Maryke ontdekte Gelderland met kinderen – Deel 2

Door

Begin augustus ontving Vettt een hele gave uitnodiging van Gelderse streken (Organisatie die de marketing van de provincie Gelderland verzorgt) voor een blogweekend met 10 gezinnen in het prachtige Gelderland. In dit weekend zouden de 4 Gelderse regio’s en de kinderen centraal staan. Yvette kon zelf niet en de uitnodiging kwam terecht in de WhatsApp-groep met alle Vettt gastbloggers. Een strijd kan ik je vertellen! Nee hoor… Al snel werd er gezegd dat ik mocht gaan, zo lief! Gevoelens van enorme blijdschap, maar ook een beetje onzekerheid gingen door me heen. Een heus blogweekend klonk in mijn oren zo officieel!

Maar hoe dichterbij het blogweekend kwam, hoe meer zin en vertrouwen ik erin kreeg. Ik laat me verrassen en verwennen door Gelderland, samen met mijn mannen. Daarbij, ik ken de provincie al redelijk goed, of toch niet? Hierbij mijn tweede en laatste blog, mijn verslag en mijn tips voor een dagje, weekend, week of leven in Gelderland aan de hand van 10 Gelderse streken.

hierbij deel 2, waarin ik de laatste 5 Gelderse streken met jullie deel.
 

6) Slot Loevestein in Poederoijen

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik denk dat dát aan mij ligt…. Want Slot Loevestein is het beroemdste kasteel van Nederland. Geschiedenis was niet mijn sterkste vak! Gelukkig heb ik de dag van ons bezoek aan dit slot heel veel bijgeleerd over de geschiedenis van de middeleeuwen, voornamelijk van Hugo de Groot.

We werden ontvangen met een kopje koffie en kregen toen een sleutel mee. Met deze sleutel kun je in en om het slot van alles ontdekken, superleuk voor de kinderen natuurlijk! Ravi was enorm trots en wilde meteen op zoek naar de sleutelgaten. We startten onze ontdekkingstocht in het kasteel, waar je alleen binnenkwam met, je raad het al, de sleutel. We doolden rond en beklommen vele trappen. Overal waren er interactieve dingen te zien of te doen en op verschillende plekken en vaste tijden waren er vertelsessies. Zo luisterden wij naar een mevrouw die ons alles vertelde over het leven van Hugo de Groot, dit deed ze superleuk en speels, zodat ook de kleintjes onder de indruk waren.

Als je meer tijd hebt, kunnen de kinderen zich ook verkleden. Er hangen in het slot prachtige jurken en stoere ridderoutfits waar de kinderen het gehele bezoek in mogen rondlopen.

Buiten was er ook nog van alles te ontdekken, zo leerden de jongens over kruit en wapens en ‘schoten’ ze met ‘echte’ geweren. Na alle indrukken genoten wij van een heerlijke lunch en bezocht ik nog even het winkeltje waar ik voor de jongens een ‘echte ouderwetse’ sleutel kocht.

Superleuk: Neem de watertaxi van Gorinchem naar het slot. Je bent er met 10 minuutjes, maar voor de kinderen is het echt een leuke ervaring om met de boot aan te komen bij het slot. Het slot is ook een trouwlocatie en organiseert veel activiteiten, natuurlijk helemaal in middeleeuwse stijl.

 

7) Erve Brooks in Gelselaar

Wij bezochten deze zomer Erve Brooks met mijn schoonfamilie. Ik vind dit zo’n leuke locatie dat ik, ondanks dat wij er tijdens ons Gelderse weekendje niet geweest zijn, deze Gelderse streek toch wil toevoegen aan deze lijst.

In Gelselaar, een klein dorpje in de Achterhoek, Gelderland, staat een vijf eeuwen oude Saksische boerderij. Deze locatie heeft heel veel te bieden. Zoals een binnen- en een buitenspeeltuin, een blote voeten- en avonturenpad en een museumboerderij. Daarnaast kun je er boogschieten en levend tafelvoetbal spelen. En als je moe en uitgehongerd bent schuif je aan voor een heerlijke pannenkoek. Voor ieder wat wils dus!

Wij hadden een arrangement afgenomen en mochten boogschieten en het avonturenpad (+/- 2 km) lopen. We kregen een rugzakje mee met lekkers en kwamen onderweg verschillende hindernissen en natuurlijke spelletjes tegen. Iedereen, de jongste van 2,5 en ook de oudste van 64 jaar, vond het superleuk. We werden allemaal weer even kind

Heleen is er ook geweest en schreef er een blog over, lees hier haar blog over Erve Brooks.

 

8) Apenheul in Apeldoorn

De Apenheul, een bos vol loslopende apen die uit je hand eten op je hoofd gaan zitten en je aanstaren alsof jij de attractie bent. Tussen het groen loopt meer dan de helft van de apen zomaar los tussen de bezoekers. Natuurlijk zijn er ook apen die niet loslopen, zoals de gorilla’s en orang-oetans, maar dat is niet voor niets… lijkt me….

