Favoriet recept: zelfgemaakte pastasaus zonder pakjes!

Door

Al heel lang wilde ik dit recept met jullie delen. Het is hier in huis een favoriet. De saus bevat alleen maar groenten en er komt geen pakje aan te pas. De inspiratie voor deze zelfgemaakte pastasaus haalde ik uit het kookboek Easy Peasy Family. Dit boek is sowieso een dikke aanrader. Er staan heel veel leuke recepten in die ook nog eens geschikt zijn voor het hele gezin.

Zelfgemaakte pastasaus

Zelfgemaakte pastasaus: favoriet!

Ik maak wel regelmatig iets uit het kookboek Easy Peasy, ik vind het boek een echte aanrader. Er staan heel veel leuke en kindvriendelijke recepten in. Ben je op zoek naar een leuk kookboek voor het hele gezin dan is het kookboek van Easy Peasy echt wel een aanrader, je bestelt hem hier.

Wil je meer weten en leren over gezonde voeding voor jouw kind? Kom dan op 20 oktober naar deze interessante workshop: Vettt Workshop meer groente voor jouw kind

Dit recept is dus een favoriet geworden. Dat heb ik wel vaker met recepten, die maak ik dan een tijd lang wekelijks. Sommige komen, sommige gaan. Maar deze is er al een tijdje. Ik maak het inmiddels wel op mijn eigen manier dus het recept voor deze zelfgemaakte pastasaus is iets aangepast. Meestal maak ik meerdere porties in één keer, en gooi ik wat in de vriezer. Omdat de groente in de oven moeten, maak ik deze zelfgemaakte pastasaus meestal op een moment dat ik wat meer tijd heb. In het weekend of op een vrije dag. Je kunt er vlees of vis aan toevoegen, maar vegetarisch is het ook heerlijk.

We eten hem zelf meestal vegetarisch of ik voeg chipolata worstjes toe die ik in kleine stukjes snij. Dit keer aten we deze zelfgemaakte pastasaus bij de kastanje pasta van Paleo Bro’s. Een tijdje geleden kookte Remko van Paleo Bro’s voor het hele Vettt team, hoe dat was lees je trouwens hier. Hier maakt ik voor het eerste kennis met deze lekkere en gezonde kastanje fussili. Sinds 1 september zijn de pasta’s uit de webshop van Paleo Bro’s ook te koop in Conceptstore The Upperside in Enschede (4,50).

Kastanje fussili

 

Wat heb je nodig voor deze zelfgemaakte pastasaus?

Onderstaande ingredienten gebruik ik meestal, maar je kunt natuurlijk eindeloos varieren. Je kunt een stengel bleekselderij toevoegen of een halve venkelknol. Ik had dit keer geen balsamico azijn in huis dus die heb ik zelf achterwege gelaten. Met balsamico azijn vind ik deze zelfgemaakte pastasaus trouwens wel lekkerder! Hieronder lees je wat je nodig hebt voor deze zelfgemaakte pastasaus.

 • staafmixer
 • 2 ovenschalen

Voor de Saus:

 • 1 courgette
 • 2 zoete paprika’s
 • 1 aubergine
 • 8 tomaten
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel balsamico azijn
 • snufje zeezout
 • peper
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel citroensap
 • geroosterde pijnboompitjes (vergeten op de foto te zetten :-))
 • eventueel handjevol basilicum

Voor de pasta:

 • Ik gebruikte kastanje fussili van Paleo Bro’s
 • Geraspte parmezaanse kaas (vergeten op de foto te zetten :-))
 • Rucola

 

Wat ga je doen?

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Was de groente en snij het in schijfjes van ongeveer 3mm dik.
 • Maak een marinade van de gesnipperde ui, geperste knoflook, olijfolie, balsamico, zeezout, peper, honing en het citroensap
 • Doe alles in een of twee ovenschalen. Ik pak er altijd 2 omdat 1 niet past. Verdeel de marinade over de groente en hussel alles goed door elkaar.
 • Zet de ovenschalen 20 minuten in de oven. Na 20 minuten hussel je het nog een keer en zet je het nog 10 minuten in de oven.
 • Haal alle groente uit de oven en hou een klein bakje met groenten apart (dit gebruik je om later aan de pasta toe te voegen, zodat niet alles gepureerd is)
 • De overige groente doe je in een grote pan of maatbeker en pureer je fijn met de staafmixer. Als je basilicum toe wilt voegen dan doe je dat nu. Deze zelfgemaakte pastasaus maak je zo grof of fijn als je zelf wilt.
 • Leg alles een beetje gezellig op een bordje én genieten maar. De ‘gekleurde’ variant is bij ons de variant voor ons en die andere is die van Pippa. Ze is geen fan van grote stukken groenten en rucola.

Pastasaus zelfmaken

Je kunt deze zelfgemaakte pastasaus natuurlijk bij je pasta eten, maar het is ook een prima saus om voor pasta, lasagne of zelfgemaakte wraps te gebruiken. Ik gebruik het zelf vaak nog als lunch op mijn werk; heerlijk op een cracker met een paar gegrilde groente erop.

Zelfgemaakte pastasaus

Zelf maken of kant- en klaar kopen?

Ik maak zelf eigenlijk nooit pasta uit potjes of pakjes. Het is zo simpel en lekker om zelf pastasaus te maken.  Er schijnen wel kant- en klare sauzen te zijn die prima en verantwoord te zijn.

 

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.