De eerste weken als alleenstaande moeder

Blogger Karen woont sinds begin december de ene week helemaal alleen, de andere week samen met haar dochter Lore van 4 jaar. Hoe heeft ze de eerste weken als alleenstaande moeder ervaren?

Opstaan, douchen, snel klaar maken, twee ontbijtjes maken, twee tassen inpakken, ontbijten, kind aankleden, jassen en schoenen aan, snel naar school om kind af te leveren, naar het werk om daar te knallen, kind weer oppikken van de BSO, eten maken (of opwarmen), opruimen, spelen, kind klaarmaken voor bed, verhaaltje lezen, knuffelen, verder opruimen, lunch voor de volgende dag klaarmaken, de was opvouwen, kleine workout at home en neerploffen op de bank. Zo ziet een gemiddelde dag in mijn leven sinds begin december ongeveer uit. En zo ziet het leven van een single moeder er dus ongeveer uit.

Hoe waren de eerste weken als alleenstaande moeder?

De eerste weken als alleenstaande moeder was op zijn zachts gezegd hard werken. Natuurlijk vorm je van te voren wel een beeld van hoe het zal zijn. Ik weet nog dat ik in oktober tegen mijn vriendinnen zei (nadat we discussie hadden of we uit zouden gaan of thuis zouden bankhangen); ‘straks moet ik een week lang verplicht bankhangen’. Maar tipje van de sluier; da’s niet helemaal waar. Want zoals ik hierboven al schetste, als je √°lles in het huishouden alleen moet doen, ben je niet alleen overdag bezig… Die zo bedachte bankhang-uren vul ik tegenwoordig met het huishouden, administratie, werk (want ik ga ‘s middags vaak eerder weg van kantoor om Lore op te halen) of thuis sporten. Van ‘s ochtends half 7 tot ‘s avonds laat ben je eigenlijk bezig met heel veel andere dingen, behalve met jezelf (op moment van schrijven is het 21:30 uur en houdt een overvolle wasmand me gezelschap). Want uiteraard zet je je kind op de eerste plek. Ik wil dat zij zich fijn voelt in dit nieuwe huis dus alles moet tot in de puntjes geregeld.

Even wennen…

Dat komt er dan nog eens bij. Want samen met het logistieke geregel heb je ook nog een zware emotionele koffer te verslepen… Die eerste weken als alleenstaande moeder moet je een soort ritme vinden in je nieuwe leven. Maar daarnaast moet je ook genoeg tijd en aandacht besteden aan hoe je kind het doet en een nieuwe basis opbouwen. Er is veel veranderd in het jonge leven van mijn dochter Lore, aangezien haar vader en ik nu twee maand uit elkaar zijn. En hoe lastig het soms ook is (vooral rond de wisseldag is extra aandacht nodig. Maar wie loopt er nou te klagen want hallo extra kusjes en knuffels), ze doet het ontzettend goed. We zijn nu 10 weken verder en elke week wordt ons leven iets stabieler. Door de onvoorwaardelijke steun van mijn meest dierbare familie en vrienden wordt dat ook een stukje gemakkelijker gemaakt (insider tip voor alle single ouders to be: keep them close).

Een week op, een week af

Het gevolg van die ene week aan huis gekluisterd, betekent gelijk ook dat je de andere week volgepland hebt met afspraken buiten de deur. Want ja, sporten vanuit huis is ook niet alles. Dus het doel is om minimaal drie week die week te gaan sporten. De andere dagen ga ik – soms ook heel toevallig rond etenstijd – op bezoek bij familie of vrienden. Er staan natuurlijk ook genoeg borrels en leuke avondjes gepland. En het weekend voordat Lore weer komt, zorg ik dat alles weer klaar staat voor de komende week. Dat ik genoeg boodschappen in huis heb, de was is bijgewerkt, de bedden weer zijn verschoond etc.

de eerste weken als alleenstaande moeder

Maar Karen, is er ook nog iets leuks aan?

JA! Wat ik het meest waardevol vind aan alleenstaande moeder zijn, is de √©chte quality time. De week dat Lore bij me is, is fijner dan ik me had kunnen voorstellen! Ze is dan zo’n ontzettend lief en leuk kind en we doen echt datgene dat wij leuk vinden om te doen. En we laten datgene dat we niet leuk vinden om te doen. Dus we gaan vaak even naar de bieb, samen in bad, naar de markt en in het weekend eten we steevast ons ontbijt in bed! En laten we eerlijk zijn; die ene week dat Lore quality time heeft met haar vader, heb ik quality time met mezelf…

Single moms raise your hand! Ik ben benieuwd hoe jij de eerste weken als alleenstaande moeder hebt ervaren. Stuur me een berichtje op Insta!

Leestip; het interview met Marleen die Bewust Alleenstaande Moeder is!

Over Karen

Meer blogs van Karen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.