Leuke paasknutsel: maak een paasschilderij met je kind!

Deze knutsel heb ik al eens gemaakt met mijn groep 7 en was een dikke hit. Maar toen ik hem vandaag met Tijn van bijna vijf maakte, wilde Joes van drie ook meedoen. Want alles wat z´n broer kan, kan hij ook. En dat ging prima. Qua moeilijkheidsgraad is er met dit paasschilderij dus eenvoudig te variëren én je hebt maar weinig materialen nodig. Met nog een aantal weken te gaan voordat het Pasen is, kan de hele familie er fijn mee aan de slag. Want het eindresultaat staat heel leuk!

Aan de slag met je paasschilderij

Wat heb je nodig?

–          Canvasdoek
–          Acrylverf in een kleur naar wens
–          Kwast of sponsje
–          Wol
–          Stukje Karton

Paasschilderij

Het paasschilderij aanpassen naar leeftijd

Toen ik deze doeken schilderde met groep 7 moesten ze zelf een haas/konijn schetsen op hun canvas. Juist de haas blijft wit, erom heen wordt geschilderd. Dat stukje precisiewerk maakt het leuk voor bovenbouwers. Als je het met jongere kinderen maakt, zoals ik vandaag, kun je een malletje maken dat overgetrokken wordt. Of je plakt het malletje met een paar plakbandjes op het canvasdoek en laat de kleine kunstenaar tamponneren met een kwast of (die van mij zijn meer van het grove werk) met een schuursponsje.

Paasschilderij

De Pompom maken voor je paasschilderij

Terwijl het canvasdoek droogt, kan het staartje gemaakt worden. Maak zelf vooraf een hulpmiddel van karton door twee cirkels te knippen, met een kleine uitgeknipte cirkel in het midden (denk aan plakjes ananas). Hieromheen wordt wol gewikkeld tot de mal helemaal omwikkeld is. Dán volgt de lastigste stap: het doorknippen van de draadjes. Blijft handiger om dit samen te doen, waarbij de één de draadjes tegen het malletje blijft drukken en de ander tussen de schijfjes karton de wol los knipt. Als je loslaat vóórdat je de draadjes met een langer stukje touw stevig bij elkaar hebt gebonden, heb je alleen maar heel, heel veel losse kleine draadjes en een heel verdrietig kind. Maar dit alles klinkt ingewikkelder dan het is. Met Tijn was het prima te doen. Kijk anders even een YouTube filmpje over het maken van pompoms en het is meteen duidelijk. Heb je geen zin in de enige uitdaging in deze DIY… toen ik wol haalde bij Action stuitte ik op een bolletje wol waar al een losse pompom aan toegevoegd was. Ideaal (alsjeblieft Joes, voor jou ook een staartje).

Paasschilderij

Paasschilderij DIY

Nu het wollige staartje klaar is, kan het op het haasje geplakt worden. In ons geval moesten we eerst het opgeplakte papieren haasje nog even verwijderen. Tip als je werkt met een mal, zoals wij: wacht niet tot de verf helemaal is opgedroogd. Deden wij wel i.v.m. een ontbijtje buiten de deur. Met als gevolg dat het papier aan de randjes niet meer goed te verwijderen was. Ik vond het erger dan de boys, dus ik ‘liet het los, liet het gaan’, maar het is dus eenvoudig te voorkomen.
En zo makkelijk is dit paasschilderijtje klaar! Met groep 7 heb ik het toen nog wat verder laten versieren, met een slingertje in de hoek of een bloemetje hier en daar. Mijn jongens vonden hem zo mooi genoeg. Ook prima!

Paasschilderij

Wil je nog meer leuke inspiratie voor Pasen?

We schreven al eerdere blogs met leuke tips en inspiratie voor Pasen. Je vindt ze op deze pagina: uitjes en activiteiten tijdens Pasen.

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.