Review: Workshop inmaken

Door

Jaja, afgelopen zaterdag leerde ik ‘inmaken’. Eten inmaken. Een tijdje geleden schoof mijn collega een flyertje onder mijn neus over de workshop ‘Back to Basics’ van Eaten Apple

Ik heb wel wat met eten maken én eten opeten. Workshops spreken me ook wel aan. Maar ik heb nooit echt een grote interesse voor ‘inmaken’  gehad, toch leek het me wel wat om hier wat meer over te weten te komen. Mijn schoonzusje Nathalie was ook enthousiast en afgelopen zaterdag was het zover. Op naar de Roomweg in Enschede om bij Lotta van Eaten Apple een workshop te gaan volgen. We hadden er zin in!

 

Retro, witte thee en wecken

Lotta woont in een heerlijk huis, über kneuterig en overal vind je retro spulletjes terug. De groep bestaat uit 3  heren nog een dame en wij met z’n tweetjes. We beginnen fijn ontspannen aan de eettafel met een heerlijke witte thee, die  op 70 graden celcius klaargemaakt is (les 1!), zelfgemaakt brood met eigengemaakte jam en goddelijke augurkjes. We krijgen de eerste uitleg. Lotta is een erg relaxte meid, die fijn over haar passie kan vertellen. Zitten, thee drinken, luisteren en vervolgens haar instructies opvolgen. Ik hou ervan! We zullen die middag een jam, een pastasaus en een appelmoes gaan maken en dit vervolgens gaan inmaken.

Workshop inmaken Eaten Apple

Lotta legt uit…

 

Wecken?

Wecken? Jup, wecken. Je vraagt je vast af wat dat ook alweer is :-). Lotta legt uit. Het komt hierop neer: Wecken is een methode om levensmiddelen te conserveren, en daar heb je van die coole weckpotjes voor nodig. Je kent ze vast! Eerst ontsmet je de potjes grondig, dat deden wij door ze leeg in de oven te zetten.

Workshop inmaken Eaten Apple

De weckpotjes gaan de oven in.

Vervolgens vul je ze met hetgeen waarmee je ze wilt vullen. De volgende stap is het heel goed afsluiten met een glazendeksel, een weckring en wat klemmetjes. Dit geheel zet je dan in een weckketel, Lotta heeft een hele vette! Het kan trouwens ook in een grote pan met heel heet water. Hierdoor zal de druk in de pot oplopen. Door afkoeling en het ontsnappen van de lucht daalt de druk en ontstaat er een vacuüm. Het deksel wordt daardoor luchtdicht op de pot gedrukt.

Workshop inmaken Eaten Apple

De weckpot anno 2015.

 

 

Weck it when it’s hot!

Na de introductie in de wondere wereld van het Wecken, het nauwkeurig bestuderen van de verschillende potjes en het gezellig kletsen gaan we aan de slag.

Workshop inmaken Eaten Apple

Workshop inmaken Eaten Apple

Er worden appels, tomaten, uien en knoflook gesneden. En het bleek maar weer, je bent nooit te oude om te leren. Mijn collega-workshopper liet tactisch weten dat mijn appelsnij-techniek niet optimaal is. Ik weet nu hoe ik zoveel mogelijk rendement uit mijn appel kan halen. En ik beloof je, bij elke appel die ik in mijn verdere leven ga snijden zal ik aan mijn collega-workshopper denken:-).

Workshop inmaken Eaten Apple

Die vierkante klokhuisjes zijn van mij voordat ik mijn lesje schillen met rendement kreeg:-)

Er wordt gekookt, gegoten, gepasseerd, geweckt en vooral veel gekletst en nog meer gelachen. De verschillende potten worden in de oven op temperatuur gebracht en de weckpotten worden nauwkeurig gevuld

Workshop inmaken Eaten Apple

Daar gaat de pastasaus

Uiterste concentratie bij het inschenken van de gloeiend hete jam.

Workshop inmaken Eaten Apple

Frambozenjam in de maak

 

Conclusie

Wecken doe je eigenlijk omdat je levensmiddelen dan lang kunt conserveren, zonder toevoegingen. Maar dat wecken van de jam was niet helemaal nodig, de pot werd zondagochtend namelijk alweer geopend en de pastasaus heb ik net klaargemaakt:-).  Beide waren trouwens wel echt donders lekker!

Het was een leerzame en mega gezellige workshop. We maakten kennis met nieuwe technieken en Lotta legt alles heel begrijpelijk en duidelijk uit. Het wecken was minder gecompliceerd dan ik van tevoren dacht, maar het is wel het meest gunstig als je dan ook gelijk een voorraadje van iets aanmaakt.  Ik wil binnenkort een voorraadje pasta saus in gaan maken. Het is zo lekker handig om een eigengemaakt potje pasta saus uit de kelder te trekken. Voordat ik met het inmaken kan gaan beginnen moet ik wel eerst wat extra weckpotten in gaan slaan.
 

Wil je ook?

Doen! In juni staan er weer 2 workshops gepland, neem een kijkje op de website van Eaten Apple en gebruik kortingscode #Vetttjuni2016 voor 15% korting op de workshop. Voor meer info: Eaten Apple. 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.