Kom je dit jaar ook kijken naar De Slag om Grolle?

Ben jij niet bang voor knallende kanonnen? Vind je het niet erg om aan een schandpaal genageld te worden? Vind jij de geur van kruitdampen en kampvuurtjes ook zo lekker? Maak dan in het weekend van 18, 19 en 20 oktober 2019 een tijdreis naar Grolle. Want dan vindt in Groenlo ‘De Slag om Grolle’ plaats. Dit spectaculaire evenement is echt heel VETTT voor jong en oud. Door het historische centrum van Groenlo loop je een heel weekend lang door een geschiedenisboek. Kom jij dit jaar ook kijken naar De Slag om Grolle?

Reis door de tijd: het Belegh van Grol in 1627

Slag om Grolle

Wat weet jij nog van de Tachtigjarige oorlog? Vestingstad Groenlo (ofwel Grol/ Grolle) is in de Tachtigjarige oorlog vaak belegerd geweest. De laatste keer was in 1627. Grol had destijds een strategische ligging op de handelsroute naar het oosten. Het was belangrijk gebied. Het Beleg van Grol vond plaats onder leiding van Frederik Hendrik. Aha, bij die naam gaat er vast wel een lampje bij jou branden. Er werd in die tijd hard gevochten: het leger van Grol nam het samen met de Spanjaarden op tegen het Staatse leger. Dit historisch bloedvergieten wordt om het jaar herdacht tijdens een groots evenement. Wat is De Slag om Grolle anno 2019?

Wat is de Slag om Grolle?

De Slag om Grolle is een cultureel historisch evenement. Om de twee jaar wordt er in Groenlo, een oud sfeervol stadje in de Achterhoek, de Slag om Grolle gehouden. Gedurende drie dagen is Groenlo weer ‘veste Grol’. Samen met meer dan 1500 re-enactors uit de hele wereld bootsen de Grollenaren de strijd op de linies na. Terwijl de vrouwen in het kampement boven knapperende vuurtjes de warme maaltijd bereiden en de handelaren en ambachtslieden hun waren aan de man brengen, barst er aan de andere kant van Groenlo de strijd los. Paarden galopperen, soldaten schreeuwen, kanonnen bulderen en musketten roken. Je hebt een tijdreis gemaakt:  welkom in 1627.

Slag om Grolle schootsveld

Wat is er allemaal te zien en te doen?

Naast de ‘slag’ zelf, zijn er, gedurende het weekend van 18, 19 en 20 oktober, de hele dag allerlei (kinder)activiteiten te zien, doen en beleven. Alle dagen is het programma goed gevuld. Wat kan je zoal doen?

  • de historische binnenstad is gedecoreerd tot een stad uit 1627 inclusief bijpassende muziek en theater
  • breng een bezoekje aan de historische markt met oude ambachten
  • kom kijken naar de roofvogelshows
  • leef ’s avonds mee met de burgers en soldaten tijdens de historische fakkeltochten
  • neem deel aan de speurtocht of oud Hollandsche spelletjes
  • verkleed je als Harm en Brechtje: twee kinderen uit 1627
  • doe mee met workshops en knutselactiviteiten speciaal voor kids. En hoe spannend is dit: Bas Baroen leidt kinderen op tot soldaat
  • proef lekkernijen uit de 17e eeuw
  • beklim de toren van de Basiliek
Kampement Slag om Grolle

Bezoek de kampementen en het schootsveld

Gedurende het event verblijven de re-enactors in de historische kampementen die op diverse plekken in en rondom het stadshart en de verdedigingswallen liggen. In de kampementen, die je aantreft in het groen en tussen de Grolse grachten, overnachten en eten de soldaten. Naast de dobbelspelletjes en ander vertier verrichten zij ook serieuze taken. De strijders moeten zich klaarmaken voor De Slag om Grolle. Wapens worden gepoetst en her en der wordt er hard man tegen man geoefend. Wil je weten hoe de loopgraven voor de belegering werden gegraven? Op het slagveld zijn soldaten aanwezig die aan jou kunnen uitleggen hoe ze dit deden.

Slag om Grolle

Waarom is de Slag om Grolle zo VETTT?

Weet je waarom ik De Slag om Grolle al jaren trouw bezoek?  Niet alleen omdat mijn roots in deze omgeving liggen. Ik heb echt bewondering voor alle Grollenaren die maandenlang in touw zijn om prachtige historisch verantwoorde kostuums te creëren. Het lukt ze elke keer weer om het centrum om te toveren tot een plaatje uit een geschiedenisboek.  Waar kan je nog met je hele gezin getuige zijn van een historische veldslag? En dat ook nog eens rondom de plek waar in 1627 ook daadwerkelijk een schootsveld met loopgraven lag? In Groenlo zijn de sporen uit de Tachtigjarige oorlog vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Hoe bijzonder is het dat je deze geschiedenis ‘live’ kunt meemaken tijdens één van de grootste re-enactment events ter wereld? Onze zoon gaat het schouwspel binnenkort voor de derde keer meemaken. Hij kan niet wachten!

