Een dagje naar Het Smurfenavontuur in Oberhausen

Zó spannend vond ik de Smurfen vroeger! Maar ook mijn jongens kunnen helemaal gebiologeerd naar de Smurfen en die griezelige Gargamel kijken. En er zijn niet zo heel veel televisieprogramma´s die tand des tijds doorstaan (al hebben ze wel wat upgrades gehad, die kleine blauwe vrienden). Hoe leuk is het dat je deze zomervakantie met het hele gezin naar Het Smurfenavontuur in Oberhausen kunt! Ook wel bekend als ‘The Smurf Experience’, of in dit geval ‘Das Schlumpf Abenteuer’.

Wat is Het Smurfenavontuur in Oberhausen?

Omdat de Smurfen in 2018 zestig jaar oud waren (je zou het ze niet geven) is Het Smurfenavontuur in Brussel te zien geweest, daarna is het in 2019 verhuisd naar Parijs en nu is het in Oberhausen te zien. En als ik moet beschrijven wat het is, dan is het ook echt een avontuur. In de Expohalle in Oberhausen kun je van 2 juli tot 29 augustus ín de Smurfenwereld stappen. Deze expo is echt een belevenis. Het verhaal is dat het smurfendorp in gevaar is, omdat Gargamel (uiteraard…) een gevaarlijke machine heeft ontworpen. En de kinderen moeten helpen deze machine kapot te maken en het dorp te redden. Hiervoor zijn verschillende ruimten ingericht waar veel te bekijken en te doen is.

Aber… auf Deutch?

Ja, het Smurfenavontuur klinkt heel spannend. Maar in Oberhausen heet het toch echt ‘Das Schlumpf Abenteuer’. Wij waren benieuwd of je dat zou merken. De expo is wel echt in het Duits, de Smurfen op de schermen spreken ook Duits. Verder is de expo wel zowel in Duits als Engels te lezen. Maar ik vraag me oprecht af of mijn jongens érgens op de route in de gaten hebben gehad dat de Smurfen hun taal niet spraken. Nu zijn mijn jongens 6 en 4. Mogelijk hebben oudere kinderen hier meer moeite mee. Maar mijn jongens staan geen vijf minuten stil om naar een verhaal over de natuur te luisteren. Ze willen vooral kijken en ervaren. En dát kan volop bij Het Smurfenavontuur!

Verschillende hoogtepunten onderweg

Er zijn verschillende ruimten ingericht en eigenlijk waren de jongens van alle ruimten onder de indruk!
Je begint (na een Duits introfilmpje) in het Smurfenbos. Hier kun je ín de Smurfenhuisjes kijken en bij Grote Smurf naar binnen om een foto van jezelf als Smurf te nemen.
Wanneer je onder de geprojecteerde waterval doorloopt kom je in een magisch bos. Dat vond ik het het meest prachtige van de hele route, met allemaal glow in the dark lichtjes. De jongens vonden vooral het klimparcours hier leuk, ieder zijn voorkeur.

Vervolgens kwamen we werkelijk bij Gargamel. En Joes ontkent het nu ten stelligste, maar zo’n méga grote Gargamel is nog best spannend voor vierjarigen. Dus wilde hij snel verder om de machine van Gargamel kapot te maken. In al deze ruimten is er genoeg te doen voor kinderen. Klimmen, glijden, en overal mogen ze aankomen. Top is dat, het is niet zo’n tentoonstelling waarbij ze alleen maar mogen kijken met hun handen op de rug.
De laatste ruimte vonden de jongens écht het meest fantastische. Dit hebben ze dan ook twee keer achter elkaar gedaan. Middels Virtual Reality maakten ze een reis op de rug van een ooievaar terug naar het Smurfendorp. Zó mooi gedaan!!

Praktische info

Vanaf Twente rijdt je in ruim een uur naar Oberhausen. De Expohalle is in het gebied van CentrO. Hier kun je gratis parkeren en vanaf de parkeerplaats ben je zó bij het Smurfenavontuur.
De kosten zijn €18 voor volwassenen en €12 voor kinderen. Voor €54 kun je een gezinsticket kopen waarmee 2 volwassenen en 2 kinderen naar binnen kunnen.
Je moet een tijdslot reserveren, zodat er niet teveel bezoekers tegelijk het Avontuur bezoeken. Dit is een van de coronamaatregelen. Daarnaast moet iedereen boven 6 jaar een mondkapje dragen gedurende het gehele bezoek. Bezoekers dienen zelf de afstand van elkaar te behouden. Dit kan ook eenvoudig wanneer het zo rustig is als toen wij er waren. Ook zagen we dat gebruiksvoorwerpen als de VR brillen na ieder bezoek gedesinfecteerd worden. Voor meer informatie: https://www.schlumpfabenteuer.de/en/


Het is géén dagvullend programma overigens. Wij hebben álle tijd genomen en twee keer de vlucht op de ooievaar gedaan + tijdenlang geknuffeld met de ‘echte Smurf’, maar stonden na 1,5 uur wel weer buiten. Dus je kunt het ook combineren met een dagje CentrO, waar genoeg te doen is! Of combineer het met een bezoek aan Sealife of het LEGO Discovery Center. Deze vind je ook op het terrein van CentrO.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Oberhausen Tourismus.

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.