Wat te doen in de kerstvakantie? De leukste tips en uitjes!

De kerstvakantie komt eraan, twee weken schoolvakantie…en misschien heb je zelf ook nog wel vakantie? Tijdens de kerstvakantie zijn er superveel leuke dingen te doen. We hebben de leukste uitjes voor de kerstvakantie,  inclusief tips van Vettt lezers op een rijtje gezet. Lees je mee?

 1. Binnenspelen, dieren bekijken en genieten bij Emsflower (Emsburen)
  Dit is echt zo’n uitje waar iedereen heel enthousiast van terug komt. Net over de grens bij De Lutte vind je Emsflower. Hier heb je een fantastische indoor speeltuin, maar ook een vlindertuin, een tropische tuin en je kunt een kijkje nemen in de fabriek.
  Tip: op zondag hebben ze een speciale aanbieding. Entree, inclusief ontbijt! Wil je daar meer over weten klik dan even hier: Emsflower.
  Voorjaarsvakantie
 2. Zwemmen in de kerstvakantie bij zwembad Delfinoh in Nordhorn
  Zwemmen staat bij veel gezinnen op de to-do-lijst in de vakantie. Vettt-blogger Nicole bezocht een tijdje geleden zwembad Delfinoh in Nordhorn met peuter en kleuter. Ze vonden het te gek! Wat haar betreft is dit zwembad in Nordhorn, net over de grens, echt een aanrader! Lees er hier alles over: Delfinoh Nordhorn.
  kerstvakantie
 3. Bezoek de kerstvoorstelling ‘Oliver!’ in Enschede
  Het overweldigende succes in 2018 maakte het meer dan duidelijk! Oliver! moest in 2019 wel terugkomen naar het theater en doet dit gelukkig ook! De kerstklassieker van Charles Dickens’ is terug in het Muziekcentrum en wel in de speciaal omgebouwde Wilmersberg Zaal. Oliver! is een kerstuitje voor het hele gezin die tijdens de kerstvakantie zeker niet in de agenda mag ontbreken.  
  Data: 25 t/m 29 december 15.00 & 19.00 uur 
  Locatie: Muziekcentrum Enschede 
  Kaartjes: Kaartjes vanaf € 17,50 via wilminktheater.nl 
  Kerstvakantie
 4. Tech en Food bij Techniekmuseum Oyfo (en kinderen gratis!)
  Tijdens de kerstvakantie maak je bij Techniekmuseum Oyfo in Hengelo kennis met ‘Tech & Food’. Moderne technologie heeft veel invloed op wat we eten. Nu en zeker in de toekomst. Wat ligt er in de toekomst eigenlijk in het schap van de supermarkt? Eten we straks met ons allen algen en insecten? En ligt er kweekvlees op ons bord? Je komt er alles over te weten. Iedere dag van de vakantie kom je er meer over te weten. Er zijn workshops, lezingen, proefsessies, experimentjes en er is een voorstelling. Kortom, voor kinderen én ouders is er veel te doen.
  Voor meer informatie: Techniekmuseum Oyfo
  kerstvakantie
 5. Sfeervolle Winterritten: Ga terug in de tijd en stap in de stoomtrein
  In de kerstvakantie rijdt de stoomtrein van Museum Buurtspoorweg sfeervolle winterritten op 27, 28 en 29 december. Het stationsgebouw, de locomotievenloods, de ploegkeet én de werkplaats in Haaksbergen zijn geopend en in de museumloods op station Boekelo vind je diverse modelbanen. Kinderen kunnen een speurtocht doen met onderweg leuke opdrachten en spelletjes. Ook kunnen ze zich verkleden als machinist of conducteur en liggen er mooie kleurplaten om onder het genot van een winterse lekkernij in te kleuren. Koud is het niet, want de treinen zijn lekker verwarmd! Kom je ook een stoomtreinrit maken? 
  Voor meer informatie: Museumbuurtspoorweg
  Kerstvakantie
 6. 2 t/m 4 januari: Spring die energie uit je lijf tijdens het springkussenfestijn in Oldenzaal!
  Start het nieuwe jaar energiek tijdens het Springkussenfestijn in Oldenzaal bij sportcentrum Vondersweijde. Je kunt hier volop springen, ravotten en lol maken! Oh, en er zijn schminckers! Voor de allerkleinsten is er een speciale peuterhoek.
  Ook een goed idee: maak er gelijk een nieuwjaarsdate van met vriendinnen. Jullie kletsen bij en de kinderen gaan lekker los, eindig daarna met een pannenkoek bij Klein Afrika en je hebt een top dag!
  Voor meer informatie: Springkussenfestijn Vondersweijde.
  kerstvakantie
 7. 2 tm 5 januari: Knallend het nieuwe jaar in met de Mad Science Show bij de Museumfabriek!
  De hele vakantie is De Museumfabriek leuk, maar ze openen 2020 wel heel gaaf. Je kunt letterlijk ‘knallend’ het nieuwe jaar in. Bezoek de Mad Science Show. Met uitdagende materialen en proefjes neemt de Mad Science Professor kinderen en volwassenen mee in de wereld van wetenschap en techniek.
  Data: donderdag 2, vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 januari.
