Hoe zorg jij voor het juiste rolmodel voor je kind?

Ergens komen kinderen op zo’n leeftijd dat je je ineens afvraagt: “hoe ben jij zo wijs geworden?” En ook al is mijn dochter nog maar nét 6 jaar, heb ik dat al een paar keer gedacht de afgelopen tijd. En ik heb zo’n gevoel dat ik dit de komende jaren nog wel vaker ga denken. Het woord wijs kan ik trouwens ook vervangen door eigenwijs, maar dat geheel terzijde.

Ah fijn, misschien komt het door haar leeftijd. Of dat ze nu in groep 3 zit. Of dat ze net 6 weken vakantie heeft gehad. Lore is op zo’n wijze leeftijd dat ze ook ineens meer van de wereld om zich heen meekrijgt. Niet alleen de gesprekken die je geheel los van de kinderen voert, maar ook dingen die ze ziet in het nieuws of van bepaalde bekende personen die je her en der ziet.

Voor wie me een beetje kent of hier wel eens een blog van me heeft gelezen, weet je dat ik bewust bezig bent met het feit dat Lore de juiste voorbeelden krijgt. Door bijvoorbeeld een vrouwelijke leider uit het nieuws nog eens extra aan te wijzen. Of door het wegnemen van genderhokjes (‘speelgoed is voor iedereen die ermee wil spelen, niet alleen voor jongens of meisjes’). Door mezelf als een sterk of juist kwetsbaar rolmodel op te stellen tegenover haar. Of door haar het filmpje te laten zien van Olympisch goud-winnaar Sifan Hassan die nadat ze viel, tóch de race won.

Échte Nederlandse rolmoddelen

Ik merk dat dat soort dingen maar even kort aandacht krijgen, helemaal tegenwoordig nu veel ander nieuws aan orde van de dag is en er zelfs veel tweedeling heerst. Hoe mooi – maar ook hoe nodig – is het dan dat we daar op een andere manier aandacht aan kunnen geven. Want mijn favo kinderboeken abonnement voor inclusieve kinderboeken komt nu met iets nieuws; een kaartenset waarmee kinderen op spelenderwijs leren over inspirerende Nederlandse rolmodellen. En ze zijn vanaf vandaag 6 september als pre-order te bestellen!

Books by Ani heeft een unieke kaartenset ontwikkeld om kinderen op een inclusieve manier kennis te laten maken met inspirerende Nederlandse rolmodellen en hun beroepen. Elke kaart bevat een letter van het alfabet die overeenkomt met het beroep van het rolmodel, een korte introductie met een wist-je-datje en een vraag of een opdracht voor jou en je kind.

Ik mocht al stiekem de kaartenset bekijken (the benefits of being a blogger ;-)) en zag sowieso al een heel toffe kaart: de V van Video-editor. Niet alleen vind ik het cool dat zo’n beroep aandacht krijgt (weer wat anders dan de standaard ‘wat-wil-je-later-worden-juf-antwoorden’), maar ook dat het om de schrijfster van het boek Waar is mijn Noedelsoep?! gaat!

Het hebben van een rolmodel voor een kind

Het hebben van een rolmodel voor een kind is erg belangrijk, want de inspiratie van de rolmodel leidt een pad naar de toekomst van jouw kind. De rolmodellen kaartenset is in verschillende situaties te gebruiken. Niet alleen kan je er thuis mee spelen, maar de set is ook geschikt om te behandelen in de schoolklas of door kindercoaches. Er is op dit moment een beperkte voorraad, dus wees er snel bij! De kaartenset is via deze link als pre-order te bestellen: Kaartenset rolmodellen.

Over Karen

Meer blogs van Karen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.