Het is lente, dat is een heerlijk moment om lekker veel naar buiten te gaan; banjeren door het bos, een heuse picknick inlassen en met je snoet in de zon zitten. Minder favoriet bij mij, maar mijn jongens vinden het prachtig… Alle insecten en andere beestjes van dichtbij bekijken. Mijn zoon Thabang pakt alles op wat hij vindt: van spinnen, slakken, wandelende takken, krabben, kikkers tot aan hagedissen. Hij pakte zelfs een keer een processierups beet. Het maken van een wormenhotel lijkt me dan ook een zeer geschikte activiteit voor deze kriebelbeestjesliefhebber.
Nodig
- Een grote plastic fles
- Tuinaarde, zand en een gieter
- Allerlei blaadjes, takjes
- En wormen natuurlijk!!
Info over wormen
Tijdens het maken van het wormenhotel kan je jouw kind wat extra informatie vertellen over wormen. Een worm is een beestje met een relatief dun, lang en pootloos lichaam. Regenwormen kun je zo in de grond vinden. Ze dragen bij aan het verbeteren van de bodemstructuur; ze breken bladafval af en zorgen voor beluchting van de toplaag door het graven van tunnels. Het lichaam bestaat uit segmenten. Bij het kruipen wordt het lichaam voortdurend langer en korter. De voor- en achterkant van de worm lijken erg op elkaar. Bij de mond zit een lapje waardoor de worm zijn eten kan grijpen. Een regenworm kan wel 10 jaar worden. En in Afrika komen soorten voor die wel 6,5 meter kunnen worden. Regenwormen zijn een mannetje en een vrouwtje tegelijk, hoe bijzonder is dat!
Hoe maak je ’t wormenhotel?
Je snijdt of knipt de bovenkant van de plastic fles af. Dan vul je de fles met een laagje tuinaarde, dan een laagje zand, dan weer een laagje tuinaarde en zo verder om en om tot de fles bijna vol is. Daarna strooi je een laagje blaadjes en ander natuurafval bovenop (dat is het eten van de wormen).
Dan komt het ‘leukste’ klusje … wormen zoeken! Ze komen boven bij trilbewegingen (even flink stampen kan helpen) of bij regen om te paren (je kan wat water op de aarde gieten). Wij vonden ze in het bos onder een oude boomstronk. Binnen een kwartier hadden we meer dan 10 wormen te pakken. De wormen doe je bij in de fles. Je hoeft het geheel niet af te dekken, ze klimmen er niet uit.
En dan observeren en ontdekken maar, heel interessant! Veel plezier!
Tip: Het wormenhotel moet je niet in de zon zetten. Af en toe een beetje water toevoegen om het vochtig te houden. Je moet de wormen wel na een paar dagen weer vrijlaten natuurlijk.