Naar Londen met kinderen, hoe pak je dat aan?

Mijn oudste zoon Sam is net 15 jaar geworden en het is nu echt wel tijd voor onze eerste citytrip naar Londen! Ik ging dus naar Londen met mijn kind. En ik vond ook gelijk een goed moment: als Thabang, mijn andere zoon van 10 jaar, op kamp gaat (het is een lieve schat, hoor, maar als hij meegaat zijn de meeste educatieve en culturele uitjes een pittige bezigheid). Dus nu kunnen Sam en ik een keer lekker met z’n tweeën gaan. Ik opper de verschillende steden zoals Berlijn, Rome, Londen en Parijs… onze keus valt op Londen! In dit blog vertel ik hoe wij deze citytrip aangepakt hebben en geef ik tips.

Naar Londen met de boot, vliegtuig of trein?

Je kan op verschillende manieren naar Londen: met de boot, met het vliegtuig of de trein. Het voordeel van vliegen is dat het lekker snel is, met de trein gaat het tegenwoordig ook makkelijk. Wij kiezen voor de boot; Sam wilde altijd al eens een cruise maken! We stappen ’s avonds op een boot van Stena Line en hebben een gave slaaphut met raam aan het water (buitenhut). We vermaken ons prima op deze onvoorstelbare grote boot. Je kan naar het restaurant, de bioscoop of het casino. Wij drinken een drankje in één van de bars (was geloof ik wel 10 euro voor een wijntje) en daarna gaan we heerlijk slapen. Je merkt het haast niet dat je aan het varen bent.

In de hut op de boot
Uitzicht vanaf de boot

What to do in Londen?

’s Morgens komen we om half 7 aan en nemen de trein naar het centrum van Londen, dit is altijd inbegrepen bij de boottocht. Daar starten we om 10 uur met een fietstocht. Helaas komt de regen met bakken uit de lucht, dus het eerste wat we in Londen doen is poncho’s kopen, whaha. We gaan langs alle highlights zoals the Big Ben, Westminster Abbey, St.Pauls Cathedral, Houses of Parliament, Covent garden en we zien de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. Zo hebben we al fietsend alle belangrijke bezienswaardigheden al gehad, dan kunnen we daarna lekker relaxed kiezen wat we nog willen doen. Ik vond de graffiti spuiters in Leake Street het allergeweldigst; elke dag zijn er spuiters bezig om de mooiste Street art in deze tunnel te creëren. De meeste kunstwerken blijven maar een weekje op de muur en dan wordt er al weer overheen gespoten door anderen. Als ik in Londen terug kom wil ik ook een graffitipoging wagen.

Op pad met een fiets via Bajabikes, een aanrader!
Street art bij Leake Street Arches

Tower bridge & Sky garden

Wij gaan ’s middags heerlijk wandelen langs the Theems en bewonderen de London Bridge, de Tower Bridge en de Tower of London (het kasteel). Om 18 uur hebben we een tafeltje in the Sky garden gereserveerd. Je gaat in een paar seconden naar de 36e verdieping. Daar heb je 360 graden uitzicht over Londen, echt spectaculair! Het bezoek aan deze prachtige tuinen is gratis, maar die moet je dan wel op tijd boeken (minstens 3 weken van tevoren), dat hadden wij niet gedaan dus ‘moesten’ we er maar eten. We kozen voor de burgers.

’s Avonds zitten we 1 nachtje in een hotel buiten de stad.

Burgers eten in de brasserie van Sky garden

The next day: Londen eye

De volgende dag smullen we van een heerlijk ontbijt: Sam kiest voor English breakfast en ik verorber een aantal verse chocoladecroissantjes, wat yoghurt en een bosbessen smoothie. Vervolgens vertrekken we naar de Londen Eye… een soort gigantisch reuzenrad. Je stapt in één van de 32 capsules en gedurende een half uur ga je 1x volledig rond. Het rad is 130 meter hoog en je hebt dan ook een prachtig uitzicht over Londen.

Boven in the Londen Eye

Science museum & Hyde park

’s Middags wilden we eigenlijk een roeibootje pakken in Hyde park, maar het regent net en we besluiten voor plan B te gaan (lees: iets droogs), namelijk het Science museum. Ik had vooral eerst zin in een bak cappuccino en was daarna ook klaar voor dit gave museum. Zo’n puber houdt zo van andere dingen dan ik, maar ik vond dit museum ook echt mooi. Van alles op het gebied van de wetenschap komt aan de orde: van hoe het zit met je intelligentie, uitvindingen, het digitale tijdperk, de bouw van vliegtuigen en een blik op de machines van de toekomst. Er is ook een IMAX theater, waar wij een prachtige film over de aarde hebben bekeken, indrukwekkend.

Futuristische auto in het Science museum

Het is inmiddels droog en we wandelen door Hyde park en voeren de rondhuppelende eekhoorntjes, de krentenbollen van de plaatselijke bakker uit Hellendoorn lustten ze niet.

