Oorbelletjes bij kleine meisjes

Kleine meisjes met oorbellen, ik vind dat superschattig. Mijn dochter is inmiddels 2,5 jaar, dus een mening over het schieten van oorbelletjes heeft zij nog niet. Maar laten we zeggen dat ík vind dat ze graag oorbellen wil. Nou weet ik dat er veel mensen zijn die een mening hebben over de leeftijd waarop je oorbellen kunt laten schieten. De één vindt dat het beter is om het als kleine baby al te laten doen. Het lelletje is dan nog zo teer dat ze het bijna niet voelen. De ander vindt dat je het pas zou moeten doen wanneer ze zelf die beslissing kunnen nemen. Ik ben van mening dat je het moet doen wanneer je zelf vindt dat het kan. Voor mijn dochter was dat vorige week.

Oorbelletje schieten: hoe, wat, waar?

Als ik heel eerlijk ben, heb ik wel lang in twijfel gezeten hoor. Want: hoe ga ik  het aanpakken? Moet ik haar afleiden? Koekjes meenemen? DeNetflix app openen voor een beetje ondersteuning van Pieter Konijn? Iedere meisjesmoeder om mij heen waarvan dochterlief al oorbelletjes heeft, heb ik ondervraagd: “Waar ben je geweest? Beide oren tegelijk of één voor één? Moest ze huilen? Wilde ze wel stil zitten? Hoe oud was ze toen ze oorbellen kreeg?” Ik was er al snel achter dat niet elke juwelier oorbellen zet bij meisjes onder de drie jaar. Ook hanteren ze niet dezelfde methode. Sommige juweliers adviseren om de oorbellen één voor één te schieten, maar er zijn ook juweliers die er voor kiezen om het kind af te leiden en dan – klik – beide oren tegelijk te schieten. Ik besloot om maar gewoon een juwelier binnen te stappen die goed staat aangeschreven. Die zullen wel verstand van zaken hebben.

Verleiding

Die dag doe ik ’s ochtends zelf ook oorbellen in om de interesse van mijn dochter Sascha te wekken. En met succes! Als ik haar de glinsters in mijn oren laat zien, zegt ze spontaan: “ikke ook oorbelluh!” Ik speel daar meteen op in door haar te vertellen dat dat wel kan. Dat we dan even naar de oorbellenwinkel gaan. Dat ze dan héél stil moet zitten en dan doet de mevrouw ‘klik’. Dat doet wel een beetje pijn, maar dan heb jij mooie oorbellen. Zo gezegd zo gedaan. Sascha stapt parmantig de juwelier binnen en ik beloof haar alvast een ijsje. Na wat “ooooh’s en aaaaaah’s” als ze alle mooie ringetjes en kettingen bekijkt, komt er een aardige mevrouw vragen of ze ons kan helpen. Als ik haar vraag vanaf hoe oud ze oorbellen zetten bij kleine meisjes inspecteert ze mijn dochter even en knikt dan. “Bij haar? Ja hoor, kom maar zitten.” Terwijl wij plaats nemen op een hoge kruk, haalt de dame de oorbelletjes op waar we uit kunnen kiezen. Ik laat Sascha zelf kiezen en haar oog valt op een subtiel bloemetje met een roze steentje in het midden. Ik ben het daar helemaal mee eens en de mevrouw haalt de spullen op die ze nodig heeft.

oorbelletjes bij meisje

Bij mama op schoot…

Als de dame terug komt vraag ik me hardop af hoe ze Sascha zo ver gaat krijgen om stil te zitten. “Zal ik haar een filmpje laten kijken op netflix? Of moet ik haar bij mij op schoot zetten zodat ik haar vast kan houden?”  “Nee hoor, hoeft niet,” zegt ze terwijl ze alles klaar legt. Ze laat Sascha de stift zien waarmee ze puntjes op haar oorlelletjes gaat zetten en vervolgens het oorbelletjes pistool. Sascha luistert aandachtig. “Je mag zo meteen bij mama op schoot gaan zitten. Dan zet ik een puntje op je oor met deze stift. Dan doe ik deze mooie oorbellen hier in, jij moet héél stil zitten en dan schiet ik ze in je oren. Dat doet eventjes pijn. Oke?” Sascha knikt en komt bij mij op schoot zitten.