Ik ben zelf als kind wel eens in de Apenheul geweest, maar later eigenlijk nooit meer. Ook tijdens ons Gelderse weekendje ging deze activiteit naar een andere groep, helaas. Wel is Ravi er aan het einde van de zomervakantie met zijn opa Wim geweest. Ze hebben samen een ontzettend leuke dag gehad. Na het apen spotten hebben ze genoten van een biologisch frietje met uitzicht op het gorilla-eiland en mocht Ravi nog een knuffelaapje voor hem en zijn broertje uitzoeken.

Ik vind zelf dierentuinen en ook de Apenheul of het Dolfinarium soms een beetje twijfelachtig. Voor mij moet het welzijn van de dieren op nummer 1 staan. En op TV zie je soms vreselijke beelden voorbijkomen die je toch aan het denken zetten en goed ook! Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de Apenheul de zorg en het welzijn van haar apen hoog in hun vaandel hebben staan. De Apenheul werkt wereldwijd actief mee aan natuurbehoud en hebben zelfs een eigen Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) opgericht. Dus ik ben positief en kom graag snel zelf weer een keertje kijken.

ravi-wim_apenheul_11-08-2016

9) GeoFort in Herwijnen (uitgeroepen tot beste kindermuseum van de wereld in 2016!

Ben je dol op naviagtietechnieken, op speuren, klauteren en aardrijskunde? Dan is GeoFort de place to be! Hier beleef je namelijk de wereld van X, Y, Z. Op dit spannende forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie kun je buiten en binnen verschillende experimenten doen. Met oude, maar ook met moderne geo-technieken.

Wij bezochten dit Fort tijdens ons weekendje Gelderland. Ook van deze locatie had ik nog nooit gehoord, dus lieten wij ons volledig verrassen. Misschien waren onze jongens nog iets te jong voor de experimenten… Maar de donkere ondergrondse gang waar we volledig werden gedesoriënteerd, het geurdoolhof en de vleermuisspeeltuin van Staatsbosbeheer vonden ze prachtig. Ook gingen we op zoek naar de verschillende aardlagen in een ondergrondse cabine en aten we hierna een lekker ijsje.

Wist je dat GeoFort het doel heeft om leerlingen van alle leeftijden (van basisonderwijs tot aan universitair onderwijs) enthousiast te maken voor de geo-wereld! Leren gaat nu eenmaal sneller en beter als je het leuk vindt en zelf actief ervaart.

10) Brandweermuseum in Borculo

Bij ons thuis slingeren er tig brandweerauto’s en helikopters rond, de jongens zijn er gek op! Daarnaast kijken ze graag naar Brandweerman Sam en is Ravi ook in het bezit van een brandweerman outfit. Niet alleen mijn jongens, maar ook mijn vader heeft een bijzondere band met de brandweer. Daarom gingen Ravi en opa André afgelopen zomervakantie samen naar het brandweermuseum in Borculo.

Enthousiaste leden van de vrijwillige brandweer begonnen in 1956/1957 met het museum. Ze zijn begonnen met ca. 50 spuiten. Tegenwoordig bezit het museum zo’n 50 grote en kleine brandweerwagens en attributen, een uitgebreide collectie helmen en een grote verzameling miniaturen. Voor een echte brandweer liefhebber een paradijs op aarde!

De 2 mannen hebben een hele fijne middag gehad. Ravi is, ook al mocht dit niet overal, in en op verschillende brandweervoertuigen geklommen, want daar nodigden de voertuigen toch wel een beetje voor uit. Na dit spannende deel aten ze samen nog een patatje. Ravi kreeg van opa een knalrode brandweerhelm mee naar huis en zo sloten ze een bijzondere dag af. Dus voor alle brandweerliefhebbers, jong en oud, is dit echt een leuke activiteit. Borculo ligt aan de goede kant van Gelderland, dus vanuit Twente helemaal niet zo ver!

Gelderland met kinderen


Dit waren mijn 10 Gelderse streken. Allemaal de moeite waard om te noemen en te bezoeken vind ik. Ik weet zeker, er zijn er nog veel en veel meer. Ver weg en ook dichtbij. Zo wil ik heel graag nog naar Hof van Eckberge, Tivoli in Berg en Dal en naar de Spelerij/De Uitvinderij in het bos bij Dieren. Wij kunnen dus nog wel wat weekendjes weg plannen de komende jaren!

 

Ik wil bij dezen de organisatie: Gelderse streken, Landal Coldenhove, Sanne en Talitha van EnSanne en natuurlijk alle Gelderse partners (ook de pannenkoekenboerderijen de Duivelsberg in Berg en Dal en de Stapelbakker in Beesd) bedanken voor een enorm geslaagd, inspirerend en actief weekendje voor ons hele gezin. We hebben veel leuke en enthousiaste mensen ontmoet, mede bloggers waarvan ik ook op bloggebied iets heb kunnen leren. Dus eng of officieel was het zeker niet! We hebben genoten…


Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.
 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.