Wat je nog meer moet weten over De Slag om Grolle

  • Ben je van plan om de historische veldslag te bekijken? Denk er dan vooral aan om gehoorbescherming mee te nemen. De historische kanonnen en musketten kunnen nog steeds veel lawaai produceren. Voor hele jonge kinderen kan de strijd soms net iets te indrukwekkend zijn.
  • Het daadwerkelijke slagveld bevindt zich op loopafstand van het centrum. (+/-10 minuten) Zorg dat je er op tijd bent. Je bent écht niet de enige toeschouwer. Op het programma kan je lezen hoe laat de veldslag elke dag plaatsvindt.
  • Er is ontzettend veel te zien en voor kinderen zijn er leuke activiteiten te doen. Zorg dat je voldoende tijd hebt. Het evenemententerrein is groot.
  • De Slag om Grolle duurt maar liefst drie dagen. Tussen 9.00 uur ’s ochtends en 16.00 uur in de middag wordt aan bezoekers entree gevraagd bij alle toegangswegen tot het evenement. Sta je liever niet in de rij voor de kassa? Regel dan vooral vooraf online jouw entreetickets.
  • Met de hele familie op pad is fantastisch, maar dat geldt niet voor de hond. Die is niet gediend van al het lawaai.

De beste insidertip

Wil je tenslotte nog een goede insidertip? Persoonlijk vind ik de strijd om de overwinning op zondagmiddagmiddag het allermooiste. Alle re-enactors zijn, na drie dagen leven in 1627, zichtbaar vermoeid en gaan nog één keer vol overgave ten strijde. De stampende laarzen, klaterende wapens, het geluid van de trommels en doedelzakken…het enthousiasme van het publiek. Ik sta iedere keer opnieuw te kijken met kippenvel.

re-enactor Slag om Grolle

Klaar voor de strijd?

Ben jij nu klaargestoomd voor het slagveld?  Kom dan dit jaar zelf het historisch spektakel bewonderen. Wil je liever eerst een voorproefje? Dat kan. Er is een mooie sfeerimpressie in de vorm van een trailer te vinden op de website van de Slag om Grolle.

Winactie: Slag om Grolle

VETTT mag in samenwerking met de organisatie van de Slag om Grolle 2x 2 entreetickets weggeven voor de Slag om Grol. Wil je kans maken? Laat dan hieronder of in de reacties op Facebook weten waarom jij hier bij wilt zijn! We maken de winnaar donderdag 17 oktober bekend.

Ik ben benieuwd: kom jij dit jaar ook kijken naar de Slag om Grolle?

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!
7 Comments
  • Colinda
    oktober 15, 2019

    Mij zal het gaaf lijken om een keer met mijn vriend dit te mogen beleven, ik heb zelf op school gezeten in Groenlo waar dit vaal besproken werd. Helaas nog nooit echt tijd voor gehad tot dit jaar. Het wordt zelfs op mijn verjaardag gehouden! Een mooier cadeau is er niet lijkt mij!!!

    • Linda
      oktober 15, 2019

      Ja graag!

  • Peggy
    oktober 15, 2019

    We komen helemaal vanuit Zuid lImburg om te komen genieten van dit schouwspel samen met onze kids! Het zou natuurlijk super zijn als we alvast kaarten zouden winnen!

  • Ineke Mekenkamp
    oktober 15, 2019

    Hoi Nienke,

    Mijn collega Karin doet al jaren mee aan de Slag om Grolle met de fantastische groep Vive les Gueux. Zij is zo enthousiast over dit evenement, dat ik dit jaar met mijn twee zoontjes en man vanuit Haarlem afreis om het spektakel mee te maken.
    Het zou superleuk zijn om de kaartjes te winnen! Sowieso kijk ik uit naar een heel mooi avontuurlijk weekend!
    Dank voor je blog, heel leuk om te lezen!

    Groetjes Ineke

  • Ria Olijslager
    oktober 15, 2019

    Ik zou graag 2 kaarten winnen voor mijn kleinkinderen. Zij hebben het historisch besef mee gekregen van hun oma en willen het nu graag in het echt zien!!Mooi begin van de herfstvakantie….

  • Brigitta Hofman-van der Meer
    oktober 15, 2019

    Graag om zo de geschiedenis voor m’n zoontje van 10 “levend” te maken

  • Rudy Koppelman
    oktober 15, 2019

    Goed verhaal Nienke!!
    Komen kijken horen ruiken proeven voelen meemaken is inderdaad de allerbeste manier om de Slag te beleven.
    Welkom in 1627, welkom in mijn stad Grolle.