Herfstvakantie tips

De leukste uitjes met kinderen in de herfstvakantie.

Iets leuks doen met kinderen in de herfstvakantie? Wij hebben de leukste gezinsuitjes in de herfstvakantie in Twente weer voor je verzameld! Tips voor familie-uitjes. Zowel binnenuitjes als buitenuitjes.

De hele herfstvakantie (17 t/m 21 oktober): Cinekid Festival (Enschede)

Concordia, Enschede

Kaarten voor Cinekid zijn via de site van Concordia te koop. Een los ticket voor de film of het Medialab kost €7,50. Een combiticket voor de film en het medialab €12,50. De film en het medialab hoeven niet op dezelfde dag bezocht te worden. 

}17 t/m 21 oktober.

Houd vast wat ruimte vrij in jouw agenda tijdens de herfstvakantie. En kom naar de 36ste editie van Cinekid Festival bij Concordia! Van 17 tot 21 oktober kijk je hier de mooiste films en series, ga je zelf op ontdekking in het MediaLab en steek je zelf je handen uit de mouwen bij de workshops/masterclass.

De hele week staat het bij Concordia bol van de activiteiten, films en workshop. Via de link hieronder vind je een overzicht van welke films er op welke draaien en welke toffe workshops er plaatsvinden.

 

Hele vakantie 15 t/m 30 oktober: Donder & Bliksem in de Museumfabriek

De Museumfabriek, Het Rozendal 11, Enschede

Kinderen €10,00 (4 t/m 17), volwassenen €12,50. Voordeeltip: voor €25,- koop je een familiejaarkaart aan de kassa en heb je met je hele gezin een jaar lang toegang.

}Alle dagen van 11.00 – 17.00 uur

Hét vakantieprogramma waar de vonken vanaf vliegen!  Donder, bliksem, regen en storm zijn spannend, maar vaak ook nog een beetje mysterieus. Want hoe ontstaat een tornado, waarom regent het en waar komt onweer eigenlijk vandaan? Gelukkig kunnen we dat tegenwoordig allemaal verklaren.

In De Museumfabriek leer je van alles over loeiende stormen, spetterende regen en knallende bliksems! Ontwerper, kunstenaar én uitvinder Eibert Draisma – bekend van onder meer zijn pratende koffiezetapparaten en dansende lampen – heeft er een spectaculaire tentoonstelling over gemaakt: Donder & Bliksem!

In de herfstvakantie zijn er uiteraard allerlei activiteiten en leuke workshops die passen bij dit super spectaculaire thema! Kijk op de site voor all activiteiten.

Techniekmuseum Oyfo Hengelo – Maakdagen en Workshop sta stil en beweeg op zondag 16, 23 en 30 okt)

Oyfo techniekmuseum, Floris Hazemeijerstraat 300, Hengelo

Kinderen €9,50 (4 t/m 17), volwassenen €12,50. 

}Alle dagen van 10.00 – 17.00 uur

Tijdens de herfstvakantie is Oyfo Techniekmuseum alle dagen geopend.

Op de zondagen kun je meedoen met de workshop ‘Sta stil en Beweeg’. Waar je leert hoe je van stilstaande plaatjes of voorwerpen bewegend beeld maakt.  Samen met de workshopdocent bedenk je een spannend, gek of droevig verhaal, maak je een storyboard en je eigen film! 

Daarnaast zet Oyfo je deze vakantie in beweging; met de maakpakketjes die je in de vakantie kun maken. Kies je voor de tollende tol of de bewegende robot? Of ga je liever aan de slag met beweging door zonne-energie en stroomkringen? Je kunt kiezen uit verschillende maak-activiteiten.

Nieuw & gratis: doe de kinderspeurtocht mét doeboek door de binnenstad van Enschede.

Het doeboek is af te halen op verschillende locatie in Enschede, zie de meer info knop hieronder.

Gratis

}Alle dagen

Begin de herfstvakantie met een gloednieuwe gratis speurtocht door Enschede! Het nieuwe Enschede doeboekje voor kinderen vanaf 4 jaar bevat een unieke speurtocht die je langs bijzondere plekken in Enschede leidt. Naast leuke vragen en opdrachten staan er ook allerlei tips en grappige weetjes in. Zo kunnen niet alleen kinderen, maar ook hun ouders (en opa’s en oma’s) er nog wat van opsteken.

