Ontdekkingstocht bij Natura Docet Wonderryck Twente

Dit museum stond al een tijdje op mijn wishlist. Dus op de eerste dag van de herfstvakantie nam ik de jongens mee naar Denekamp. We gingen met z’n drieën op avontuur en ontdekten een wereld vol opgezette dieren en fossielen. We keken een 3D-natuurfilm, aten meelwormen, werden een groeiende boom en knutselden een slang. En als kers op de taart mocht Ravi Loesje, een levensechte python, vasthouden. Natura Docet Wonderryck is helemaal goedgekeurd door mij en mijn jongens, wat een ontzettend gaaf museum!

Meelwormen, wandelende takken en haaientanden

We kwamen het museum binnen in de museumwinkel. Prachtige stenen, haaientanden, speelgoed beesten, posters en prachtige boeken werden aangeraakt, opgepakt en uiteindelijk met smekende oogjes aan mij getoond. Moeilijk te weerstaan… Dus ik beloofde ze iets kleins, aan het einde van rit.

Natura Docet Wonderryck Twente

Hebben, hebben, hebben…

We kwamen ook een kraampje tegen met wandelende takken, die je voor een prikkie mee naar huis mocht nemen. Juliën, zoon van Vettt blogster Heleen, kreeg zijn moeder wel zo gek. Maar aangezien ik vroeger zelf wandelende takken heb gehad (don’t ask me why) en ik er echt niets mee had en mee kon, leek me dit niet zo’n puik idee! En ik voel me nog schuldig, ik draaide er bij één per ongeluk een pootje af, toen ik het jampotje dichtdraaide…

Geen wandelende takken dus, maar we konden bij dit kraampje ook meelwormen en ander ongedierte proeven. Dood en smakelijk gekruid. Ravi en ik namen een hapje en in eerste instantie was het inderdaad best smakelijk. Maar een half uur later proefde ik ze nog en dat vond ik toch wat minder.

Natura Docet Wonderryck Twente

Jammie, meelwormen!

Natura Docet Wonderryck, Twente van dichtbij

Na de wormen, takken en hebbedingen liepen we het museum binnen. We kwamen onder de grond een grote das tegen en de jongens sprongen op de tractor. Hierna belandden we bij de fascinerende Wonderkamers. We zagen een diversiteit aan opgezette dieren, van een Twentse ijsvogel tot aan een Afrikaanse zeekrokodil. En er staan zelfs dieren die je gewoon kunt aanraken. Vooral Bodhi vond dit erg intrigerend. Hierna bezochten we de Oertijdzaal, waar bijzondere fossielen en mineralen uit de Twentse bodem liggen. Nu heb ik niet zo veel met stenen, fossielen, mineralen en geschiedenis. Toch is het interessant om stil te staan bij de reis die miljoenen jaren duurt en waarin Twente ontstaat. Vind je dit nog interessanter dan ik, dan kun je hier vast uren ronddwalen. Maar wil je meer, meer en nog veel meer weten, wees er dan op tijd bij wanneer de rondleiding begint.

Natura Docet Wonderryck Twente

Toch best interessant…

We ontdekten hierna ook nog andere unieke ruimtes, zoals het interactieve funky forest, Twente bij nacht, waar we lichtgevende stenen zagen. En we bekeken een 3D-film. Omdat het herfstvakantie was, konden we ook nog meedoen aan een workshop waar we Loesje de slang knutselden van stof en papier.

Apenstreken

Er is meer! Namelijk een tentoonstelling over bijzondere fossielen: “Apenstreken in de oertijd”. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor aapje Ida. Ida werd in 1983 gevonden in de Groeve Messel in Duitsland en is het meest complete fossiel van een primaat dat ooit gevonden is. Primaat wat? Ja, ik weet er ook niet alles van, dus ik raad je aan snel een keer zelf te gaan kijken en de wereld van Ida te ontdekken. Wel leuk om te weten dat het Natuurmuseum in Oslo Ida kocht voor een recordbedrag van ruim één miljoen euro, daarmee is het één van de kostbaarste fossielen ter wereld.

Loesje de Python

Stiekem kwamen we niet voor de fossielen, maar voor Loesje de Python naar Natura Docet Wonderryck. En we durfden het eigenlijk niet te hopen, maar het is Ravi gelukt! Eerst mocht hij Loesje alleen even aaien, net zoals alle kinderen die netjes in de rij stonden te wachten. Bodhi niet, die durfde niet! Maar toen we aan het einde van de dag het museum weer uitkwamen en de museumwinkel inliepen, stond daar een meneer met Loesje op zijn arm. Ravi begon helemaal te glunderen toen hij Loesje dan eindelijk echt vast mocht houden. En dat is natuurlijk ook hartstikke stoer en bijzonder (zie de foto boven).

Toen we aan het einde van de middag alles, ja alles, hadden gezien, gevoeld en gedaan, begon mijn maag enorm te knorren. We zijn door alle drukte gewoon helemaal vergeten te lunchen. Gelukkig heeft het museum ook een Brasserie, waar we in de tuinkamer genoten van een heerlijk broodje en twee tosti’s. En toen was het einde in zicht en beloofd is beloofd. Dus mochten de jongens iets uitzoeken. 20 (!) minuten later reken in een plastic haai en een schatkistje vol haaientanden, fossielen en natuursteentjes af. Volmaakt tevreden reden we met z’n drietjes terug naar Enschede.

Wil je ook de wondere wereld van Natura Docet Wonderryck ontdekken? Kijk dan snel even op de website.

Natura Docet Wonderryck Twente

Alle opgezette dieren zijn netjes gesorteerd in Natura Docet Wonderryck

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.