Tijd tekort…

Daarna is het al weer tijd om de laatste metro naar het station te pakken. Als je tijd hebt is een dagje langer een goed idee. Dan kun je rondstruinen door Covent garden, het Natural History museum bezoeken en een stukje met een rivercruise over de Theems varen. Toch krijg je met een paar dagen al een hele goede indruk van Londen, het is er overzichtelijk, het metrosysteem werkt perfect (nooit langer dan een paar minuten wachten) en er is van alles te doen voor allerlei leeftijden en interesses. Zeker ook even brownies of een english afternoon tea uitproberen!

Tips voor een citytrip Londen

Onze citytrip naar Londen heeft natuurlijk ook wat leermomenten opgeleverd. Onze tips deel ik graag met je!

 • Het is zó druk in Londen (er wonen alleen al meer dan 8 miljoen mensen!), het is toch wel handig dat je een aantal dingen vooruit boekt. Wij boekten de fietstocht, een plek in het restaurant in the Sky Garden en een ticket voor de Londen Eye. Wij waren maar 2 dagen in Londen dus vandaar dat we kozen voor een ‘fast ticket’ zodat we de enorme rij (úren) voor de Londen Eye over konden slaan (wel duur, hoor).
 • koop in Nederland ook alvast een Oyster card voor het vervoer in de metro en de bus (de dubbeldekkers mag je sowieso niet overslaan, altijd leuk om een keer in te zitten), dit is een soort chipkaart die je daar overal kan gebruiken.
 • er is een tijdsverschil; in Engeland is het een uurtje eerder, dat waren Sam en ik even vergeten op de boot, waardoor we om half 5 al naast het bed stonden.
 • de fietstocht is gaaf: deze kan je boeken via Baja bikes en duurt 3 uur, de gids is Nederlands, dus ideaal als je met je kind gaat (of als je zo belabberd in Engels bent als ik). Je moet wel links fietsen, geen probleem want je fietst achter iemand aan die links fietst.
 • ook leuk om een trip naar Londen te boeken als je zoon of dochter de middelbare school heeft afgerond, een examen heeft gehaald of een andere speciale gelegenheid (een smoes bedenken kan natuurlijk ook)
 • heb je nóg meer dagen in Londen dan is het gaaf om naar de grootste speelgoedwinkel Hamleys te gaan (7 verdiepingen vol speelgoed), het Transport museum en voor de Harry Potter fans is er een complete rondleiding door de Warner Bros Studios.
 • bijna alle musea zijn gratis!! Hoe gaaf is dat!
 • wij dropten onze bagage (samen 1 weekendtas) op het station in Liverpool Street, dan hoefden we niet eerst naar het hotel of er mee te slepen tijdens de stedentrip.
 • ik kocht de reisgids “time tot momo Londen”, echt een fijne gids met kaart, metrolijnen, wandelingen en uitleg. Er zit ook een app bij, hoe handig is dat!
 • in Londen betaal je met ponden. Je kan in Nederland al geld bestellen en in Londen zijn er genoeg automaten om makkelijk aan geld te komen. Of je kan op de boot pinnen zoals wij gedaan hebben.
 • we raakten lichtelijk in paniek toen we erachter kwamen dat er in Londen (Engeland) sprake is van 230/240 volt wisselstroom. Wij hadden alleen onze eigen laders mee en geen reisstekker. Wij moesten wel eens op internet kijken voor de openingstijden, Google maps en af en toe natuurlijk een mooie foto naar familie en vrienden/vriendinnen appen. Een lege telefoon, dat leek ons verschrikkelijk, dus kochten we voor 3 euro een reisstekker bij een kraam aan de Theems, het probleem was al snel opgelost. In het hotel hadden ze trouwens al voorzorgmaatregelen genomen en waren er genoeg stopcontacten waar ook de Nederlandse snoertjes en laders in pasten, dus het was achteraf helemaal niet nodig.  
 • wij sjouwden met een weekendtas, maar de volgende keer gaan we toch voor een rolkoffer, veel handiger. Het hotel waar we sliepen was zo’n 8 minuten lopen en na een dag vol gewandel was dat best pittig om mee te sleuren.
 • Als je toch liever naar Berlijn gaat dan kan je voor tips kijken op het blog van Evelin Hams: Berlijn met kinderen. En over Parijs heeft Emily geschreven zie: Parijs met kinderen.
We waren gesloopt op de terugweg 😉

Is een citytrip naar Londen met je kind een aanrader?

Ik vond het in ieder geval heel speciaal om dit zo met z’n tweeën te doen, ik ben trots op Sam en ook fijn om tijd samen te hebben. Onvergetelijk was ‘t! Thabang heeft trouwens een geweldig leuk kamp gehad. Alle meegegeven onderbroeken konden zo ongebruikt de kast weer in. Ik ben benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt voor een bezoek aan Londen met kinderen?

Nu al weer aan het fantaseren over onze volgende stedentrip… wat vond jij een leuke en mooie stad om te bezoeken?

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
 • Lisanne
  september 23, 2019

  Wauw wat super leuk! Wij gaan binnenkort ook en ik ga zeker vast een Oyster card kopen, handige tips verder 🙂 Zo te zien hebben jullie ook echt genoten!

  Groetjes Lisanne