Herfstvakantie bij De Waarbeek! Met op 15, 19, 22 en 29 oktober Halloween

Twekkelerweg 327, Hengelo (ov)

All-in tickets zijn verkrijgbaar voor €16,25 (incl. spelen, eten & drinken)

}Kijk voor de openingstijden op de website via de link hieronder.

De hele herfstvakantie kun je volop spelen bij De Waarbeek. Met op een aantal data speciale Halloweendagen. Dan wordt het een klein beetje griezelig in het pretpark. Bij de Waarbeek maken ze gebruik van de All-in formulier: spelen, eten en drinken voor een vaste lage prijs ( €16,50 online prijs). Je kunt de hele dag genieten van onbeperkt fruit, belegde broodjes, friet, snacks, sauzen, soep van de dag, koffie, thee, limonade en waterijs!

De hele herfstvakantie: Klein Afrika

Oude Almeloseweg 6, Oldenzaal.

Ligt eraan wat je uitgeeft :-). De entree voor het dierenpark bedraagt €2,00

}Maandag t/m vrijdag 12.00 – 20.00. Zaterdag en zondag 11.00 – 20.00. Het dierenpark is elke dag toegangkelijk vanaf 11:00

Klein Afrika is wel echt een feestje om te bezoeken, vooral met jongere kinderen. Hier kunnen ze naar hartelust spelen in de gigantische speeltuin, het dierenpark is leuk om doorheen te wandelen en ze hebben hier heerlijke pannenkoeken én nog meer lekkers! 

De hele herfstvakantie: ontdek Twente met een E-chopper, tuktuk, tandem of…

Actief Twente, Beuningen

Varieert heel erg per voertuig, kijk op de site voor de actuele prijzen. Let op: Low Season Sale tijdens de herfstvakantie!

}Alle dagen

Zo leuk om op een mooie herfstdag Twente eens op een hele andere manier te ontdekken. Pak de KNAAP E-bike, de E-chopper een scooter of een Tuk tuk. Mountainbiken of op de tandem? Ook dat kan! Op een aantal E-voertuigen kunnen de tieners ook al zelf; vinden ze vast te gek!

De hele herfstvakantie: creatief atelier Kijk en Doe

Creatief Atelier Kijk & Doe, Boomshoeksstraat 4, Almelo

Varieert per activiteit

}Verschillende dagen en tijden, zie de link hieronder voor de agenda.

Deze herfstvakantie is er weer van alles te maken en te knutselen in het Creatief Atelier in Almelo. En voor kinderen van alle leeftijden. Van 2 t/m 12 jaar is er van alles te doen.Neem een kijkje in de agenda voor het vakantieprogramma.

Dierentuin Nordhorn

Heseper Weg 110, Nordhorn

Vanaf € 9,90 p.p voor kinderen (4 tot 16 jaar) en € 13,90 p.p voor volwassenen

}Maandag t/m zondag geopend van 09:00 tot 18:00

Deze herfstvakantie belooft het mooi weer te worden! Perfect voor een dagje in de buitenlucht in Dierentuin Nordhorn. Een leuk uitje voor jong en oud!

Zondag 16  okt: voorstelling Ravi de Robot (5 plus). Schouwburg Hengelo

Schouwburg Hengelo

€8,50 

} 16 oktober 14.30 uur

Het huis van Sas zit vol gadgets. De ochtendkrant leest zichzelf voor en de koelkast komt de drankjes brengen. Alles in huis beweegt vanzelf. Hartstikke handig. Maar Sas mist iets: een vriend. Vrienden maken vindt ze maar lastig. Alles verandert wanneer ze Ravi ontmoet. Niet zomaar iemand, want Ravi is een robot. Hondsbrutaal, eigenwijs en vanaf nu haar beste vriend. Ze zijn altijd samen. Haar vader wordt er gek van. Wat moet hij met dit nieuwe gezinslid? Want… robots leven toch niet? Of wel soms? In deze swingende familievoorstelling nemen Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Yung-Tuan Ku, Georgi Sztojanov en een échte robot je mee op een avontuur waarin de wereld op zijn kop staat en je niet meer weet wie wie bestuurt.

