Interview Samantha Rijkschroeff. Hoe heeft zij haar borstkanker overwonnen?

Borstkanker. We horen en lezen er regelmatig over. En dat is niet zo gek wanneer je weet dat er in ons land jaarlijks 17.500 mensen borstkanker krijgen of waarbij een mogelijk voorstadium van de ziekte ontdekt wordt. In 2019 overkwam het Samantha Rijkschroeff. Voor de Vettt Winterspecial mocht ik Samantha interviewen. Samantha, gelukkig met partner Dave en moeder van Milan (10) en Liza (7) deelt in dit verhaal een stukje van de rollercoaster waarin ze terecht kwam zodra de diagnose borstkanker werd gesteld.

Onderzoek, echo’s en een behandelplan

Ziek voelde ze zich niet, maar de vele kilo’s die ze verloor wezen er wel op dat er iets niet helemaal klopte in haar lijf. In juni meld Samantha zich bij haar huisarts en wordt ze direct doorverwezen naar de mamapoli waar ze zich een week later moet melden. Twee dagen later, precies 1 dag voor haar 32e verjaardag, hoort ze dat de knobbel die ze voelt in haar borst inderdaad borstkanker is. En dan gaat het snel. Er volgen onderzoeken, echo’s en vooral heel veel gesprekken. Het blijkt te gaan om een tumor van maar liefst 1,4 cm, uitgezaaid naar haar oksel. Er wordt een behandelplan opgesteld: chemo, een borst besparende operatie en bestraling. Pittig!! Niet alleen voor Samantha maar zeker ook voor haar naaste omgeving.

Op het moment dat Samantha en Dave het slecht nieuws gesprek hebben zijn Milan en Liza, dan 9 en 6 jaar oud, bij de ouders van Samantha. Om de kinderen voor te bereiden vertelt oma ze al wat er is ontdekt bij hun moeder zodat ze wanneer ze thuis komen niet schrikken van de emoties die er dan zijn. Samantha is vanaf het eerste moment eerlijk over de situatie. Naar haar partner, haar kinderen en haar omgeving. Ook deelt ze veel via haar Instagram pagina. Ze krijgt er ten tijde van haar ziekte veel volgers bij, lotgenoten vooral want praten met iemand die hetzelfde ervaart helpt haar. Samantha vertelt me dat ook humor altijd belangrijk is geweest, het maakt zware dingen lichter lijkt wel. Voor haar en Dave is het belangrijk geweest in het hele proces. De kinderen praten niet veel. Maar praters zijn het sowieso niet, ook nu niet vertelt Samantha. Ze leven wel mee. Liza strijkt bijvoorbeeld ‘s avonds graag over haar haren wanneer ze die aan het verliezen is.

Geen pruik

Wanneer ik het korte pittige kapsel met prachtige krullen bekijk, bedenk ik me hoe zwaar het moet zijn als oud-kapster je eigen haren te verliezen. Samantha vertelt me dat het haar erg veel verdriet deed. Samen met haar partner Dave en haar moeder maakt ze een afspraak bij Confident in Enschede. Zij zijn gespecialiseerd in medische en cosmetische haaroplossingen. Samantha wilde geen pruik maar een mutsje. Al een dag nadat ze afscheid nam van haar lokken fietste ze met het mutsje de stad in. Wat een kracht deze dame!

Chemo, operatie en bestralingen

In de zware tijd van chemo, operatie en bestralingen slaat Samantha zich dapper overal doorheen. Van de 16 maanden dat ze ziek is, blijft ze er maar 8 thuis. De kinderen blijven in hun school routine en worden allen opgehaald door Dave wanneer Samantha er echt te ziek voor is. Samantha vertelt dat dat nog weleens onderschat wordt. Aan Dave werd niet altijd gedacht, maar ook hij had het zwaar met alle extra ballen die opeens in de lucht gehouden moesten worden. Ook nu Samantha genezen is verklaard, is dat soms wat dubbel. Je wil graag volop meedraaien, maar dat lukt gewoonweg niet altijd. Mensen hebben daar niet altijd begrip voor en hoewel begrijpelijk is dat wel lastig te ervaren.

Borstkanker: controle is zo belangrijk!

Afgelopen september was Samantha klaar met alle behandelingen en is ze genezen verklaard. Jaarlijks is er een controle en het vertrouwen in haar lijf is beschadigd. Na het overwinnen van borstkanker kijkt ze anders naar het leven, het genieten is bewuster. We sluiten ons gesprek af met de belofte dat ik beschrijf hoe belangrijk het is alert te zijn en maandelijks je borsten goed te controleren. Ik geef eerlijk toe dat lang niet altijd te doen en ook niet zo goed te weten hoe dat precies moet. Gelukkig zijn er genoeg sites te vinden waarop je dat kunt lezen, op www.borstkanker.nl vind je bijvoorbeeld voldoende duidelijke informatie over hoe je borsten te controleren. Doen dus!

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.