7 Inspirerende zelfhulpboeken voor een leuker leven

Een leuker leven, wie wil dit nou niet? Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn. Aldus Jelle Hermus, die het inspirerende boek ‘Steeds leuker’ schreef. Ik heb zijn boek, dat is verkozen als beste spirituele boek van 2018, gelezen en heb er echt veel aan gehad. De afgelopen maanden zijn voor mij, op zijn zachtst gezegd, niet echt leuk geweest. Dus na het lezen van dit boek voelde ik me niet meteen vrijer, blijer en meer voldaan. Maar de inzichten en praktische tips van Jelle hebben mij wel geholpen iets dichter bij mijzelf te komen. Ik heb de smaak te pakken en las de afgelopen maanden nog een paar fijne zelfhulpboeken. Ook staan er nog een paar op mijn wensenlijstje.

#1 Steeds leuker van Jelle Hermus

Zoals ik al schreef is het boek ‘Steeds leuker’ van Jelle Hermus verkozen als beste spirituele boek van 2018. En dat is misschien wel terecht, omdat het boek je meeneemt van A naar B op een laagdrempelige en praktische manier. Jelle Hermus, oprichter van soChicken.nl (waar jaarlijks ruim 7 miljoen mensen komen om te broeden op een leuker leven) is op een missie om Nederland leuker, blijer en liefdevoller te maken.

Het boek gaat over het broeden op een leuker leven. Nu kun je zeggen, broeden op een leuker leven; hoe dan, rot op met je leuke leven, mijn leven is niet leuk of ik hou niet van dat spirituele gezeur, mij niet gezien! Maar toch denk ik dat iedereen tips kan halen uit dit boek. Want het gaat er met name om dat je, door elke dag de juiste kleine stappen te zetten, steeds een stukje verder komt.

Zelfhulpboeken - Steeds leuker

Uit ‘Steeds leuker’ van Jelle Hermus

Je hoeft niet in één keer te stoppen met eten om af te vallen. Wanneer je elke dag 1 boterham laat staan, val je ook af en is het vooral veel leuker en veel gemakkelijker om vol te houden. Het gaat erom kleine dingen te veranderen die je elke dag volhoudt. Niet meteen elke dag 1 uur mediteren, dat houdt niemand vol. Begin eens met 3 minuten per dag, op de wc of tijdens het uitlaten van de hond.

Juist deze wijze spreekt mij zo aan in dit boek omdat het zo haalbaar is, voor iedereen! Ook is het boek afgewisseld met leuke quotes en kun je online op broednest.sochicken.nl/eierdoos nog veel meer uit het boek halen.

Het boek, Steeds leuker van Jelle Hermus is hier te koop.

#2 Mindfulmama van Iris Bouwman

Het boek Minfulmama kreeg ik jaren geleden al cadeau. Het belandde in de kast en ik was compleet vergeten dat ik het had. Tot ik begin dit jaar thuis kwam te zitten. Niet dat ik zeeën van leestijd had, want ik had Bodhi nog thuis, maar ik had wel behoefte aan hulp, rust en inzichten en dus blijkbaar aan zelfhulpboeken. Ik begon te lezen en las het boek in één ruk, met kleine onderbrekingen (billen vegen, drinken pakken, tv aanzetten, melk opdweilen etc.), uit. Ik gaf het hierna aan een vriendinnetje waarvan ik wist dat ze ook wel wat rust en ontspanning kon gebruiken.

Want, welke moeder herkent het niet: Een krijsend kind in de supermarkt terwijl je haast hebt en 3 kinderloze mensen je aan staan te staren. Of tien minuten te laat komen omdat de karnemelk omgevallen is tijdens het ontbijt. Een telefoontje van de crèche, dat je kind ziek is, vlak voor een vergadering.  Nou, ik herken de voorbeelden zeker en voel me, wanneer zoiets gebeurd, heeeeeheel gestrestst. En boos, onzeker, verdrietig en enorm alleen. Zelfs na een 8-weekse mindful parenting cursus!

Zelfhulpboeken - mindfulmama

Zelfhulpboeken – mindfulmama

Het boek Mindfulmama leert je hoe je meer ontspannen om kunt gaan met de dagelijkse hectische en onverwachte momenten die voor alle moeders herkenbaar zijn. Het boek geeft praktische tips en oefeningen en zo leer je mindfulness toe te passen in je leven als moeder.

Door de vele verhalen van andere moeders in dit boek leerde ik dat ik niet alleen ben. Paniek en stress zijn niet langer nodig. Naaaaah nodig misschien niet, maar het gebeurd nog steeds!! Helaas worden er bij het boek geen wonderpillen verkocht die je stress-level verminderen wanneer je kind het middenin een drukke winkelstraat op een schreeuwen zet omdat hij geen twee bolletjes ijs mag. Jammer….

Inmiddels is er een tweede boek uitgekomen: Altijd Mindfulmama.

Het boek Altijd Mindfulmama is hier te koop.

#3 Leva. Minder stress, meer genieten van Mats & Susan Billmark

Begin dit jaar verscheen er een herschreven versie van het reeds eerder uitgebrachte boek Leva. Het boek is geschreven door het Zweedse stel Mats en Susan. Ze vullen elkaar aan en hebben beide een mooie kijk op het leven, namelijk dat de gelukkigste mensen in Zweden wonen. Ze worstelden zelf jarenlang met stress en spanningen, maar hebben dit om weten te zetten in een gelukkige en ontspannen levensstijl. Welke ze, door het schrijven van dit boek, graag willen delen met de rest van de wereld. In Zweden is dit boek maar liefst 200.000 keer verkocht! Ik vraag me af of de mensen in Zweden al zo gelukkig waren of dat Leva hieraan heeft bijgedragen?