19 okt: Doe mee met de filmproject dag van Bibliotheek Enschede

Centrale Bibliotheek, Enschede

Geschikt voor kindren van 9 t/m 13 jaar. Het is een gratis activiteit.

}Woensdag 19 oktober: 10.00 – 15.30 uur

Droom je ervan om voor de camera te staan als acteur of actrice? Of gaat je hart sneller kloppen bij het maken van een spannende film? Dan is dit je kans! In de herfstvakantie organiseert de Bibliotheek Enschede een filmprojectdag.

Onder begeleiding van professionals ga je alles leren over het maken van een film en over het verantwoord omgaan met media. En of dat nog niet genoeg is, je film kan zelfs op het Pop-up Film Festival Twente in Hengelo vertoond worden!

19 okt: Online Kidslab workshop: Ros van Twente

Online dus kan vanaf iedere locatie.

Deelname is gratis (6 t/m 12 jaar)

}Woensdag 19 oktober van 15.00 – 16.30

Een workshop die je vanuit huis kunt doen waarbij je het Ros van Twente maakt. 

Het Ros van Twente is het symbool van de regio Twente. Het is een steigerend paard met wapperende manen. Je gaat aan de slag met het bouwen van het lichaam van het ros waarbij je gelasercut en 3D geprinte onderdelen in elkaar zet én twee tandwielen – in elkaar hakend – in de romp plaatst. Daarna bepaal je zelf op welke hoogte het hoofd en de staart komt te zitten. Deze bevestig je aan de tandwielen. En als je dan aan de zwengel draait zet je de tandwielen gezamenlijk in beweging. 

Naast een computer om de online zoomsessie te volgen heb je voor deze workshop de volgende huis-, tuin- en keukenspullen nodig:
Make-It kit Ros van Twente (op vertoon van je bevestiging op te halen in de Bibliotheek Enschede Centrale)
Schaar en voor versiering eventueel stiften, potloden en verf.

19 en 26 okt: Griezelavond Doolhof Ruurlo

Hengeloseweg 2a, Ruurlo (gld)

Volwassenen 3,50 pp, kinderen 2,50 pp.

}Woensdag 19 en 26 oktober om 19.00 uur.

Kom in oktober griezelen in het Doolhof Ruurlo. Op woensdag 19 en 26 oktober staan griezelavonden gepland. Vanaf 19.00 uur lopen er afschrikwekkende figuren rond in het doolhof.

In het grootste doolhof van Europa, met zijn mooie brede paden, dus ook geschikt voor rolstoelers, vindt het griezelen plaats. Na jaren spookavonden te hebben gehouden gaan we nu echt griezelen…. Er zijn actuele, bijna levens echte, outfits aangeschaft. Het is niet alleen griezelen er is ook een spel aan verbonden. De griezels dragen een letter en alle letters tezamen vormen een woord. Wie durft?!

Maak een wandeling met Pony Sas of Bella (Mander)

Stal Denink, Mander

25 Euro (1 tot 2 uur)

}Helemaal zelf in te plannen

Bij Stal Denink in Mander kun je een wel heel leuk uitje reserveren: ga wandelen met pony Sas of Bella. Je vertrekt (mét plattegrond) vanaf Stal Denink. Kinderen kunnen mee op de rug van de pony. Lees hieronder de blog met meer informatie!

22 oktober: Natuuractiviteiten Buitencentrum Sallandse Heuvelrug Speuren naar Sporen

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

5 Euro 

}14.00 vanaf 8 jaar

Kom met je kinderen naar Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en speur mee naar diersporen. Er wonen veel dieren in het bos, maar vaak zie je ze niet. Wel kan je overal sporen van dieren vinden. Bijvoorbeeld een pootafdruk, een keutel, een afgekloven dennenappel of een braakbal. Ga op pad met de gids en kijk welke sporen van dieren jij tegenkomt in de natuur.

Herfstvakantie bij Huis Verwolde (knapzakroute, theater, poffertjes!)

Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, Laren (Achterhoek)

10 Euro per knapzak

}Van zaterdag 15 tot en met zondag 30, op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag tussen 11.00 en 15.00 uur.

