Kinderen en internet: van kindertube tot mediasmarties

‘Niet zo dicht op dat scherm, dat is slecht voor je ogen!’ 
‘Joehoe! Zeg je even hallo tegen oma?’
‘Nee, NIET nog hééél even, NU gaat ie uit!’
Kinderen en internet, wat een uitdaging! Herkenbaar? Dacht ik wel. Want ja, het is liefde op het eerste gezicht. Je kind en het internet. Ongekende hoeveelheden aan filmpjes en andere mogelijkheden: wat een magie! Na de filmpjes, komen de spelletjes, apps, Google, meer YouTube, sociale media… Kortom, het gaat snel. Ik vraag me af welke tips er zijn om ervoor te zorgen dat je als ouder het mediagebruik leuk en veilig houdt. Want er komt een dag dat je niet meer dicht in de buurt bent. Ik ben benieuwd wat de experts over mediawijsheid te zeggen hebben…

Kinderen en internet, er is meer dan alleen schermtijd

In mijn (online) zoektocht stuit ik al snel op een handige e-cursus en ontdek dat mediawijsheid gaat over álles wat te maken heeft met sociale media, internet, smartphones en tablets. En wat ik dus ook ontdek is, dat je als ouder zoveel meer kunt doen, dan hameren op de tijd die je kind achter een scherm zit.

Mediawijsheid gaat over veel meer dan het turen naar een filmpje of een spelletje op de iPad. Het gaat om online veiligheid en het ontwikkelen van belangrijke toekomstige vaardigheden, zoals communiceren en kritisch denken. Een mediawijs kind gebruikt media heel bewust voor zijn eigen ontwikkeling of plezier. Als ouder kun je dus niet vroeg genoeg beginnen met die die wijsheid te stimuleren lees ik op site van mediawijsheid. Een site die vol staat met tips en tricks die echt de moeite waard zijn, vind ik. Wist je bijvoorbeeld dat er een zoekmachine speciaal voor kinderen bestaat? En een kinderYouTube?  Hieronder een verzameling tips waar ik in ieder geval nog nooit van gehoord had, ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

#1 Kinderen en internet: Kindertube, YouTube voor kinderen
Er zijn van die mensen die het leuk vinden om midden in een filmpje van de smurfen een stukje horror te monteren en dat dan op YouTube zetten. Om nare beelden en nachtmerries te voorkomen kun je via kindertube kijken: gecheckt en kindvriendelijk bevonden. Bovendien beginnen de filmpjes meteen en krijg je niet eerst een ongepaste advertentie voor je kiezen die je pas na 4 seconden weg kunt klikken. Hetzelfde geldt trouwens voor de spelletjes op nuspelen.

#2 Kinderen en internet: Kinderzoekmachine
Als jouw kind op internet op zoek gaat naar informatie over bepaalde onderwerpen kun je jouwzoekmachine gebruiken. Deze zoekmachine doorzoekt websites voor kinderen en laat ongeschikte zoekresultaten weg. Handig voor nieuwsgierige kids of voor werkstukken en spreekbeurten (gratis als school ook een abonnement heeft, anders een kleine bijdrage).

#3 Kinderen en internet: Mediasmarties
Handig! Een online gids met recensies van veilige nieuwe kindermedia. Werkt heel eenvoudig: je vult de leeftijd van je kind in, kiest een onderwerp en je krijgt tips over boeken, apps, games en websites die passen bij de leeftijd van je kind. Een mooie gecontroleerde manier om het internet te ontdekken!

#4 Kinderen en internet: De MediaDiamant
Als je grondig werk wil maken van mediawijsheid om je kind beter voor te bereiden kun je de MediaDiamant gebruiken. Het is een soort wegwijzer met tips voor kinderen van 0 ten met 18 jaar. Aan de hand van de vijf kanten van de diamant ontdek je de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding: plezier, veilig, samen, inhoud en balans. Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om, van kleins af aan, gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

Media Ukkie Dagen 2018
Ieder jaar vinden de Media Ukkie Dagen plaats over mediaopvoeding voor de allerkleinsten. Dit jaar is dat van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april. Meer info hierover vind je op mediaukkies.nl

kinderen en internet

Bron: Mediaukkies.nl

Boektip: www.wat?
Wil je offline verder leren over mediawijsheid, dan is het boek www.wat? Een echte aanrader. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 en behandelt alles wat je altijd al wilde weten over internet. Experts geven antwoord op vragen die kinderen gesteld hebben, zoals ‘Kan internet kapot gaan?’ en ‘Kun je computers inenten tegen virussen?’ Ook leuk en leerzaam om samen met je kind te lezen.

Er zijn nog heel veel meer tips over mediawijsheid. Als je hier meer over wil weten dan is de site van mediawijsheid een goed startpunt. Of begin net als ik met een korte e-cursus. Heb je zelf handige tips? Laat het ons hieronder weten!

PS: mocht je je nu toch nog afvragen hoe het zit met die schermtijden, hieronder de tabel met de richtlijnen volgens de experts…

tot 2 jaar:  5 minuten per dag samen tv-kijken
2 – 4 jaar:  5 à 10 min. per keer (max. 30 min. per dag)
4 – 6 jaar:  10 à 15 min. per keer (max. 1 uur per dag)
6 – 8 jaar:  30 min. per keer (max. 1 uur per dag)
8 – 10 jaar:  max. 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
10 – 12 jaar:  max. 2 uur beeldschermtijd per dag
> 12 jaar:  max. 3 uur beeldschermtijd per dag

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.