”beroerde” zwangerschap

Door

18 weken zwanger als ik dit schrijf, superblij en gelukkig dat we er nog zo een kleine draak bij krijgen. Alleen die eerste weken, zwangerschapsmisselijkheid! Een week  na de positieve test  was ik al zo ontzettend misselijk dat even door mijn hoofd schoot: ‘’als het er maar geen twee zijn’’. Dat gedeelte laat ik liever aan Stefanie (Wolferien) over. Gelukkig zit ik als verloskundige dicht bij het vuur en kort daarna zagen we 1 klein mooi babytje op de echo.

misselijk, misselijker, kotsmisselijk

De misselijkheid steeg tot grote hoogte.  Mij humeur daalde tot grote diepte. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voelde ik me beroerd, elke dag moest ik 1 of meerdere keren overgeven. Vervelend? ja… Erg? nee, het hoort erbij en als dit het is hoor je mij niet klagen (behalve mijn man, die moest het toch zo nu en dan ontgelden). Los hiervan ben ik natuurlijk vooral superblij en dankbaar dat we opnieuw een kleintje verwachten.

Wat doen we eraan?

Ik ga natuurlijk niet één grote klaagblog schrijven. Ik zal proberen hier wat tips te geven wat je zoal kan doen tegen de misselijkheid, geen wondermiddelen maar wie weet helpt het. Zo niet, een zwangerschap duurt slechts 40 (42) weken;). (Hier heb ik het uiteraard alleen over normale/gemiddelde zwangerschapsmisselijkheid. Hyperemesis Gravidarum, een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid gaat een stuk verder en hierbij zullen huis-tuin en keukenmiddelen over het algemeen weinig effect hebben.)

Wat voor mij in het begin goed hielp was in ieder geval iets eten voor ik opstond. Je kan iets naast je bed bewaren of je kijkt je man lief aan. Het kan zijn dat je man chagrijnig terug kijkt omdat hij het idee heeft dat je van ontbijtjes op bed profiteert. Laat hem dan dit even lezen: Het helpt echt!

Door de misselijkheid was mijn eetlust totaal verdwenen, toch probeerde ik regelmatig iets kleins te eten waardoor ik niet met een lege maag zat en daardoor ook wat minder misselijk was.

Was een paar jaar geleden muntthee helemaal hip, schijn je sinds 2017 allemaal massaal aan de gemberthee te moeten. Hip of niet, gember heeft wel een bewezen gunstig effect op misselijkheid. Je kan gembercapsules slikken of lekker een kopje (verse) gemberthee drinken. Naast gember hielp coca-cola mij ook erg goed.

Na 12 weken zou het beter gaan met de zwangerschapsmisselijkheid

12 Weken leek een magische grens, maar in plaats van dat de misselijkheid af nam werd het alleen maar erger rond deze periode en was ik inmiddels ondanks een groeiende buik wel 4 kilo lichter. De vorige tips hielpen niet meer en dus belde ik naar de huisarts om te vragen of hij mij iets kon voorschrijven tegen de misselijkheid. Ik kreeg emesafene, een medicijn wat helpt tegen (zwangerschaps)misselijkheid. Geen wondermiddel maar de misselijkheid werd wel minder! Na 16 weken kon de vlag uit, de misselijkheid maakte plaats voor meer energie en een groeiende buik (en borsten, Pamela zou jaloers zijn!).

Last van Zwangerschapsmisselijkheid?

Ben je zwanger en erg misselijk? let er dan vooral op of je voldoende vocht binnen houdt. Misschien heb je iets aan bovenstaande tips. De baby neemt de voedingsstoffen wel die hij/zij nodig heeft, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Voor jezelf is het echter wel belangrijk dat je niet uitdroogt. Twijfel je hierover neem dan contact op met je verloskundige.

Lees je dit en heb je zelf last (gehad) van zwangerschapsmisselijkheid? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Mocht je meer willen lezen over mijn leven en mijn leven als mama? Neem dan eens een kijkje op mijn persoonlijke blog: Meisjesmama.nl.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.