Loose parts

De meesten van ons herkennen het vast. Je doet je best om voor je peuter een fantastisch verjaardagscadeau te scoren en wanneer het moment daar is, is de kleine voornamelijk druk met het inpakpapier, dan wel de doos… Door daar de mogelijkheden in te gaan zien, kun je een heel nieuw speelterrein aanboren. Spelen met loose parts!

Loose parts?

Voor m´n werk in het onderwijs volgde ik er een workshop over en kwam er zo enthousiast vandaan dat de jongens meteen de volgende dag m´n slachtoffers waren en verplicht aan de loose parts mochten. Het is echt zo simpel als het klinkt, spelen met losse stukjes. Het gaat dus om voornamelijk kosteloos materiaal, of dingen die je al jarenlang in je rommellade hebt liggen en niet weet waarom je het nooit hebt weggegooid.

In de workshop kwam naar voren dat jonge kinderen zich het best ontwikkelen als je als juf, of in jullie geval als ouder, niet te snel stuurt in het spel. Volgen, volgen, volgen was het advies. Voorwaarde is hierbij wel dat het materiaal moet uitdagen, moet prikkelen om mee aan de slag te gaan. Doordat ´loose parts´ materialen zijn die in het spel geen vastomlijnde functie hebben (open einde materialen), kunnen kinderen er van alles mee doen. Het is net afhankelijk wat ze erin zien, wat ze prikkelt. Ik vond het mooi om te ervaren dat ze hierbij ook zoveel zintuigen gebruiken. Het voelen, kijken, en ook ruiken aan de materialen en hierbij de mogelijkheden ontdekken. Wat me niet verrast als control freak, maar wel weer confronterend is, is dat ik erg geneigd ben om de jongens tot een bepaald product te laten komen. Ik merk nu pas hoe vaak ik vraag ´wat ga je maken?´ ´hoe ga je dat doen?´ ‘misschien kun je nog…?’. Maar kinderen leren eigenlijk veel meer van het proces. Daarom is het volgen ook zo belangrijk en moeten wij als ouders een poging doen om ons er zo min mogelijk in de mengen. Uitdaging! Want het kan dus zomaar zijn dat ze, in onze ogen, er een ondefinieerbare puinhoop van maken. Gelukkig heb ik Joes, die me dat met liefde even demonstreert.

Loose parts

Tijn is lekker bezig!

 

Loose parts

Het resultaat

Inspiratie voor het spelen met Loose Parts

Waar kun je allemaal aan denken wanneer je je kind met loose parts wilt laten spelen? Nou, waaraan niet?! Kroonkurken, ijslollystokjes, ijzerdraadjes, veertjes, plastic ijsblokjesblokjes (weet nu íemand wat ik bedoel?), doppen van flessen, glazen decoratiesteentjes, deksels van milkshakebekers, kleine houtjes, knopen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik merkte aan mijn jongens dat ze er het mooist mee spelen wanneer we het combineren met ander materiaal, zoals de zelfgemaakte klei. Maar dat kan bijvoorbeeld ook een bak maÎs of rijst zijn.

Voor écht jonge kinderen zou ik niet met heel klein materiaal beginnen. Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor griezelige ritjes naar het MST. Maar je kunt beginnen met groter materiaal, of er als ouder heel braaf naast blijven zitten 🙂

Nog een mooie tip vanuit de workshop: zorg dat je de materialen in mooie bakjes bewaard. Dat maakt dat kinderen ook goed met de materialen omgaan en eerder geneigd zijn het ook weer netjes op te ruimen. Ik ben benieuwd wie het gaat proberen en ik krijg heel graag nog goede tips met betrekking tot materialen die een hit zijn.

Loose parts

Het verzamelde materiaal

Nog meer knutsel inspiratie?

We schreven al eerder over leuke DIY’s en knutsels. Hier vind je een overzicht van de eerder geschreven blogs.

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.