Ga tijdens openingstijden rondom huis Verwolde op stap met de boerenknapzak aan een tak! Met deze superleuke knapzakroute ontdekken kinderen vanaf 6 jaar samen met volwassenen de natuur rondom Verwolde. Tijdens de herfstvakantie is er een speciale knapzakactie: de knapzak met speurtocht, poffertjes na de wandeling en een cadeautje voor mee naar huis. Naast de knapzakroute is er nog meer te doen, alle activiteiten vind je op de site van Huis Verwolde.

Hele vakantie: Springen bij krazy kangaroo en spelen bij avontura en extra kidsjump uren (2 plus)

Krazy Kangaroo en Avontura, Het Reulver 120, Enschede

Combiticket vanaf €15,-

}Voor de actuele tijden kijk je op de website.

Krazy Kangaroo en Avontura vind je in hetzelfde gebouw, dus perfect om deze uitjes te combineren. Met het combiticket doe je dit heel voordelig. Bij Krazy Kangaroo kunnen kinderen vanaf 2 jaar al springen tijdens de Kidsjump uren. De KrazyJump tijden zijn voor alle kinderen van 8 jaar en ouder.

Donderdag 20 en vrijdag 21 oktober: Sprookjes speurtocht bij Florilympha

Florilympha, De Lutte

€14,50 (t/m 2 jaar gratis)

}Start tussen 17.00 en 18.00

.
Ontmoet sprookjesfiguren in levenden lijve…! Zoek zaken of voorwerpen die verwijzen naar een sprookje… en probeer zoveel mogelijk sprookjes te vinden!
Leuk voor jong en oud, groot en klein! Bij de tocht zit ranja, broodje knakworst en roodkapjessoep inbegrepen. Deze kan tijdens de tocht worden genuttigd

18, 20 en 21 oktober:  Pompoen pimpen en mozaiken bij kitsch en koekjes (Oldenzaal)

Kitsch en Koekjes (bij ‘t Duvelshofke), Duivelsdijk 21, Oldenzaal

€15,- per deelnemer. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt het ook samen doen, als ouder/kind combi  (dan voor de ouder 5,- extra voor 1 pompoen samen, allebei een pompoen 30,- voor 2 personen.

}Voor de actuele tijden kijk je op de website.

Deze vakantie kun je bij Kitsch en Koekjes een pompoen pimen. Kitsch en Koekjes is overgenomen door ‘t Duvelshofke, vandaar dat dit ook de locatie is voor de workshop. Een prachtige locatie, aan de rand van Oldenzaal. Waar je pompoenen kunt versieren en kunt mozaiken.

Reis gratis met het openbaar vervoer in oktober via ervaar het ov!

Verschillende locaties (bus en trein)

} De hele maand oktober

Lekker een dagje weg met de kids? Ga eropuit met het OV! Echt tijd voor elkaar. Dat heb je als je voor de bus of trein kiest in plaats van de auto. Van 1 t/m 31 oktober mogen kinderen gratis mee.  

25 x korte wandelingen in en om Twente

Wandelingen die ik voor korte beentjes leuk zijn? We hebben 25 leuke korte kinderwandelingen in Twente voor je op een rijtje gezet op allerlei verschillende locaties.

Leuke kinderwandelingen en routes die je in en om Twente kunt lopen, waaronder een paar leuke kabouterroutes.

10 x gratis uitjes in de herfstvakantie!

Dat niet alle uitjes geld hoeven te kosten dat bewijs Marloes wel met deze blog. We vroegen de lezers van Vettt om tips voor gratis uitjes, deze heeft Marloes samengevoegd in deze top 10 met gratis uitjes in de herfst.

Download de gratis herfstbingo

Elk jaar weer een hit: de herfstbingo. Je kunt hem gratis downloaden op onze site.

Leuk om uit te printen en mee te nemen naar het bos, wie heeft als eerste bingo?

Uit eten met het gezin: 7 x kindvriendelijke restaurants

Diverse locaties

Varieert

}Nvt

Geen zin om te koken, of misschien heb je wel wat te vieren? Er zijn in Twente zoveel leuke plekken waar je met kinderen kunt eten. Waan je in de tropen als je ga eten bij Het Paradijs, eet van verschillende keukens bij De Twentsche Foodhal. Eten op een pek met een binnen- en buitenspeelplek? De Troubadour in Tubbergen of Erve De Hooge Esch zijn dan top!

Nog Meer! de Herfstvakantie-uitjes die jullie doorstuurden:

 Dankjullie wel voor deze leuke aanvullingen!