  Tijden: 12.30 en 14.30 uur
  Kosten: reguliere entree prijs
  Meer info en reserveren: Via deze link
  kerstvakantie
 8. Vrij zwemmen en de vakantiespelen (op 3 januari) bij het Twentebad
  Tijdens de kerstvakantie organiseert Hengelo Sport weer de vakantiespelen bij het Twentebad. Het thema is Pirates of the Caribbean. Een ochtend vol uitdagende opdrachten in het water! En daarna mag je blijven om recreatief te zwemmen!
  Wanneer: vrijdag 3 januari.
  Tijden: 11.00 – 12.45 uur
  Kosten: 4,60 per deelnemer (incl. de mogelijkheid om ervoor of erna recreatief te zwemmen.
  Opgeven:
  voor 22 december, per mail (d.nijenhuis@hengelo.nl)
  Meer informatie: Vakantiespelen
  Het vrij zwemmen/recreatief zwemmen kan de hele vakantie, voor de actuele openingstijden kun je het beste op de website kijken.
  kerstvakantie
 9. Lekker uitrazen bij Avontura Twenthallen
  Wat ik nou zo fijn vindt, is dat de oudste naar Krazy Kangaroo kan en de jongste bij Avontura kan spelen. Ideaal dat deze 2 locaties gelijk naast elkaar liggen. Een binnenspeeltuin kan soms echt een uitkomst bieden, bijkletsen met een vriend(in) terwijl de kinderen lekker kunnen spelen. Tijdens deze kerstvakantie worden er ook weer allerlei extra activiteiten georganiseerd. Je kunt Avontura en Krazy Kangaroo trouwens ook combineren (15 Euro!).
 10. Krazy Kangaroo in de Twentehallen
  Springen alsof je leven ervan afhangt, het trampolinepark Krazy Kangaroo is echt te gek. Naast heel veel trampolines zijn er nog allerlei extra uitdagend activiteiten. Tip: tijdens de daluren spring je extra voordelig!
  Meer informatie: Krazy Kangaroo
 11. Hele vakantie: Kinderexpositie SAMEN! bij Concordia
  SAMEN! is een tentoonstelling voor kinderen, gemaakt en bedacht samen met de Superrrkunstkids. Zij weten natuurlijk superrrgoed wat kinderen leuk vinden. In SAMEN! gaat het erom samen naar kunst te kijken, samen te beleven en samen te maken. Rondom de expositie worden er ook een aantal leuke workshops georganiseerd. De expositie is er t/m 28 februari.
  Meer informatie: SAMEN! bij Concordia
  kerstvakantie
 12. 20 december t/m zaterdag 4 januari: feestdagen High Tea bij Knetter in Hengelo
  Tijdens de openingsdagen geniet je tussen 20 december en 4 januari van een geweldige feestdagen High Tea in de prachtige zaak ‘Knetter’ in de binnenstad van Hengelo.
  Meer informatie: Feestdagen High Tea
 13. Dinsdag 31 december: Familieyoga bij Jorienosaurus Kinderyoga
  Even samen ontspannen? Dat doe je samen met Jorien van Jorienosaurus tijdens de familie yoga.
  Waar: Zaanstraat 22, Enschede
  Tijd: 10.00-11.00
  Meer informatie: www.jorienosaurus.nl
  Kinderyoga Enschede
 14. Zaterdag 28 december: Workshop maak je lievelingskamer (Concordia)
  In de kerstvakantie worden er bij Concordia, als onderdeel van de Kinderexpo SAMEN! een aantal workshops georganiseerd. Tijdens deze workshop maak je jouw lievelingskamer. Hoe ziet jouw lievelings slaapkamer eruit? Heeft die mooi behang of een gekke lamp? Van een doos en papier maak je je eigen kamer en alle dozen samen vormen uiteindelijk een heel bijzonder huis…
  Meer informatie: Workshop Concordia
 15. Vrijdag 3 januari: Alice in Wonderland bij Concordia
  Een geweldige voorstelling deze vakantie bij Concordia: Alice in Wonderland in een geheel nieuw jasje!
  Meer informatie: Alice in Wonderland
 16. Zaterdag 4 januari: workshop een mini-boomhut maken bij Concordia
  Heb jij altijd al gedroomd van een boomhut in de tuin? Met een trap van touw of een geel dak? In deze workshop mag je het zelf ontwerpen en bouwen van karton en verpakkingsmaterialen.
  Meer informatie: Workshop Concordia
 17. 21 december t/m 5 januari: Kerstcircus in het Volkspark in Enschede
  Meer informatie: Kerstcircus Enschede
 18. Ga schaatsen of skiën!
  Dat kan natuurlijk bij IJsbaan Twente, maar in steden als Oldenzaal, Hengelo en Enschede vind je ook een ijsbaan in de binnenstad!
  Bij Skicentrum Moser of bij Snowise Sports kun je skiën en/of snowboarden. Superleuk om in de vakantie met je kind(eren) te doen!
 19. 21 december t/m 5 januari: Slagharen in kerstsferen
  Meer informatie: kerst bij Slagharen
 20. Volg een korte cursus Schaatsen!
  Bij IJsbaan Twente kun je 3 lessen van een uur volgen. Perfect, zo ben je er straks als er natuurijs ligt helemaal klaar voor!
  Meer informatie: korte schaatscursus

