10 Vakantietips voor een (camper)vakantie met kinderen

Vorig jaar (2017) gingen wij met ons gezin 4 weken op pad met de camper, naar Portugal en weer terug. Best wel spannend, want deze vorm van vakantie vieren was toch anders voor ons dan de afgelopen jaren. Hoe zouden de kinderen hierop reageren? In april 2017 was het dan eindelijk zover. Een paar dagen van te voren pakten we onze spullen bij elkaar. En de dag voor vertrek richtte ik de camper, onze huisje voor de komende weken, netjes in. Alle bakjes, vakjes en lades werden zorgvuldig ingericht en op 23 april 2017 vertrokken we op de bonnefooi, de zon achterna. Via België, Frankrijk en Spanje reden we naar Portugal en weer helemaal terug. We reden 5.600 km en sliepen op 20 verschillende campings. Het was heftig, intens, mooi, soms nat en koud, maar heel gezellig. We hebben dus heel wat ervaring opgedaan wat betreft het reizen en kamperen met kinderen. En wat zou het zonde zijn als ik mijn vakantietips niet met jullie deel, toch?

1. Kies het juiste seizoen

Wij hebben het geluk dat Ravi op een 52-weken school zit, wat inhoudt dat hij tussendoor 18 vrije dagen op mag nemen. Wij namen 10 dagen op en knoopten deze vast aan de twee weken voorjaarsvakantie. Zo fijn dat dit kan! Maar het betekende ook dat we dus eind april al met ‘zomervakantie’ gingen. In het voorseizoen heb je veel voor-, maar zeker ook een paar nadelen.

+ rust (reserveren niet nodig)
+ goedkoper (korting via ACSI campinggids)
+ geen files en wachtrijen
+ lekker lang licht
+ niet té warm

– temperatuur (wisselvallig en ’s avonds best fris)
– geen vriendjes
– veel ouderen die niet altijd zin hebben in kids
– veel gesloten op campings (zwembaden, restaurants, winkeltjes)

vakantietips camper

In het voorseizoen kan het ook erg koud zijn. Onze was werd hier helaas niet droog 🙁

2. When you like it somewhere, stay. Plans can easily be changed

Dit is een quote uit het Wonderlust Travel Journal van Merel Stegeman, dat ik mocht uittesten tijdens onze vakantie (de review lees je hier). Deze quote blijft in mijn hoofd zitten en het is waar. Soms moet je plannen veranderen, omdat jij of je kinderen het heel erg naar hun zin hebben. Zo besloten wij toch om een extra dagje Porto mee te pakken, ondanks de regen. De stad is te mooi om niet nog een keer te bekijken. Geen spijt van gehad, ook al zijn we natgeregend. Ook bleven we een dagje langer op de camping in Salamanca, Spanje. Omdat de kinderen het zo naar hun zin hadden in de speeltuin. Dit is het voordeel van een ongeplande en niet gereserveerde vakantie.

3. Plan niet teveel

Een beetje hetzelfde verhaal. Als je alles vastlegt, kun je niet meer inspelen op spontane ideeën. Dit kan alleen maar zorgen voor teleurstelling. Wij hebben niets gepland en besproken elke dag opnieuw wat we gingen doen. Blijven we of rijden we door. Was het koud, dan reden we verder. Scheen de zon of hadden de kinderen het heel erg naar hun zin, dan bleven we. Natuurlijk waren er een paar dingen die we graag wilden zien, zoals Porto en Aveiro in Portugal een stukje Normandië op de heen- of terugweg.

vakantietips strand

Plan niet teveel, dan kun je heerlijk op het strand blijven hangen.

4. Siësta time

In warme landen, zoals Spanje en Portugal, houden ze ‘s middags een siësta. Heerlijk en heel fijn dat deze mensen ’s middags, als de zon zijn hoogste positie bereikt heeft, de tijd nemen om een middagdutje te doen. Maar het houdt in dat alle winkels ’s middags dicht zijn. En dat is vaak net wanneer jij met je kroost in de stad rondloopt. Beetje jammer. Hierbij kan een beetje planning dus toch handig zijn 😉

5. Dinner time

In warme landen eten ze op andere tijden dan wij gewend zijn. Spanjaarden zitten niet om 8:00 uur aan een bordje havermout, om 12:00 uur aan een boterham met pindakaas en om 17:30 aan een bordje boerenkool. Wij liepen deze vakantie, niet voor het eerst trouwens, vaak aan tegen de ‘andere’ eettijden. Restaurants sluiten rond 15:00 uur, dan heeft iedereen geluncht en rond een uurtje of 20:30 uur openen de keukens weer en schuift iedereen aan voor het diner. En wanneer jij met je hongerige gezin om 18:00 uur langs de terrassen slentert, heb je dikke vette pech. Je komt dan niet verder dan wat in de magnetron opgewarmde tapas of een hamburger bij McDonald’s…

6. Vermaak voor onderweg

Wanneer je (meerdere dagen achter elkaar) ver en lang moet rijden, is het fijn dat de kinderen zich vermaken. Niets is vervelender dan krijsende kids achterin, geloof me! Nu ben ik er in principe tegen dit digitaal op te lossen. Maar toch hebben wij Ravi vaak de iPad gegeven. Bodhi heeft onderweg best veel geslapen, maar Ravi kan/wil/doet dit niet. Hij kan slecht stilzitten en na een paar dagen rijden kwam ik er al snel achter dat de iPad hem veel rust gaf. Hij keek een filmpje of speelde een spelletje. Ik heb het dit jaar niet gedaan uit tijdsgebrek, maar je kunt ook zorgen voor kleine cadeautjes voor onderweg. Denk aan een spelletje, kleurpotloden of iets anders dat ze onderweg even een uurtje zoet houdt.

