Avontuurlijke natuurspeeltuin: Doepark de Hagen in Almelo

In Almelo is altijd wat te doen! Iets met stoplichten volgens Herman Finkers, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Vorig jaar opende (een deel van) Doepark de Hagen in Almelo, een natuurspeeltuin aan de rand van het centrum. Dit initiatief van Natuurhus Almelo is nog niet helemaal af, maar de speeltuin die er nu ligt, valt bij onze kinderen erg in de smaak. We brachten een bezoek en laten je zien hoe leuk het is.

Een natuurspeeltuin

In februari 2018 werd het Hagenpark (net buiten het centrum van Almelo) met hekken afgesloten. Stichting Natuurhus Almelo had al enige tijd het plan om hier Doepark de Hagen aan te leggen: een natuurlijke speeltuin met een waterspeelplaats, een moestuin voor de buurt, een educatief pad, een beweeg- en beleeftuin en een duurzaam paviljoen. Niet alles tegelijk, maar in fasen. Na flink wat tegenslag lukte het vorig jaar oktober om het eerste deel op te leveren en open te stellen voor publiek. In 2018 was de herfst heel mild en dus hebben we al menig middagje doorgebracht in de natuurspeeltuin. Heerlijk spelen in het zand en het liefst met water.

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Je kunt nog zien dat het park in aanbouw is, maar in de speeltuin die aangelegd is, kun je al heerlijk spelen. Hij is omrand met liggende boomstammen, die vaak door ouders als zitplek in beslag worden genomen. Zo kun je prima overzicht houden over je kinderen. De speeltuin ligt aan de rand van de Almelose Aa, maar het ligt er ver genoeg vanaf om te zorgen dat het geen risico vormt. Het water is overal amper enkeldiep (en dat weet ik uit ervaring, omdat Lize er in februari in is gevallen).

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Het leuke aan de speeltuin is dat er heel veel te ontdekken is. Er zit hoogteverschil in, de verschillende delen zijn afgezet met liggende boomstammen of hekjes en overal is wat te klimmen. Toen wij er de laatste keer waren, ontdekten een aantal kinderen dat je ook een dam kon maken in het beekloopje en waren ze daar erg druk mee. Zo leuk om te zien hoe iedereen met wat anders aan het spelen is.

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Bij de aanleg zijn voornamelijk natuurlijke materialen gebruikt. Verschillende soorten hout hebben verschillende functies. Toch zijn er ook wel een aantal dingen van beton aanwezig en die afwisseling zorgt voor een goede balans.

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Doepark de Hagen in Almelo

Doepark de Hagen in Almelo richt zich voornamelijk op kinderen tussen de 6 en 12 jaar, maar onze kinderen van 3 en 5 vermaken zich er ook heel erg goed. Het zandgedeelte is afgeschermd en omheind met een hekje (wat eind dit jaar wel groen zal zijn) en daardoor kun je ook kleine kinderen veilig laten spelen, zonder dat ze direct bij het water zijn.

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

De beekloop die het doepark nu in tweeën deelt, is op verschillende manieren over te steken. In elk geval zo, dat het voor iedereen te doen is (op zijn eigen niveau).

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Op dit moment is maar een gedeelte van het eindresultaat klaar en ik kan niet wachten tot er ook een paviljoen bij komt. Ik zie mezelf al zitten op het terras met een cappuccino, terwijl Lize en Pepijn lekker aan het spelen zijn!

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Maar die zandbak, die blijft wel het allerleukst!

Doepark de Hagen in Almelo (1)-

Meer informatie over Doepark de Hagen in Almelo

Doepark de Hagen in Almelo ligt aan de oostkant van het centrum. Uiteraard het best te bereiken op de fiets! Maar woon je iets verder weg, dan kun je je auto prima parkeren op de (betaalde) parkeerplaatsen aan de Hofstraat of in één van de parkeergarages in de Hagenborgh (P3 bijvoorbeeld). Neem een extra setje kleding en een handdoek mee als je gaat!

Is er bij jou in de buurt ook een natuurspeeltuin? Of kom je die in Almelo een keer bezoeken als het mooi weer is?

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.