Gratis uitjes/ met korting in de kerstvakantie

 1. OYFO: Kinderen gratis t/m de kerstvakantie bij Techniekmuseum Oyfo!
  Afgelopen jaar heeft Techniekmuseum Oyfo de stempel gekregen van ‘Kidsproof’ museum. Helemaal te gek en om dat te vieren, worden alle kinderen t/m 12 jaar gratis uitgenodigd in het museum. Van donderdag 5 december t/m zondag 5 januari, dus ook tijdens de kerstvakantie, ben je van harte welkom. Deze staat helemaal in het teken van ‘Tech & Food’. Er zijn ontzettend veel leuke en heel bijzondere dingen te doen, te proeven en te zien!
 2. Met korting naar Krazy Kangaroo
  Wellicht wist jij dit allang, maar voor mij was dit dus helemaal nieuw. Bij Krazy Kangaroo kun je in de daluren met korting springen. Tussen 17.00 en 19.00 spring je voor 6 Euro!
  Meer informatie: Daluren Krazy Kangaroo
 3. Kinderexpositie bij Concordia
  Ieder jaar is er bij Concordia een kinderexpositie. De allernieuwste Expositie heet ‘Samen’ een is op 14 december geopend. Leuk om in de kerstvakantie een bezoekje te brengen en te combineren met de kerststal hieronder!
  Meer informatie: Kinderexpositie Concordia
 4. Pasar Malam Burgers’ Zoo met korting
  Deze kerstvakantie kun je naar de Pasar Malam in de Bush! In het overdekte regenwoud vol tropische planten en dieren is een unieke Indische markt met veel gezellige standjes, twee podia met exotische muziek en dans en natuurlijk heerlijk Indonesisch eten en drinken! Bovendien is er een gratis animatieprogramma voor kinderen en is de Kids Jungle binnenspeeltuin geopend. In de overdekte Bush, Desert en Ocean vertellen de gidsen alles over planten en dieren. En tenslotte krijg je een kijkje achter de schermen in de Ocean én in de stallen van de giraffen, zebra’s, gnoes en waterbokken! Van 15 tot 20 uur is er een extra lage toegangsprijs van slechts € 10,- per persoon!
  Voor meer informatie: Burgers’ Zoo
 5. Ga het bos in! Kost niks en is altijd leuk.
  Je maakt het extra leuk door een thermoskannetje warme chocolade melk mee te nemen. Jouw winterse picknick is geboren!
  Een aantal leuke wandelingen:
  Kabouterpad De Heikamp
  Kabouterwandeling Hof Espelo
  Bos van Daantje Das in Holten
 6. Maak gratis herinneringen
  Marije schreef voor VETTT een blog over mooie herinneringen maken die niets kosten.
 7. Maak de anti-verveel pot
  Last van kinderen die zich vervelen? Marloes maakte eens de ‘anti-verveel pot‘. Leuk om samen te maken!

Nog meer leuke tips voor de kerstvakantie

 1. Laat de kinderen een dag kiezen!
  Deze tip kwam binnen van een Vettt-lezer. Laat de kinderen een dag kiezen wat ze willen doen. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook een keer gedaan heb, maar het was bij mij niet zo’n succes. Bij haar dus wel! Haar kinderen hebben het er nog over, leuk toch!
 2. Maak zo’n tof DIY speurblad!
  Deze leuke DIY maakte Femke voor de Vettt Winterspecial. Erg leuk om samen met je kind te maken: het speurblad.
 3. Lees de Vettt Winterspecial voor nog meer inspiratie!
  Zolang de voorraad strekt is de Winterspecial gratis verkrijgbaar bij STOET in Enschede, Knetter in Hengelo en De Zoete Bezigheid in Almelo. Online is hij gratis te downloaden via deze link: Vettt Winterspecial.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.