7. Campingplaats

Zoek op de camping een plaatsje uit dat je rust oplevert. Dat betekent: zo dicht mogelijk bij het wc-hok en afhankelijk van de leeftijd is een plekje dicht bij de speeltuin ook heel fijn. Het gaf ons echt rust als we de jongens konden zien spelen en als Ravi zelf naar de wc kon lopen. Ik kon zelfs een boek lezen! Anders moet je toch elke keer mee, naar de wc, naar de schommel. ” Mama, kijk naar mij, kijk naar mij!” Ik moet eerlijk zeggen dat dit vaak niet de mooiste en ruimste plekjes zijn, maar in het voorseizoen was het heel rustig en hadden we het vaak voor het uitkiezen.

vakantietips speeltuin

Wij stonden pal tegenover de speeltuin, heerlijk!

8. Laat je schema van thuis los

Uiteten kun je niet om 18:00 uur, ’s avonds is het nog lang licht en warm. Lokale kinderen gaan pas om 22:00 uur naar bed, dus stop maar met denken dat jij je kinderen netjes om 19:00 uur in bed hebt liggen, niet dus! Laat het gaan, laat het vallen, laat het los. Dan hebben jullie het allemaal fijn. Hopelijk slapen ze ‘s ochtends ook iets langer door en dan is er niets aan de hand. Wel handig om een paar dagen voor de terugreis weer in het ritme van thuis te komen. Dat scheelt enorm als ze na de vakantie direct weer naar school gaan.

9. Plan na de vakantie een avondje (weekendje) voor 2

Heel gezellig en knus een vakantie met z’n vieren, echt. Maar oh, wat ben ik toe aan wat tijd met Bram alleen. De jongens lagen laat in bed, het was ’s avonds best fris, dus kropen wij ook al snel stilletjes in bed met een boekje. Ook al waren we 4 weken samen, van samenzijn komt weinig terecht in een kleine camper. Dus verheug ik me op een avondje of nog beter, een weekendje samen. Lekker uit eten, misschien wel uitslapen en lekker kletsen zonder te hoeven luisteren naar het gesnurk of gewoel van twee kleine jongens op de achtergrond.

10. Nog een paar vakantietips

  • Je kunt niet overal water uit de kraan drinken. Wel handig als je dit ook even tegen je kinderen vertelt, voordat ze hun lip aan de kraam hangen. Zorg dus ook voor genoeg water dat je wel kunt drinken. Wij kochten van die grote 5-literflessen, die gaan wat langer mee.
  • Laat de stoelen en de was ‘s nachts niet buiten. Wij hebben 3 keer de pech gehad dat alles zeiknat was geregend. En wanneer de zon niet schijnt, krijg je dit nauwelijks meer droog.
  • Smeer jezelf en je kinderen in. Zelfs met bewolking kun je flink verbranden.
  • Neem niet teveel speelgoed mee. Kinderen vermaken zich op vakantie met de meest simpele dingen: zoals een Dreft fles, bakje yoghurt, stenen of schelpen.
  • Neem niet alles in grote voorraden mee. Je kunt onderweg ook shampoo, luiers en onderbroeken kopen hoor.
  • Houd rekening met koud weer. Dus neem dat dikke vest, de paraplu, regenlaarsjes en die fleecedeken gewoon mee! In het voorseizoen zeker!
  • Denk aan Biotex (of ander wasmiddel). Je kunt genoeg kleren bij je hebben, als je kind ziek wordt en alles onder poept of spuugt is het heel fijn om een wasje te kunnen doen.
  • Heel handig, neem een paar hamam doeken mee. Ze nemen weinig ruimte in en je kunt ze als dekentje, omslagdoek en handdoek gebruiken. Handig voor een middagje strand.
  • Beestjes: bah, ieh, getver! Dus neem van alles mee om ze tegen te houden. Denk ook aan wierook, kaarsen en after bite.  Sowieso is een EHBO-kitje met pleisters, jodium, een tekentang, paracetamol, anti-diarree etcetera wel handig!
  • Kijk goed rond in de plaatselijke supermarkten en neem mee wat je leuk en lekker vindt. Anders heb je thuis spijt dat je dat flesje Pastis, die worst, dat lekkere kaasje of die leuke theepot niet hebt meegenomen.
  • Leer een paar woordjes van de plaatselijke taal. Dat vinden ze echt superleuk en kan ook nog handig zijn soms.
  • Zorg voor voldoende cash geld op zak. Pinnen kun je lang niet overal en als je dan nog op zoek moet naar een bank. Wij hadden het toen we de smaken van de ijsjes al hadden uitgekozen… Gelukkig zat er een bank dichtbij, maar anders is het toch een flinke teleurstelling.

Hou je van avontuurlijke reizen, wat anders dan anders? Wij kozen er tijdens deze vakantie voor om er met de camper op uit te trekken richting het zuiden, maar het noorden lijkt me ook te gek. Hip en Hot schreef een mooi stuk over Preikestolen met kinderen in Noorwegen. Een toffe bestemming voor een avontuurlijke vakantie met prachtige wandelingen.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn vakantietips. Ik wens jullie heel veel succes met het maken van leuke reisplannen, met het inpakken van je tas of koffer en met het afronden van je werkzaamheden voor de vakantie. Een beetje stressen mag, maar zet je ‘vakantiemodus knop’ aan zodra je de straat uitrijdt. Fijne vakantie! Heb je zelf nog vakantietips of advies? Laat dan even hier of op Facebook een reactie achter.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.