Workshop bij de Broodbode + nieuwtjes

Door

Daar waar je nog niet zo lang geleden vooral lam in de stad hing op vrijdagavond. Doen we tegenwoordig andere dingen: brood bakken. Life only gets better!

Workshop bij de Broodbode

Groot fan ben ik van de broodjes van De Broodbode. Toen ik nog op vrijdag werkte was het altijd vaste prik om het weekend mee in te luiden: broodjes bestellen bij De Broodbode. Het feest begint al bij het uitkiezen van je broodje op de site, die ziet er zo leuk uit. Ik ben er ietwat gevoelig voor. En het blijft een kunst om niet ook zo’n lekker sapje of heerlijke brownie bij te bestellen.

Op diezelfde site zie ik regelmatig de workshops voorbij komen, workshops brood bakken. Afgelopen vrijdag was het zover, samen met vriendin Anke gingen we een avondje deeg kneden en brownies snoepen.

Heel Enschede bakt

Met een fijne cappuccino en de goddelijke brownies begint onze vrijdag avond perfect. Het pand in de Brinkstraat is erg gezellig en sfeervol. Samen met zo’n 24 andere gezellige brood bakkers in spé gaan we deze avond onze broodbak talenten opzoeken.

Workshop Broodbode

Brownies zijn altijd een goed begin!

De groep bestaat uit vriendengroepen, stelletjes, collega’s en vriendinnen. Na een introductie van Broodbode Bob gaan we om 18.30 van start. Achter de winkel aan de Brinkstraat zit een grote ruimte waar de workshops plaatsvinden. Hier krijgen we de eerste uitleg van Bob die deze avond samen met Debbie de workshop geeft.

Workshop Broodbode

Broodbode Bob legt uit

Al snel blijkt dat brood bakken precisie werk is. Dit is het punt waar ik wat zenuwachtig wordt, ik was namelijk drukker met het maken van foto’s dan met het luisteren naar de uitleg.

 

Handwerkje

We zullen deze avond 4 broden maken; een speltbrood, een maisbrood, een focaccia en een vlechtbrood. De eerste, het speltbrood kneden we met de hand. Met speltmeel, gist en water probeer je het deeg zo te kneden dat het op een temperatuur van 27 graden komt. Dat dat best een klus is voel je in je arm spieren, met een kerntemperatuurmeter wordt de temperatuur gecheckt en vervolgens moet ook de structuur goed zijn. Om het warm van te krijgen. We kneden als een malle en hopen van harte dat we dit niet de hele avond hoeven te doen.

Workshop Broodbode

Mocht je je afvragen hoe ik zo dik kom :-)…het antwoord lees je hier.

Als je dan het deeg klaar hebt, moet het nog ‘opgebold’ worden. Bob laat even zien hoe dat moet en het lijkt weliswaar een dansje dat hij met mijn bolletje deeg aan het maken is. Uitbesteed staat netjes. Mijn bolletje is klaar, inspuiten met water, wat zaden erover heen en klaar om op de ovenplaat te leggen.

Workshop Broodbode

Opgebold staat netjes

 

Na brood nummer 1 kunnen we weer op adem komen…

Na brood nummer één komt gelijk het goede nieuws, het deeg voor het andere brood is allemaal machinaal gekneed. Whoop! Het maisbrood moet nog wel ‘opgebold’ worden. Na het opbollen is het een kwestie van voorzien van zaden, naamkaartje erbij en klaar. Het opbollen klinkt makkelijk maar het blijkt een ware kunst, het voelt werkelijk alsof je een bolletje lijm in je handen hebt. Secondelijm is er niks bij. Ook dit klusje klaren we met een beetje hulp van experts Debbie en Bob. Tussendoor is er voldoende tijd om even bij te komen met een fijn wijntje, een cappuccino of een vers geperste jus.

Vervolgens worden de groepen opgesplist, de ene groep begint met de focaccia en de andere met het vlechtbrood. Het deeg voor de focaccia is nogal gekkig, heel flubberig. Deze kun je naar eigen smaak en wens decoreren.

Workshop Broodbode

Debbie legt uit…

Ik deed er pesto, olijven en tomaat op. Als laatste is het vlechtbrood aan de beurt, het deeg hiervoor staat ook al klaar en als je kunt vlechten is dit ook een piece of cake.

Als laatste wordt alles afgebakken en storten wij ons op fijne heerlijk belegde hapjes gecombineerd met nog een wijntje, of inderdaad een jus-tje of frisje.

Workshop Broodbode

Anke houdt de boel goed in de gaten…

 

Op huus an

Bepakt en bezakt op huus an. We krijgen onze eigen gemaakte broden mee, die overigens prima in te vriezen zijn. Daarnaast krijgen we een home-bake setje mee om ons eigen speltbrood nog eens thuis te maken. En zie hieronder het resultaat van de vrijdag-avond. Ziet er best profi uit toch :-)?

Workshop Broodbode

Het resultaat

 

Nieuws onder de zon

Yay, er is tof nieuws onder de zon. Twee nieuwtjes eigenlijk. De eerste was dat het broodbakken zo leuk was dat Broodbode Bob en ik bedachten dat het ook wel heel erg tof zou zijn om Vettt Broodbak workshops voor kids te organiseren. Dit is iets voor 2016. Eerst maar eens mijn best doen om een hele lieve mooie kleine baby op de wereld te zetten. Maar via Vettt hou ik je op de hoogte!

En de tweede is dat er heel erg goed nieuws is voor de mensen die in Hengelo wonen/werken. Sinds deze maand heeft de Broodbode namelijk ook een vestiging in Hengelo!

Workshop Broodbode

Kwijl, kwijl…

 

Nog wat tips

– In november en december worden er weer workshops gegeven!
– Superleuk om zo’n workshop cadeau te geven en dan natuurlijk wel zelf meegaan…
– Ik vind het een perfect uitje om met een groep vriendinnen te doen.

Meer info

Wil je meer weten over de Broodbode? Neem eens een kijkje op de site. Hier vind je ook de informatie over de nieuwe locatie en natuurlijk over de workshops: Broodbode.

Workshop Broodbode

Broodbode Bob & me

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.