Deze zomervakantie naar de Uitvindfabriek (Museumfabriek)

Na kok en bouwvakker is Tijn sinds kort van plan om later een heuse uitvinder te worden! Dan zit hij deze zomervakantie helemaal op z’n plek bij de Museumfabriek. Van 10 juli t/m 29 augustus is De Museumfabriek in Enschede omgetoverd tot De Uitvindfabriek. Naast de reguliere tentoonstelling zijn er verschillende workshops, lezingen en demonstraties. Wij namen op onze eerste vakantiedag meteen een kijkje!

Mad Science bij de Uitvindfabriek

Iedere donderdag en een aantal zaterdagen/zondagen zijn er shows van Mad Science. Wij schuiven bij aankomst meteen aan voor de show van 14.30 uur. De jongens vinden dit hé-le-maal het einde.
De ‘mad professor’ is heel vermakelijk, maar meteen ook heel informatief en de kinderen worden heel actief betrokken bij de show. Er staat een wetenschappelijk thema centraal en met uitdagende materiaal worden verschillende demonstraties en proefjes gedaan. Daarnaast is er vuur in het spel, dus dan is het sowieso een spektakel.

uitvindfabriek

Eiberts Atelier

Eibert Draisma is ontwerper, uitvinder en kunstenaar en deze zomer te vinden in het Atelier van de Uitvindfabriek. Vandaag helpt hij kinderen bij het in elkaar bouwen van een Draismannetje. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen dit mannetje, met gevoelige zonnecel zelf in elkaar solderen. Op verschillende data kunnen er verschillende workshops worden gevolgd, zoals een Battery Eating Monkey of Battery Eating Spider. Voor deze workshops moet wel wat extra worden betaald. Voor jongere kinderen zijn er andere mogelijkheden, zoals het maken van een Zonnewiebelaar. Tijn gaat hiermee aan de slag. Het materiaal is bij de Museumfabriek altijd goed voor elkaar, en Tijn krijgt een hele bak mee naar de werktafel, met plaksel, een schaar, papier, veertjes, vilt en ga zo maar door. Hij kan er dus écht iets moois van maken…. maar houdt het lekker basic…

Houd de website in de gaten.

Zoals reeds beschreven zijn er op verschillende data verschillende dingen te doen. Wij hadden de Mad Science show bijvoorbeeld echt niet willen missen. Maar terwijl wij er rondlopen is er dan weer geen demonstratie van de Kamphuis collectie. En ook de workshops in Eiberts Atelier zijn telkens wisselend. Zo is het programma deze hele zomervakantie lang steeds nét even anders. Handig om voor je bezoek dus even op de website te kijken: De Museumfabriek

uitvindfabriek

Green Team Twente

Op weg naar de uitgang zien we ineens fantastische racewagens staan in de hoek die we meestal overslaan 🙂 Nu pakken we die bocht wel even mee, want de auto’s zien er spectaculair uit! Het blijkt de tentoonstelling van Green Team Twente, waar verschillende waterstofauto’s te zien zijn. Er zijn ook studenten aanwezig die uitleg geven over de verschillende auto’s waarmee de Universiteit in de afgelopen 10 jaar deelnam aan de Shell Eco Marathon. De jongens vinden het heel tof dat ze ze van zo dichtbij kunnen bewonderen en krijgen als klap op de vuurpijl ook nog een DIY pakketje waarmee ze thuis een zoutwaterauto kunnen bouwen.

uitvindfabriek

De Museumfabriek is voor ons altíjd een prima uitje op een regenachtige dag en wij komen er dan ook regelmatig. Maar deze tijdelijke Uitvindfabriek gaf voor de jongens echt een leuke nieuwe impuls!

Bespaartip: de een Familiejaarkaart

Ik heb nog een goede tip voor jou: voor €24 koop je een familiejaarkaart. Met deze kaart heb je met jouw gezin een jaar lang toegang tot het museum! De familiejaarkaart is aan de kassa te koop.

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.