Interview met Naviva kraamverzorgende Miranda

Door

Wie ben je?

Ik ben Miranda Weda-te Brinke, ik ben 35 jaar en woon met mijn 3 mannen in Oldenzaal. We verwachten in november ons 3e kindje, een meisje. Heel leuk en spannend!
 

Hoe lang werk je al als Naviva kraamverzorgende?

Dat is alweer een hele tijd, dit is mijn 16e jaar als kraamverzorgende. Ik ben in 2000, gelijk na mijn opleiding begonnen. En ik doe dit werk nog steeds met ontzettend veel liefde en plezier.
 

Wat houdt het werk van een kraamverzorgende eigenlijk in?

Mijn allerbelangrijkste taak is de zorg voor moeder en kind. Ik help bij de verzorging van de baby en ik draag eraan bij dat de ouders straks vol vertrouwen zelf voor hun baby kunnen zorgen. Ik weeg de baby, hou het drinkgedrag in de gaten en help hierbij als dat nodig is. Ik zorg ervoor (vaak samen met één dan de ouders) dat de baby gewassen wordt. En natuurlijk hou ik de temperatuur goed in de gaten. Tijdens mijn tijd bij het gezin geef ik voorlichting en instructies aan de ouders zodat ze bovenstaande straks ook allemaal zelf kunnen.

Natuurlijk heeft de moeder ook aandacht nodig. Ik doe de controles van de moeder. Zoals het controleren van de temperatuur. En ik hou goed in de gaten of alles lichamelijk geestelijke en emotioneel goed gaat. Ik bekijk eventuele hechtingen en draag zo goed als ik kan bij aan een goed herstel na de bevalling. Ik signaleer en rapporteer bij bijzonderheden.

Daarnaast help ik als kraamverzorgende ook in de huishouding. Denk aan wassen, stofzuigen, sanitair schoon houden, maaltijden verzorgen, bedden verschonen etcetera. Natuurlijk zijn ook de andere gezinsleden belangrijk. Soms heeft een gezin al kinderen en dan is het belangrijk dat de andere kinderen ook genoeg aandacht krijgen.

Ik zorg er als kraamverzorgende vooral voor dat de moeder in alle rust kan bijkomen van de bevalling en dat het gezin kan genieten van het nieuwe gezinslid.

Kraamverzorgende naviva
 

Waarom heb je juist voor dit vak gekozen?

Als kind wist ik al vrij jong wat ik wilde gaan doen. Dat konden twee beroepen worden; kapster of kraamverzorgende. Toen ik 15 jaar was kregen we er nog een broertje bij, dat was voor mij de doorslag. Er kwam een kraamverzorgende bij ons in huis en toen wist ik het: dit wilde ik ook!

Ik hou ervan; mensen in de watten leggen, maar ook elke keer een nieuwe uitdaging. Je komt bij zoveel verschillende mensen in huis! Ook Naviva zorgt ervoor dat je jezelf steeds blijft ontwikkelen; zo hebben we babymassage geleerd en de Dunstan babytaal. Dat laatste dat is een manier waarop je de huiltjes van je baby kunt herkennen, heel bijzonder is dat.
 

Voor een jong gezin is het natuurlijk erg spannend, een nieuwe baby en ook nog eens een ‘vreemde’ in je huis. Hoe ervaar jij dat?

Ja het is zeker spannend, maar daar prik je wel snel doorheen. Als kraamverzorger leer je ook wel om je makkelijk aan te passen, want ieder gezin is natuurlijk compleet anders. En hier worden we als kraamverzorgenden ook wel op getraind. Een gezin is vaak snel gewend aan een kraamverzorgende. En andersom is dat ook zo. Je leert een gezin van alles over de verzorging van hun baby en ze mogen allerlei vragen stellen zodat ze alles aan het eind van de kraamtijd vol vertrouwen zelf kunnen.

 

Je werkt als kraamverzorgende bij Naviva. Waarom heb jij ervoor gekozen om bij Naviva te gaan werken?

Toen ik net klaar was met mijn opleiding heb ik direct gesolliciteerd bij Kraamzorg Twente, dat later Naviva kraamzorg is geworden. Mijn stage liep ik hier en de organisatie beviel me erg goed. Naviva is een prettige werkgever, je mag ook veel meedenken. Er wordt heel veel naar de kraamverzorgenden en de gezinnen geluisterd, erg prettig!

Ook alle kraamverzorgenden bij Naviva mogen zelf de hielprik uitvoeren en we hebben een eigen gehoorscreenteam. We werken nauw samen met meerder instanties en ondanks dat de organisatie best groot is merk je daar eigenlijk weinig van. We werken namelijk buurtgericht; dat wil zeggen dat je in een vast team met collega’s en verloskundigen werkt.

Naviva is ook constant aan het innoveren en dat maakt het voor mij als kraamverzorgende erg leuk. Op het moment zijn ze bezig met de warme overdracht met het MST. Dit houdt in dat je als gezin na de bevalling in het ziekenhuis wordt opgehaald door de kraamverzorgende.
 

Wat is het meest bijzondere moment dat jij in je werk als kraamverzorgende hebt meegemaakt?