oorbelletjes bij meisje

En precies zoals de mevrouw heeft uitgelegd zet ze een stipje op haar beide oorlelletjes, neemt ze het pistool en voordat Sascha zich kan bedenken klikt ze het oorbelletje er in. En Sascha? Die begint even te huilen, maar blijft wel heel stoer zitten om de andere oorbel ook te laten zetten. Als die er ook in zit, krijgt ze meteen een spiegel voor haar gezicht om zichzelf te bewonderen. En dan meteen een bak lekkers om een snoepje uit te zoeken. Maar Sascha heeft geen interesse. De spiegel negeert ze, en als ze de bak met snoep ziet zegt ze: “nee, ijsjeeee!” Ik reken snel af en loop naar de overkant voor het beloofde ijsje. Dat heeft ze ook echt verdiend! De komende tijd moet ik dagelijks haar oorlelletjes ontsmetten en ik krijg het advies om deze oorbelletjes in ieder geval drie maanden te laten zitten.

oorbelletjes bij meisje

Alles weer vergeten

Zodra Sascha haar ijsje heeft, is ze alles alweer vergeten. Ze heeft geen last van de oorbellen als ze gaat slapen en laat mij de oorbelletjes elke dag schoonmaken. Als iemand haar er naar vraagt kijkt ze boos en weigert ze om haar nieuwe oorbellen te laten zien, maar laatst betrapte ik haar voor de spiegel. Ze stond zichzelf te bewonderen van links naar rechts en ze straalde helemaal. “Ben je blij met je oorbellen Sascha?” “Isse mooi hè mama?” “Ja schat, je bent prachtig!”

Mag jouw dochter oorbelletjes? Zo ja, hoe oud was ze en hoe ging dat? Ik ben benieuwd naar de verschillende ervaringen. Wat vind je van oorbellen bij kleine meisjes? Vertel!

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!
8 Comments
 • Melany
  oktober 13, 2017

  Mijn dochter was 6, en wilde het zelf graag. Het ging de eerste maanden ook erg goed. Tot we na een aantal keer oorbellen wisselen een ander paar in wilden doen.
  De achterkantjes waren weg! Na gepuzzel kwamen we erachter dat ze in de oorlel zaten! Vast gegroeid. Later bleek dat ze zelf de achterkantjes steeds,aangeknepen had, omdat ze bang was dat ze eraf zouden gaan. De huiisarts kreeg ze er niet uit, de chirurg heeft ze moeten verwijderen onder verdoving. (2 spuiten in elk oor).
  Nu zijn we anderhalf jaar verder, verdikkingen zijn weg, maar ze durft nog geen nieuwe gaatjes te laten schieten helaas.
  Achteraf werd mij verteld dat dit regelmatig voorkomt. Wat had ik dit graag geweten toen we de gaatjes lieten schieten! Dan had ik het nog beter in de gaten gehouden. Dus let goed op!

  • Heleen
   oktober 16, 2017

   Whow, dat heb ik ook nog nooit gehoord! Ik ga morgen meteen checken, dankjewel!

 • Eva
  oktober 13, 2017

  Goed gedaan Sascha!! Heleen, ik las laatst een blog van je waarin je het had over een methode waarbij de kindjes niet eens doorhebben dat de oorbellen gezet worden. Die kan ik sindsdien natuurlijk niet meer terugvinden (ging over ‘gezellig met dochterlief naar de stad’ en een incident met een buggy) maar zo te lezen ben je daar niet geweest. Ondertussen ben ik daar wel heel benieuwd naar, weet je nog waar dat zou moeten zijn? Alvast bedankt!

  • Heleen
   oktober 16, 2017

   Hoi Eva,
   Ik denk dat je dat op mijn instagram stories hebt gezien, daar heb ik het een keer benoemd. Ik heb van iemand gehoord dat ze dat bij juwelier Gruyters doen in Enschede. Maar ik weet dus niet of dat ook zo is, en of dat überhaupt bestaat ?
   Bij Sascha gewoon laten schieten.
   Succes!

   • Eva
    oktober 18, 2017

    Thanks!

 • Daphne
  oktober 13, 2017

  Onze dochter was bijna 1. Ging ongeveer hetzelfde, alleen zij wou een liga ?.
  Eén voor één geschoten maar nauwelijks tranen. Inmiddels is ze 6, en blij met haar bling. Nooit spijt van gehad dat ze ze zo jong kreeg!

  • Heleen
   oktober 16, 2017

   Ach ja, wie mooi wil zijn….;)

 • Suzanne
  oktober 29, 2017

  Hier paar jaar geleden met dochter van nog net geen 1, dochter van 2 en dochter van 4 … oudste wilde niet. Dus gezegd het hoeft niet. jongste 2 hadden er nog geen mening over dus daar de oorbellen bij gezet. Toen de oudste zag dat zusjes allebei oorbellen hadden wilde ze eigenlijk toch ook wel oorbellen… en heeft ze toen er ook in laten schieten.. 🙂 Oudste heeft ook het meeste geluid geproduceerd 😉