de grote stelen weg, ze laten een bittere smaak na. Vul een grote pan met 4 liter water, roer de suiker en appelciderazijn erdoorheen tot de suiker opgelost is. Voeg de vlierbloesemschermen toe (op de kop, want zo geven ze de meeste smaak af) en snijd de citroen in plakjes en voeg deze ook toe. Laat de pan in de vensterbank op een lekker zonnige en warme plek 24 uur staan en roer af en toe het mengsel door. Schep na 24 uur de citroenen en vlierbloesem uit de pan. Giet je mengsel af door een kaasdoek (of zoals ik doe een schone theedoek). Giet nu je champagne in de glazen flessen, maar let op! Vul de flessen niet tot de rand, maar laat minstens de hals vrij, door het fermenteren ontstaat er koolzuur en is er een kans dat je flessen ontploffen! Geloof me ik heb er ervaring mee en je wilt die plakkerige zooi echt niet overal in je kelder hebben ;). Zet je flessen koel en donker weg. Over 2 weken is je champagne klaar en kun je er heerlijk van gaan genieten!

Siroop maken

Wat heb ik nodig?

  • vlierbloesemschermen
  • 1 kilo ruwe rietsuiker
  • sap van 2 citroenen

Hoe maak ik de siroop?

Pak wederom een grote pan en voeg hier 2 liter water aan toe en een stuk of 5/6 grote vlierschermen. Voeg eventueel ook hier biologische citroenen en/of een sinaasappel aan toe. Laat dit mengsel ook 24 uur trekken. Giet na 24 uur je mengsel af door een schone theedoek. Pak een andere pan en doe 2 liter vlierbloesemwater in deze pan. Voeg het sap (en eventueel de schillen) van de 2 citroenen toe en de kilo ruwe rietsuiker en breng dit alles aan de kook. Laat dit enkele minuten goed doorkoken en blijf goed roeren! Let goed op dat je suiker helemaal oplost. De citroen maakt je siroop frisser, maar zorgt ook voor een betere houdbaarheid. Het kan ook zonder citroen, maar houd er dan rekening mee dat je siroop een stuk minder lang houdbaar is. Pak je glazen uitgekookte flessen erbij (haal eventueel de citroenschillen als je die gebruikt hebt eruit) en giet je siroop in de flessen. Sluit de flessen direct af, laat ze dan goed afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Serveer op een warme dag een glas vlierbloesemsiroop met een schijfje citroen en wat ijsblokjes! Heerlijk! Proost!

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.