Getest: Speelgoedmuseum Deventer

Musea saai voor kinderen? Niet als het een Speelgoedmuseum is. Chantal, haar zoon Olivier (8) en buurjongens Melle en Luuk testen dit bijzonder speelse museum in de binnenstad van Deventer: Het Speelgoedmuseum Deventer. Nieuw in het museum is de buitenspeelroute door Deventer, daar lees je in deze blog meer over!

Speelgoedmuseum Deventer = Kidsproof Museum

In 2023 kregen maar liefst 5 musea in 5 verschillende provinces het stempel Kidsproof museum. Waaronder dus Speelgoedmuseum Deventer! Andere musea die de stempel kregen zijn: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (Friesland), Stedelijk Museum Zutphen (Gelderland), Nationaal Monument Kamp Vught (Noord-Brabant) en Kasteel Hoensbroek (Limburg).

Museumkids

Net achter ‘De Brink’ ligt het Speelgoedmuseum, gevestigd in twee aaneengeschakelde koopmanshuizen uit de 15e eeuw. Eigenlijk is dit pand dus al een museum op zich. Daarvan merk je niets als je binnen komt in de moderne entree, maar des te meer als je de trappen op gaat. Het museum is een en al kruip door sluip door vol trappetjes, gangen en een oude zolder vol balken. Een beetje als een ouderwets poppenhuis. Maar dan met moderne snufjes. Bij binnenkomst krijgen we namelijk meteen een audiotour mee. Zien we een bordje met aapjes, dan houden we het audiokastje er tegenaan en krijgen we meer te horen over wat er te zien is. Het verhaal wordt verteld door een kind en vanuit de ogen van een kind, wat het voor de kleintjes extra aantrekkelijk maakt.

De touwtjes in handen

We starten in een kamer vol speelgoed achter vitrines. Poppen, auto’s, games, treinen, borderellen, fietsjes, stelten; je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. De jongens ontdekken al snel dat een verdieping daarboven een glazen hokje is met touwtjes erin. Als je daaraan trekt, gaan er twee poppen bewegen. Hilariteit alom als zij argeloze bezoekers laten schrikken door ineens een mega Elmo tevoorschijn laten komen. De sfeer zit er dus meteen in!

PacMan!

Het museum is opgedeeld in meerdere kamers, elk met een eigen thema. De jongens worden vooral enthousiast door de kamers waar ze wat kunnen doen. De vitrines met tentoongestelde speelgoedstukken slaan ze vrijwel meteen over. Logisch als je 8 bent. En dus spelen we een potje tafelvoetbal, bouwen met met lego, voeren we een poppenkastvoorstelling op en verkleden we ons als draken. Als de jongens ook nog eens een ouderwetse Arcadekast (tenminste dat denk ik dat het is) met PacMan erop zien, worden ze helemaal wild: gamen!!! Maar zie die kast maar eens te doorgronden. Valt niet mee als je een iPad of Playstation console gewend bent haha. Maar na een tijdje oefenen gaat het steeds beter. En wat is PacMan eigenlijk leuk.

Zolderkamer vol spellen

Een van de meest favoriete ruimtes is de zolder. Hier is het best wel donker, maar dat past goed bij het doel van deze ruimte. Er staan allerlei bijzondere apparaten, zoals een Praxinoscoop (plaatjes die als je ronddraait een soort tekenfilm vormen). Aan bijna alle objecten kon gedraaid worden en de jongens vermaakten zich lange tijd met het naar boven draaien van een paar balletjes die vervolgens door een soort ijzeren baan via het plafond naar beneden suisden.

De Buitenspeelroute door de binnenstad van Deventer

Op wel een hele bijzondere manier de binnenstad van Deventer ontdekken? Dat kan nu met de buitenspeelroute van het Speelgoedmuseum.

Tijdens de buitenspeelroute van het Speelgoedmuseum ontdek je oude en nieuwe spelletjes in het mooie historische stadscentrum van Deventer. Buitenspelen is leuk én gezond. Wist je dat sommige buitenspelletjes als hinkelen, tollen of elastieken al heel lang bestaan…?

Je wordt uitgedaagd om in beweging te blijven. Haal een avonturenzak vol met buitenspeelgoed tegen kostprijs op bij de balie in het museum en ga op avontuur en doe in de buitenlucht leuke oude en nieuwe spelletjes. Plezier gegarandeerd!

Buitenspeel route deventer

Onze eindconclusie

Het Speelgoedmuseum is leuk voor jong en oud. Voor jongens en meiden. Het is speels, interactief en informatief. Ideaal voor een regenachtige dag ook. Laat je kinderen hier een paar uur los, ga zelf alle collecties bekijken, terwijl je een kop koffie neemt en laat het kind in jezelf los door lekker mee te spelen. Vervelen hoeft hier niet! Ga je in de zomer op een zondag hiernaartoe? Vergeet dan niet om ook nog even op de Brink (het plein vlakbij) te kijken. De hele maand augustus is hier nog Spelen op de Brink met Oud-Hollandse spelletjes en voertuigen. Jij op een terrasje, de kinderen op de eenwieler (of driewieler)!

Het Speelgoedmuseum is geopend van di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur. Volwassenen betalen €7,50, kinderen vanaf 4 jaar € 4,00 en de kleintjes mogen gratis naar binnen.

www.hetspeelgoedmuseum.nl

Meer tips voor Deventer met kinderen? Klik hier.

Over Chantal

Meer blogs van Chantal lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.