Een lekker kidsproof recept uit het Pioppi dieet!

Door

Ik probeerde laatste een nieuw recept uit uit het boek ‘Het Pioppi dieet’. Onwijs leuk vind ik het om nieuwe recepten te proberen! Vooral als je gezond en lekker met elkaar kan combineren. Wel is het een uitdaging om elke keer weer iets nieuws op tafel te zetten. Telkens nieuwe kookboeken aanschaffen is ook een dure hobby 😉 Daarom ben ik sinds een tijdje lid van de bibliotheek. Dat bevalt goed! Ik probeer het ene naar het andere kookboek. En, als het boek goed bevalt dan schaf ik hem aan, zo ook met dit boek.

Wat is het Pioppi dieet?

In het kort komt het erop neer dat je brood en meelproducten, graan en aardappels, voeding met te veel suiker en al het snoep mijdt. Wat mag je dan wel? Vlees, vis, gevogelte, alle groene groenten, eieren, kaas en fruit. Er is geen geheelonthouding, je mag af en toe een beetje smokkelen en ja zelfs een glas rode wijn is ok!

Voeding

Nou ben ik zelf niet van het diëten, maar wel geïnteresseerd in de ontwikkelingen qua voeding. Steeds vaker hoor ik dat het goed is om koolhydraten wat meer te mijden en ervoor te zorgen dat je maaltijden voor het merendeel uit groentes bestaan. Klinkt opzicht logisch toch?

Kids

Persoonlijk vind ik het fijn om ons zoontje een gezonde leefstijl aan te leren (voor zover dat kan). Dat wil niet zeggen dat hier niet gesnoept wordt!
Maar ik ben ervan overtuigd dat kinderen iets meekrijgen qua levensstijl van hun ouders. En dus hoop ik dat wij onze zoon kunnen leren dat eten bereiden leuk is en dat groentes ook heel lekker zijn. Tot nu toe gaat alles er met de paplepel in! En dit gerecht valt heel erg in de smaak! Dus ik zeg, zet je kids op het aanrecht en laat ze vooral meehelpen. Deze ‘cottage pie’ met bloemkoolpuree is een ovengerecht, dus je kan hem ook van tevoren maken, ideaal als je niet veel tijd hebt!

Wat heb je nodig voor de Pioppi Cottage Pie met bloemkool en gehakt?

Voor deze Pioppi cottage pie heb je de volgende ingrediënten nodig (voor 4 personen):

  • 6 eetl. extra vergine olijfolie
  • een klontje boter
  • 2 grote uien, fijngesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 2 theel. gedroogde basilicum
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 800 gr. rundergehakt
  • 600 ml rundvleesbouillon
  • 6 takjes tijm (of evt. gedroogde tijm)
  • 6 laurierblaadjes
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper

Voor de bloemkoolpuree

  • 2 grote bloemkolen, in roosjes
  • 80 gr crème fraîche
  • 120 gr boter, koud en in blokjes
  • 1/2 muskaatnoot, geraspt
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper

Evt. kun je nog groene groenten klaarmaken als bijgerecht.

Aan het werk, de Pioppi pie bereiden. Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Verhit de olie en boter voor de cottage die in een pan.
  3. Voeg de ui en bleekselderij toe en bak ze in 5 min zacht.
  4. Doe de knoflook, het basilicum en de tomatenpuree toe erbij en bak ze ongeveer 90 seconden mee.
  5. Nu mag het gehakt erbij, meng alles goed, maak het gehakt klein met een houten lepel.
  6. Voeg de bouillon en kruiden toe. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
  7. Stoom intussen de bloemkool 6 minuten. Laat de bloemkool dan droogstomen in een vergiet.
  8. Doe de roosjes na een paar minuten in een grote pan en pureer ze met een aardappelstamper, zorg dat ze nog wel wat textuur behouden.
  9. Voeg de crème fraîche, boter en nootmuskaat toe en meng alles goed.
  10. Plaats de pan 5 minuten op laag vuur, zodat overtollig water kan verdampen, roer regelmatig. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Als het gehakt gaar is, haal je de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan. Gebruik een schuimspaan om het gehakt over te doen in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Lepel er wat van de jus over (bewaar de rest voor op tafel). Verdeel de bloemkoolpuree over het gehakt en bak de pastei 25 minuten in de oven, tot hij goudbruin is en borrelt.

Serveer de pastei evt. met groene groenten en de jus. Eet smakelijk!

Wil jij meer weten over dit kookboek en het Pioppi dieet?

Ik vond dit kookboek dus echt een aanrader. En ik ben blij hem in de reeks kidsproof recepten te mogen delen. Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek ‘Het Pioppi Dieet’? je vindt hem op Bol.com voor 16,99 Euro.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.