Ik vond in elk geval veel herkenning in het boek, mede omdat er veel aandacht wordt geschonken aan het ouderschap. Het gaat over angst, slaap, tijd en stress met kinderen. Er staan veel persoonlijke ervaringen in het boek en Mats en Susan geven praktische tips waar je ook echt iets mee kunt. Mede omdat het boek veel korte hoofdstukken bevat. Hierdoor kun je, wanneer je weinig tijd hebt, toch steeds een stukje lezen zonder het gevoel te hebben de clou kwijt te zijn.

Leva is hier te koop.

Zelfhulpboeken - Leva

Zelfhulpboeken – Leva

#4 Wil je gelijk of wil je geluk? van Mirjam Spitholt

Dit boek staat echt hoog op mijn wensenlijstje. Een tijdje geleden was ik, samen met Bram, bij een voorstelling van Mirjam Spitholt. Haar voorkomen, haar kracht en humor zijn me bijgebleven. Daar wil ik meer van zien of lezen! Leuk is dat Mirjam uit Enschede komt.

Het boek, ‘Wil je gelijk of wil je geluk’, doet je met een glimlach realiseren dat geluk gewoonweg heel simpel is en dat jij daar zelf invloed op hebt. Ik denk dat Jelle Hermus, van het boek ‘Steeds leuker’ het hier ook mee eens is. Mirjam deelt in haar boek veel leuke, indrukwekkende en persoonlijke anekdotes, die je helpen je eigen geluk te vinden. En jezelf en je leven iets minder serieus te nemen. Het leven wordt daardoor misschien wat lichter en gemakkelijker.

Wil je gelijk of wil je geluk van Mirjam Spitholt is hier te koop.

#5 Je bent wat je doet. Van zelfkennis naar gedragsverandering van Roos Vonk

Ook dit boek wil ik nog heel graag lezen. Ik heb veel zelfkennis opgedaan de afgelopen tijd en wil dit heel graag omzetten in gedragsverandering. Maar wie, die net als ik niet perfect is, wil dat niet?

Ik denk dat iedereen zich herkent in een voornemen iets te veranderen. Af te vallen, meer te sporten, minder snel boos te worden of vaker op te ruimen. Maar hoe vaak komt daar niets van terecht? Konden we maar met een vingerknip een betere versie van onszelf worden.

Roos Vonk, schrijfster van het zelfhulpboek ‘Je bent wat je doet’ legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen. Op vlotte en toegankelijke wijze, met veel humor en veel voorbeelden. Ik ben heel benieuwd, want ik kan mijzelf soms vreselijk in de weg zitten. “Je bent wat je doet’ is een hiernaast een werkboek met tips en opdrachten om het beste uit jezelf te halen.

Aan de slag! Je bent wat je doet is hier te koop.

#6 De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Dit boek kwam ik online al een paar keer tegen en zette ik op mijn lijstje. Ik heb een paar reviews gelezen en denk echt dat het boek de moeite waard is om te lezen. ‘De edele kunst van not giving a fuck’ is een New York Times-bestseller en hét boek voor zelfhulphaters! Want, zo staat er: Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Dat dus!

Het boek daagt je uit niet meer weg te rennen voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durven te komen. Ik vind dat wel mooi klinken en kan wel wat moed en zelfvertrouwen gebruiken. Het boek is humoristisch en zit vol goede grappen, maar wordt bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

De edele kunst van not giving a fuck is hier te koop.

#7 Weg ermee. Over de schoonheid van minimalisme van Dennis Storm

Dennis Storm, wie kent hem niet? Nou ik ken hem wel, maar niet als schrijver, wel als knap reislustig type van tv. Maar hij blijkt ook schrijver en minimalist te zijn. Daar kwam ik via Instagram achter. Iemand deelde een mooie quote uit zijn boek en zo ben ik verder gaan zoeken en kwam ik uit bij het boek ‘Weg ermee’.

Dennis Storm was tien jaar lang programmamaker en presentator van verschillende reisprogramma’s. Hij heeft de afgelopen jaren de hele wereld gezien en leefde zo’n drie jaar uit een koffer. Langzamerhand begon hij zich steeds mee te interesseren voor de kunst van het minimalime.

Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme.

Uit zijn persoonlijke boek haal je veel ware lessen, het zet je aan het denken over wat je écht nodig hebt. Dennis leert in je in zijn boek teruggaan naar de essentie. En ontspullen (ik schreef hier eerder een blog over) is slechts het begin, dat je leert met vallen en opstaan. Hij zegt: “Als je ook maar ergens in je lijf voelt dat het leven inderdaad misschien wel te materialistisch is geworden, dan hoop ik dat dit boek je aanzet tot het nemen van de eerste stap.”

Weg ermee van Dennis Storm is hier te koop.

 

Zelfhulpboeken zijn volledig nieuw voor me. Ik dacht altijd dat ik alles wel zelf op kon lossen. Nou niet dus! Met het lezen van een zelfhulpboek is niets mis, dat weet ik nu. En dat ik niet de enige ben die zich gesteund voelt door zelfhulpboeken blijkt wanneer ik rondloop in de boekhandel. De schappen staan vol met dikke en dunne zelfhulpboeken over ongelooflijk veel onderwerpen. Dus heb jij aanvullingen of tips? Laten we elkaar inspireren…

 

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.