Eigenlijk zijn alle gezinnen uniek en bijzonder. Maar als ik iets moet kiezen, dan staat mij een gezin bij waar een kindje (zonder dat het gezin dit wist) geboren is met het downsyndroom. Dit was natuurlijk even schrikken, maar wat ging dit gezin er goed mee om. Het is het vierde kindje, de ander kinderen pakte dit zo goed op. Het was een zware en zeer emotionele week, want het bleek dat het kindje meer dan alleen het downsyndroom had. Samen met de kraamvrouw heb ik staan juichen en springen toen de gehoortest voldoende bleek te zijn. Als ik hieraan terug denk dan moet ik weer glimlachen en krijg ik kippenvel.
 

Maak je ook minder leuke dingen mee? En hoe ga je daarmee om?

Zeker maak je ook minder leuke dingen mee, maar gelukkig heb je je collega’s en je manager om hier over te praten. Je probeert altijd alles zo goed mogelijk af te sluiten en te delen met andere betrokken organisaties. En dat voelt vaak al heel goed, dat je weet dat het gezin er niet alleen voor staat en dat de zorg niet stopt na de kraamtijd.
 

De angst voor iedere ouder; een huilbaby. Hoe ga jij hiermee om?

Een huilbaby, ik heb het bij mijn eerste kindje zelf meegemaakt, dit is echt hartverscheurend. Daarnaast word je er moedeloos en onzeker van. Mijn advies: trek op tijd aan de bel want er is vaak een oorzaak!

Naviva heeft ook huilpreventie; vooral rust en regelmaat is belangrijk. Daarnaast bieden we babymassage aan. De meeste babytjes worden hier zo ontspannen van, erg mooi om te zien. We doen de massage dan voor op onze massagepop en een van de ouders masseert dan de baby. Naast dat je baby er rustig van wordt, wordt de ouder er ook vaak rustig van. En dat draagt de ouder dan weer over aan de baby.

Kraamverzorgende Naviva

Sinds een jaar of twee bieden we ook de Dunsten babytaal aan. En dat werkt écht. Het is een manier om de huiltjes van je baby te leren herkennen, zodat je weet waar hij/zij behoefte aan heeft. Het is natuurlijk de bedoeling dat je zelf je eigen kindje leert kennen en de huiltjes leert onderscheiden. Maar wat had ik dit graag bij mijn eerste kindje geweten. Je hebt nu wat handvaten om de huiltjes te onderscheiden en ook de ouders worden hier rustiger van. Al is het luisteren naar je eigen gevoel natuurlijk ook heel erg belangrijk!

Naviva Kraamzorg ervaring

Naviva Kraamzorg ervaring

 

Kraamverzorgenden hebben vaak van die fijne praktische tips, heb jij er ook een paar die je met de Vettt lezers wilt delen?

Ja, die heb ik zeker. Mijn allerbelangrijkste tip is toch wel; geniet, neem je rust en laat het over je heen komen. Verder geef ik een gezin vaak onderstaande praktische tips mee, misschien dat de Vettt lezers er ook wel wat aan hebben:

  • Vouw de achterkant van de luier in de rug naar binnen om. Bij een dunne luier helpt dit voorkomen dat het hele ruggetje onder de poep zit.
  • Ik geef vaak als tip om voor het matras in de wieg of kinderwagen een hoes voor een aankleedkussen te kopen.
  • De lakens aan de achterkant van het bedje kun je door de lattenbodem halen in plaats van het onder het matras te stoppen. Je krijgt dan niet zo’n verhoging aan de achterkant van het matras door alle dekens. Erg handig!
  • Ik ben zelf heel erg van Sudocrème. Mijn tip: klop de zalf zachtjes in in plaats van het op te smeren. Zo werkt het sneller en beter.
  • Ik kwam zelf tot de ontdekking dat je de Zwitsal geurzakjes (die ontzettend lekker ruiken) beter niet op de kleren kunt leggen. Het kan gele vlekken in witte kleertjes veroorzaken. Niet doen dus!

 

Wat zou je moeders die hun kraamtijd ingaan mee willen geven?

Ik zeg altijd tegen mijn gezinnen dat ik het prettig vind om open te zijn naar elkaar. En dat geldt over  alles, ook als de kraamzorg niet mocht bevallen. Trek dan aan de bel; dit kun je doen bij de kraamverzorgende of bij de organisatie. De kraamweek is een bijzondere week en mijn ervaring is dat er altijd wel een oplossing is. Je wilt er samen een fijne week van maken waar je later met een glimlach aan terug kunt denken!
 

En Miranda, wie gaat jouw straks verzorgen?

Wat een goede vraag, haha! Ik heb geen flauw idee! Bij mijn eerdere twee bevallingen heb ik steeds een voorkeur opgegeven. Dat beviel ontzettend goed, maar dit keer doen we het anders. Het lijkt mij leuk om het ook eens op deze manier te ervaren. Zo is het tenslotte ook voor de gezinnen waar ik kom. Ik laat me verrassen!

Wil je meer weten over de Kraamzorg van Naviva? Neem een kijkje op de website of lees eerdere blogs die tot stand gekomen zijn uit een samenwerking met Naviva:


Dit interview is tot stand gekomen door een samenwerking met Naviva Kraamzorg.

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.