Interview: Marjolein Blomesath-Prenger van Praktijk Fiducie

Door

Iedere maand vind je op Vettt een interview met een ondernemende moeder, deze maand is het de beurt aan Marjolein, oprichtster van praktijk Fiducie. Marjolein zal tevens de workshop Mindful Opvoeden in samenwerking met Vettt verzorgen op 2 maart.
 

Wie ben je? En wat voor bedrijf heb je?

Ik ben Marjolein Blomesath-Prenger, moeder van drie prachtige kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar, getrouwd met Jeroen en van oorsprong Orthopedagoog Generalist. Vanaf het moment dat mijn dochter van 10 werd geboren, vond ik de combinatie van mijn werk als behandelaar met mijn gezin een uitdaging. Ik liep niet over van stress en drukte maar dacht wel vaak, leef ik de waarden na die ik belangrijk vind? Vaak moest ik eerlijk bekennen aan mezelf dat dit niet zo was. Die waarden ben ik zo’n 6 jaar geleden middels een mindfulness training weer gaan onderzoeken. Wat een ontdekking was dat! De mindfulness beoefening gaf mij zo’n vertrouwd gevoel, ik was het mindful leven blijkbaar even ‘vergeten’ door life events als verhuizing, eerste baan en het moeder worden. Toch lag het zo dicht bij mij als persoon. Mindful leven betekent voor mij niet dat iedere dag positief verloopt en zonder uitschieters. Voor mij is het wel een aandachtige vorm van leven met de dierbaren om mij heen. Mijn bedrijf geeft Mindfulness trainingen gericht op de driehoek ouders-kind-leerkracht: Mindfulkids voor in de klas, Mindful Parenting voor ouders, Mindfulness voor kinderen (ook met aandachtsproblemen of autistische kenmerken), Mindfulness voor gezinnen die meer willen zijn dan alleen een goedlopend ‘bedrijfje’…etc. Ik ben geïnteresseerd in de positieve psychologie en ontwikkel daar nu ook trainingen in, maar mindfulness is de hoofdpijler in mijn bedrijf.

Praktijk Fiducie
 

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

Leven met aandacht klinkt als een open deur maar is wel de kern voor mij. Ik vind het zo jammer dat mensen ervaren dat de ‘tijd tussen hun vingers wegglipt’. Als je weinig regie ervaart, het gevoel hebt geleefd te worden en denkt zelf geen keuzes meer te kunnen maken, zal er in mijn optiek veel onrust en stress ontstaan. Zowel in het onderwijs bij leerkrachten, als bij ouders is dit een bekend probleem. Deze mensen zijn de ‘begeleiders’ van onze kinderen in de eerste levensjaren. Als zij deze onrust al ervaren, wat zullen onze kinderen dan voelen en meekrijgen? Hier lag voor mij de grootste drijfveer; kinderen en hun directe begeleiders meegeven dat je in je leven altijd even kan stoppen, opmerken en kan kiezen welke weg je inslaat. Je hoeft niet mee te rennen.
 

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Praktijk Fiducie ben ik alleen gestart. De eerste jaren was het pionieren en zoeken naar een ingang om mindfulness in Twente een plek te geven binnen onderwijs en gezinnen zoals ik dit voor ogen had. Inmiddels is er veel interesse en werk ik samen met gecertificeerde trainers om aan de vraag te kunnen voldoen!
 

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Practice what you preach geldt voor mij in dit geval. Als ik gehaast mijn trainingen geef, mijn gezin voorbij ren en niet goed voor mezelf kan zorgen, is het niet erg geloofwaardig wat ik doe. Natuurlijk ben ik geen engel; ook ik schiet in de automatische piloot en mopper wel eens op mijn kinderen als het eigenlijk niet nodig is. Ik deel mijn tijd echter heel zorgvuldig in. Veel thuis zijn als de kinderen uit school komen, weinig vaste verplichtingen maar de dagen laten komen zoals ze komen en met regelmaat naar de sauna of hardlopen houdt me in balans.

Praktijk Fiducie
 

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

In de kern zijn moeders vaak hele goede moeders. Ik ben onder de indruk van hun liefdevolle aandacht voor hun kinderen. Ik heb dan ook niet zoveel tips. Ik probeer juist ouders te laten voelen dat ze veel kwaliteiten hebben maar dat deze kwaliteiten mogelijk wat bedekt zijn door stress en angst gevoelens. We zouden een stuk milder mogen zijn voor onszelf denk ik.
Vooruit dan, toch 1 tip ☺ Race niet door het leven! Probeer niet toe te werken naar de tijd waarin je kinderen ouder zijn en meer zelfstandig. Probeer niet al je wensen rondom sport, vriendschap, ouderschap en werk in 1 levensjaar te stoppen. Keuzes maken hoeft niet te voelen als concessie; probeer het te zien als een manier om met meer rust en aandacht te leven. Het zal als een verademing voelen denk ik.
 

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

De impact van de trainingen! Wat ben ik trots op de deelnemers aan mijn trainingen het afgelopen jaar! Ouders die vol verbazing de eerste lessen hebben gevolgd, soms zelfs geïrriteerd waren over de meditaties en toch hebben doorgezet. Ouders die patronen van jaren (h)erkenden, van reactief naar meer bewust opvoeden probeerden te komen, letterlijk pauzes leerden te nemen en vanuit deze rust meer konden genieten van hun gezin. Alle gezinsleden ‘profiteerden’ mee van de training hoorde ik vaak terug in de evaluaties. De sfeer in huis was meer ontspannen, er was meer aandacht voor elkaar en de plezierige momenten werden intenser beleefd. Ook leerkrachten ervaarden meer rust en bewustzijn na een mindfulness training voor zichzelf of voor de kinderen in de klas. En dan de kinderen met ADHD die opeens voelen dat stilzitten een verademing kan zijn…Er zijn zoveel leuke dingen aan mijn bedrijf.
 

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Fiducie werkt dan nog steeds als een platform voor mindfulness traingen, in de driehoek ouders, kinderen en leerkrachten. Ik zie veel kansen om mindfulness een vaste plek te geven in het onderwijs. De dag starten en eindigen met een korte stilte oefening zou al een enorme winst zijn om de snelheid uit de dag te halen. Ik denk dat Mindful Parenting geen hype is maar een manier van opvoeden gaat worden. Ik zou de trainingen voor professionals die met kinderen werken willen uitbreiden, bijvoorbeeld in de kinderopvang, gastouders of de pleegzorg. Kortom; veel plannen en…veel samenwerken zodat ook ik een mindful parent kan zijn de komende jaren 😉
 

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Natuurbad Rekken in de zomer (sst..niet verder vertellen dan voelt het als mijn plekje) en het Buurserzand in alle jaargetijden. Wat is Twente mooi.
 

Meer weten over Praktijk Fiducie of over de workshop Mindful opvoeden?

Op 2 maart geeft Marjolein een workshop voor Vettt over Mindful opvoeden. Voor meer informatie en om je in te schrijven: Workshop mindful opvoeden. Wil je meer weten over Praktijk Fiducie en ben je benieuwd wat Marjolein allemaal voor mooie dingen doet? Neem dan een kijkje op haar site: Praktijk Fiducie.
 

Meer interviews lezen?

Iedere maand vind je op Vettt een interview met een ondernemende moeder. Op deze pagina’s vind je alle interviews verzameld: Vettt interviews.

 

Praktijk Fiducie

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.