Interview: Marije Kremers Douma van VolTalent en ByMarij

Marije Kremers is -vind ik- nogal inspirerend, ze heeft heel veel mooie plannen die ze nu allemaal in het werk aan het zetten is. Van haar baan als kledingontwerper nam ze afscheid om haar droom na te kunnen jagen…lees je mee?

Marije, vertel, wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

Ik ben Marije Kremers-Douma. 33 jaar en getrouwd met Rogier. Ik ben trotse mama van Siem (6) en Ise (4). Ik ben een ondernemende creatieveling die houd van koffie, wijn, sporten, lezen, shoppen en nog veel meer!

Onder de naam ByMarij ontwerp ik kaarten op maat voor bijzondere momenten zoals de geboorte van een baby, bruiloft & verhuizing. Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een sociale onderneming onder de naam VolTalent: een creatieve werkplaats voor meiden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ga deze meiden begeleiden in het ontdekken en ontwikkelen van hun (creatieve) talenten. Dit doe ik door ze mee te laten helpen in bijvoorbeeld het verzendklaar maken van de kaarten, (kraam)cadeautjes bedenken & maken, foto’s maken voor social media, teksten schrijven, maar we gaan bijvoorbeeld ook handletteren, haken, tekenen enzovoort. Dit najaar ga ik hiermee starten op een te gekke locatie, namelijk in het nieuwe gebouw Zuid van de Performance Factory (“een bruisende talentenfabriek”).

Marije Kremers

Eén van de trouwkaarten die Marije heeft ontworpen.


Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

Ik werkte als designer op het hoofdkantoor van Wibra waar ik de ontwerpen voor de kinderkleding collecties maakte. Toen in 2013 onze dochter verwacht werd, bedacht ik dat ik zelf het geboortekaartje wel kon ontwerpen! Daarop volgden kaartjes voor een nichtje, vriendin, buurvrouw van vriendin enzovoort. Inmiddels heb ik klanten uit heel Nederland en zijn de ontwerpen origineler en uitgebreider geworden. Vorig jaar heb ik mijn baan bij Wibra opgezegd. Niet omdat ik al kon rondkomen van de kaarten, maar omdat ik voelde dat er meer in mij zat dan eruit kwam. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging! Langzaam begon het idee van een creatieve werkplaats te groeien en nu krijgt het steeds meer vorm.

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Ik run het alleen. Af en toe heb ik een lieve vriendin, (schoon)moeder of zus die mij helpt bij het verzendklaar maken van de kaarten! Wanneer iets mij te veel tijd kost vraag ik andere ZZP-ers, bijvoorbeeld voor het maken van foto’s, schrijven van teksten en bijhouden van mijn website.

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Sinds dit jaar zitten beide kinderen op school dus werk ik onder schooltijd en in de avonduren. Nu heb ik sinds kort een werkplek buiten de deur dus werk ik ook op woensdagmiddag omdat mijn man dan thuis is. Het huishouden doe ik in de middagen en het weekend. Zaterdag en zondag is voor vrienden & familie!

 

Marije Kremers

Siem en Ise

 

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Droom, deel je droom en ga je droom achterna. Een stilstaande auto kun je niet besturen dus begin gewoon met rijden! Onderweg kom je er wel achter welke route je moet gaan en welke afslag je moet nemen. Klinkt dit vaag? Mijn motto is: Dream it, Wish it, maar vooral: Do it!! Blijf dicht bij jezelf en denk in mogelijkheden.

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Elke kaart is een “project” op zich! Ik vind het leuk om voor elke kaart weer wat nieuws te bedenken waardoor het een uniek exemplaar wordt.

Daarnaast vind ik alles eromheen ook heel leuk, ja zelfs de administratie! Ik ben best georganiseerd dus het geeft mij een goed gevoel wanneer ik alles op orde heb. Ik vind het ondernemerschap in het algemeen eigenlijk heel leuk!! Ik geniet van de vrijheid en van het leerzame proces als ondernemer maar vooral ook als persoon.

Marije Kremers

Eén van de geboortekaarten die Marije heeft ontworpen.


Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Ik denk dat ik dan niet meer alleen ByMarij ben, maar met minimaal 1 andere ontwerper waarmee ik samen werk aan nóg mooiere, originelere en exclusievere kaarten. Ook uitgebreid met bijpassende menukaarten, bedankjes, gastenboek enzovoort. Daarnaast loop ik al een tijdje rond met het idee om ook rouwkaarten te gaan ontwerpen, want het aanbod daarin is wel heel treurig. Letterlijk…

Achter de ontwerpstudio staat VolTalent als creatieve werkplaats & leerbedrijf waar jonge meiden & jong volwassenen hun talenten ontdekken, weer trots zijn op zichzelf, vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaan en begeleid worden naar een passende (vak)opleiding, betaalde baan of creatief ondernemerschap. VolTalent heeft dan een eigen webshop en/of winkel waar de zelfgemaakte items worden verkocht, voorzien van een labeltje “made by…. “.

Een dag heeft tegen die tijd ook meer dan 24 uur en ik heb meerdere persoonlijkheden om mij op te kunnen splitsen :-). Nee, ik hoop dan nog steeds een goede balans te houden tussen werk & privé!


Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Enschede! Ik ben geboren in een klein dorp in Groningen en droomde altijd van het wonen in een grote stad. Amsterdam heb ik geprobeerd, maar bleek toch iets te massaal voor mij. De plek waar wij wonen voelt aan als een dorp en binnen 10 minuten fietsen ben ik in de bruisende binnenstad van Enschede, perfect vind ik!

In de weekenden gaan we graag naar ‘t Lutterzand. Wij houden van wandelen en daar is het echt prachtig. In de zomer wandelen bij ’t Lutterzand, voor een hapje en een drankje gaan we naar het Paviljoen. Waar de kinderen heel fijn in de speeltuin kunnen spelen. In de winter maken we  hier een midwinterwandeling met onderweg chocolademelk & Glüwein.

Marije Kremers

The Family!

Op de hoogte blijven?

Heb bedrijf van Marije is volop in ontwikkeling. Meer informatie over ByMarij vind je op haar website. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van VolTalent, volg dan haar Facebook page: VolTalent.


Meer van dit?

Iedere maand verschijnt er op Vettt.nl een interview met een ondernemende moeder. Alle interviews vind je via deze link. Wil je zelf eens in deze rubriek op Vettt.nl komen? Neem dan contact op voor de voorwaarden: info@vettt.nl.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.