De workshop verpakkingen lezen

Door

Afgelopen donderdag vond de eerste Vettt Workshop plaats én wat was het gaaf om te doen. De workshop met als thema: verpakkingen lezen.  Voor deze workshop werkte ik samen met Cándida van Good Food Happy Life. En dat is fijn, want zij weet alles van o.a het lezen van verpakkingen. Wie dat is? Dat lees je in een interview dat ik eerder op Vettt plaatste.

Vanaf 19.00 kwamen de eerste dames de Happy Workspace in Enschede binnen. De Happy Workspace is een plek waar je kunt flexwerken maar welke ook regelmatig wordt afgehuurd voor workshops zoals afgelopen donderdag het geval was.

En tussen het koffie- en thee zetten, het breken van de chocolade, het vullen van de bakjes met (jawel!) gedroogde groente en het regelen van de airco had ik ook tijd om zelf wat op te steken. Want eerlijk is eerlijk, ik kijk nooit op een verpakking. Ik weet ook niet waar ik naar moet kijken. Ik zou dat wel willen weten, zo is ook het idee voor het aanbieden van deze workshop ontstaan.

Verpakkingen lezen

Fotografie: Fotografie Nicole

Wat ik leerde

Ik deel graag wat van mijn ontdekkingen en eye-openers van deze avond met jullie:

Cándida had allerlei verpakkingen bij zich, zodat we zelf konden leren lezen wat er nou eigenlijk op staat. Zo kwamen we op een pakje Danio aardbei. Een aardbeientoetje. Deze aardbeienvariant heeft 10% aardbei in het toetje zitten. Best gek eigenlijk voor een aardbeientoetje. En wat blijkt: 50% van de inhoud kennen we niet. Er worden allerlei concentraten kleurstoffen, aroma’s en fermenten benoemd. Daar bestaat dus gewoon de helft van de verpakking uit. Bizar toch. Van de helft van wat je eet heb je dus geen idee wat het is.

Er werd ook uitgebreid ingegaan op suikers, hoeveel we binnen zouden moeten krijgen en wat we eigenlijk binnen krijgen. En die suikers zitten écht overal in. We krijgen er zoveel van binnen, zonder dat we het eigenlijk weten. Best heftig. Anouk, een vriendin en tevens workshop deelneemster laat aan de hand van een foto zien hoe ze bij Tandartspraktijk Zuiderval zowel ouders als kind hier bewust van maken. Ik vind het een heel mooi voorbeeld.

Verpakkingen lezen

Mooi voorbeeld van het bewustmaken van ouders/kinderen bij Tandartspraktijk Zuiderval

 

Waarom is suiker nou zo slecht?

Al dat gedoe rondom suiker, is het dan echt zo slecht? Die vraag werd ook tijdens de workshop gesteld. Waarom is (teveel) suiker nou eigenlijk zo slecht voor je? Een paar antwoorden. Suiker heeft een slechte invloed op je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt. Teveel suiker schopt je insuline productie in de war. Suiker tast je tanden aan. Suiker heeft een verslavende werking waardoor je steeds meer wilt. Suiker heeft invloed op je emoties. Teveel suiker kan leiden tot emotionele uitbarstingen en dit zijn nog maar een paar antwoorden op deze vraag. Ik vind het belangrijk om me hiervan bewust te zijn maar helemaal geen suiker is voor mij niet haalbaar. Ik vind het zelf vooral belangrijk om me hiervan bewust te zijn en om de suikers (en andere toevoegingen) te herkennen. Zodat ik betere keuzes kan maken tijdens het doen van boodschappen.
 

Praktische tips

Er werden afgelopen donderdag ook wat praktische tips gegeven, en daar hou ik altijd wel van. Ik zal er een aantal met jullie delen.

Als je ‘zondigt’ geniet er dan van 🙂
Kijk, daar kun je wat mee. Zelfs Cándida zondigt wel eens, haar tip: geniet er dan wel van en ga je niet schuldig voelen. Zo zonde :-). Check, ga ik doen!

Maak eens bananenijs!
Hoe leuk is dat als toetje? En het is echt 100% fruit. Het enige wat je nodig hebt zijn bananen en een vriezer. Op de blog van Gezinspiratie vond ik een recept voor bananenijs.

Maak zelf fruitjoghurt
Als je zorgt dat je wat diepvriesfruit (vers kan natuurlijk ook) en yoghurt in huis hebt dan kun je altijd zelf een lekker fruityoghurt maken. Je doet het samen in een blender en klaar is je fruityoghurt.

Minder ranja en kies voor een suikervrije variant
Natuurlijk is wat beter, maar als je je kind meer water wilt laten drinken kun je beginnen met het minderen van de hoeveelheid ranja/diksap die je gebruikt. En als je ranja geeft, kies dan voor een suikervrije variant. Cándida geeft een goede tip: de ranja van Coolbear. Deze koop je gewoon bij de Jumbo of Albert Heijn.

Suikers
Soms wordt suiker gewoon ‘suiker’ genoemd. Maar lang niet altijd. Er zijn zo ontzettend veel benamingen voor suiker, onbegonnen zaak om die uit je hoofd te leren. Maar hier is een handig ezelsbruggetje voor. Alle woorden die eindigen op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc) en alles wat eindigt op stroop, siroop, honing of nector hebben wel iets met suiker van doen.

E-nummer app
Er werden een aantal E-nummers besproken die erg schadelijk zijn. Dit zijn bijvoorbeeld E950, E951, E1520 en E621. Je kunt deze nummers uit je hoofd leren maar vaak wordt de volledige naam genoemd. Die fabrikanten worden ook steeds slimmer. Gelukkig zijn er ook goede E-nummers. Om de goede van de slechte te kunnen onderscheiden wordt de handige tip gegeven van de E-nummer app. Zo kun je gemakkelijk en snel E-nummers en voedingstoevoegingen herkennen.

Verpakking: ken je 5 namen niet?

Staan er meer dan 5 namen op de verpakking die je niet kent? Dan moet je je afvragen of je dat product wel in huis wilt hebben. Dit wordt als tip gegeven, handig!

Workshop verpakking lezen

Fotografie: Fotografie Nicole

 

Vettt workshops

Vanuit mijn persoonlijke behoefte om meer over bepaalde onderwerpen te leren, zullen er ook vaker workshops georganiseerd worden. De volgende workshop zal een workshop zijn over lunchtrommels. En dat wordt een hele praktische workshop. Je gaat  aan de slag om van de lunchtrommel een feestje te maken. De workshop zal plaatsvinden op een woensdagavond in oktober, zodat je de lunchtrommel de volgende dag gelijk mee naar school kunt nemen. Handig toch? Wil je hier meer over weten, mail mij dan even: info@vettt.nl.

 
Liefs,
Yvette
 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.